De prin lume adunate

#unde iesim #timp liber #parcuri bucuresti #parcul venus

Parcul Venus, cel mai nou parc al Bucurestiului

Parcul Venus este cel mai nou parc amenajat al Bucurestiului. Situat in imediata apropierei a Operei Nationale, parcul este ideal pentru copii si cei in cautarea unei oaze de verdeata si racoare, pe malul Dambovitei.

Schimbarile prin care a trecut parcul Venus

Parcul Venus este situat intre Splaiul Independentei, strada Stirbei Voda, Calea Plevnei si Opera Romana. La sfarsitul secolului al XIX-lea, terenurile situate intre actuala strada Mircea Vulcanescu, Splaiul Dambovitei si Piata Kogalniceanu erau in proprietatea Procopoaiei, fata polcovnicului Canusis, colonel de armata, de la care mostenise imensul teren. Gradina Pocopoaiei era un loc de plimbare foarte la moda in acea perioada.

Dupa moartea acesteia, in 1892, mare parte din terenuri au fost expropriate de stat pentru constructia unei noi gari intrucat Gara de Nord era prea departe de centrul orasului. Proiectul a esuat, iar in fost gradina a fost ridicata, in anul 1935, Facultatea de Drept. Pe actualul amplasament al parcului, a functionat intre 1928 - 1953 stadionul celebrei echipe bucurestene de fotbal din perioada interbelica, Venus Bucuresti.

Clubul Venus, fondat in 1915, era clubul elitelor vremii, fiind patronat chiar de Gabriel Marinescu, prefectul Politiei Capitalei. Arena a fost construita din banii avocatului Alexandru Eladescu, unul dintre actionarii clubului. Stadionul avea o capacitate de 15.000 de locuri si dispunea de instalatie nocturna pe stalpi, gazonul fiind din iarba naturala. Fundatiile pe care stateau stalpii sunt acolo si in prezent.

In anul 1953, zona in care se afla Arena Venus devine zona militara si toate cladirile, inclusiv cochetul stadion, sunt demolate. Pe terenul ramas viran, a fost construit Complexul Tenis Club Bucuresti care, la randul lui, a fost demolat la sfarsitul anilor '80. Tot in 1953, langa parc, se ridica actuala cladire a Operei Romane, cu o capacitate de 2.200 de locuri. Intre 1880-1883, cursul raului Dambovita a fost amenajat si au fost construite 12 poduri peste Dambovita, sapte din piatra si cinci din fier.

Parcul Venus in zilele noastre

Aflat pe malul Dambovitei, Parcul Venus este cunoscut mai degraba ca Parcul Operei, datorita situarii lui in imediata vecinatate a cladirii Operei Romane. Denumirea Venus vine insa de la numele uneia dintre cele mai valoroase echipe de fotbal din interbelic, Venus Bucuresti.

Prin centrul parcului, pe unde trecea in urma cu zeci de ani, cursul natural al Dambovitei, vechea albie va fi marcata printr-un culoar pietonal, marginit de o bolta de aluni. In parc sunt amplasate aparate de joaca pentru copii si aparate de fitness pentru adulti. Aici vizitatorii vor putea face exercitii fizice in aer liber, gratuit, pe conceptul de gradina "in miscare".

In parc, un impact vizual deosebit il au gardurile din rachita, care delimiteaza zonele parcului, dar si utilitatile din parc si radacinile iesite din pamant ale copacilor sau denivelarile. De asemenea, pe timpul noptii, parcul este luminat cu spoturi montate in pamant.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea