De prin lume adunate

#unde iesim #timp liber #palate #cluj-napoca #palatul banffy

Palatul Banffy din Cluj Napoca

Palatul Banffy din Cluj este principala destinatie turistica ce merita sa fie admirata daca ajungi in Transilvania. Construit in perioada 1774-1785, acest edificiu este opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann.

Scurta descriere a Palatului Banffy

Stramosii familiei Banffy au fost mentionati in documentele istorice din secolul al XIII-lea, iar numele de Banffy se refera la titlul de ban, dat mai multor membri ai familiei.

Contele Gheorghe (Gyorgy) Banffy a fost cel care i-a transmis arhitectului ca isi doreste ca palatul sau sa fie inspirat de un palat vienez sau din Ungaria regala, ceea ce s-a si intamplat. Astfel, edificiul are o fatada principala cu 15 axe de goluri si un rezalit central de plan arcuit, care sustine balconul cu coloane (loggia). Frontispiciul rococo are blazonul familiei Banffy (grifonul), dar si statui ale unor zeitati din mitologia romana, cum ar fi Marte, Apollo, Diana, Perseu, Minerva si Hercule.

Trebuie mentionat ca intre golurile balconului au fost amplasate tabele de comemorare ale vizitelor imperiale, iar printre oaspetii de seama gazduiti aici se numara imparatii Francisc I si Franz Josef.

Intrarea principala a palatului, articulata pe trei siruri de arcade face deschiderea catre scara principala.

Din pacate, mobilierul palatului a disparut de-a lungul timpului, iar ca singura amaintire a modului de viata luxos si neconventional al familiei Banffy, a ramas o sanie uriasa, bogat aurita si decorata cu grifoni.

Colectiile Palatului Banffy

Incepand cu 1951, palatul adaposteste Muzeul de Arta din Cluj, cu un valoros patrimoniu de pictura, grafica si arta decorativa. Nucleul patrimoniului este dat de Colectia Virgil Cioflec, ce reuneste opere ale artistilor consacrati (Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Dimitrie Paciurea) cu cele ale talentelor autentice (Theodor Pallady, Camil Ressu, Vasile Popescu). Expozitia de baza prezinta si lucrarile unor artisti mai putin stiuti din Transilvania secolelor XVIII-XIX. Depozitul muzeului adaposteste si el valori imense, cenzurate din diferite motive istorico-politice.

Etajul cladirii, care gazduia Galeria de Arta, a fost inchis in 1990, din cauza starii avansate de degradare a edificiului, dar a fost redeschis in 1996.

In 1997, Muzeul National de Arta Cluj-Napoca a fost nominalizat la premiul EMYA, pentru muzeul european al anului.

Unde se afla Palatul Banffy

Adresa Palatului Banffy este strada Unirii, nr. 30, Cluj Napoca.

Foto:primariaclujnapoca.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea