De prin lume adunate

#cinema #evenimente #festival de film #one world romania #evenimente bucuresti

One World Romania la Bucuresti

In perioada 13 - 18 martie in Bucuresti are loc festivalul de film One World Romaniala. Cea de-a V- a editie a One World Romania pregateste 50 de filme pentru 6 zile. Cele mai bune documentare taie realitatea si ascute simturile.

Cele 50 de filme sunt impartite in 8 sectiuni: Sectia Revolutii Online, Sectia Politica, Sectia Munca si Rasplata, Sectia Minori si Batrani, Sectia Probleme de Familie, Sectia Pasapoarte, Sectia Penala, Sectia Activisti si Indignati.

Filmele sunt proiectate la patru cinematografe din centrul Bucurestiului: Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso si Noul Cinematograf al Regizorului Roman, din cadrul Muzeului Taranului Roman. De atfel, acesta este locul dedicat proiectiilor speciale din fiecare zi de festival. Deschiderea oficiala a festivalului are loc pe 13 martie la Cinema Scala.

Programul editiei a V-a vorbeste, in primul rand, despre schimbarile exceptionale la care am asistat in ultimul an. Astfel, vei afla mai multe lucruri despre o generatie de tineri capabila sa miste lucrurile, despre Primavara Araba, despre tensiunile mai mult sau mai putin explozive din Iran, din Rusia si din Cuba sau despre turbulentele anti-globaliste din vestul Europei.

Pe langa marile teme politice, dedicate puterii si dreptatii, festivalul de anul acesta vorbeste prin filmele sale si despre cei mai slabi si nedreptatiti dintre noi.

Copiii si batranii sunt victime sigure in multe colturi ale lumii, la fel si refugiatii. Tocmai din acest motiv, o parte din filmele editiei a V-a spala in public traume, exhiba conflicte ascunse, ne fac sa radem sau sa plangem in fata spectacolului cresterii si descresterii oamenilor.

In afara proiectiilor, sunt organizate pe toata perioada festivalului expozitii de fotografie, actiuni si dezbateri la care participa regizori, producatori si disidenti reputati din toata lumea.

Imaginea festivalului in 2012 incearca sa reflecte perioada in care ne aflam: cruda, agitata, nelinistitoare. Afisul de anul acesta este o reverenta facuta regizorului Luis Bunuel si gestului suprarealist din filmul sau, "Cainele Andaluz": mana care taie ochiul. Imaginea doare, tulbura, lasa o urma adanca. Asa sunt si filmele One World Romania , ajuns la editia a V-a.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea