De prin lume adunate

#paste #sarbatoare #traditii #obiceiuri

Obiceiuri si traditii romanesti de Paste

 

Pastele se sarbatoreste diferit in diverse zone ale tarii, desi semnificatia Sarbatorii este aceeasi. Afla care sunt traditiile si obiceiuri specifice legate de aceasta frumoasa Sarbatoare.


Banat

Invierea Domnului este precedata de postul Pastelui, numit si "Postul cel Mare", iar in vestul tarii si in zonele cu o populatie catolica, intrarea in post este precedata de un carnaval al intregului sat numit farsang sau fasanc. Sub privirile batranilor, tinerii isi pun masti confectionate manual si se pun pe distractie si voie buna, joaca mici scenete improvizate, merg cu urarile pe la casele din sat si joaca hore. Tot in Banat, la micul dejun din prima zi de Paste se tamaiaza bucatele. Apoi, pana sa se apuce sa manance, fiecare mesean primeste o lingurita cu vin si anafura.


Bucovina

Aici, in timpul slujbei din noaptea de Inviere, fetele urca in clopotnita si spala limba clopotului cu apa neinceputa, luata dintr-un izvor sau fantana la miezul noptii. Cu aceasta apa se spala pe fata in zorii zilei de Paste, ca sa fie frumoase tot anul. Se spune ca asa cum alearga oamenii la Inviere cand se trag clopotele la biserica, asa vor alerga si feciorii la fete. Tot de Paste, flacaii se duc cu cate o floare si un ou rosu la casele fetelor pe care le plac.


Ardeal

In zona Clujului, de Joia Mare se striga peste sat. Un flacau numit Voevoda Tiganilor incepe sa strige toate abaterile fetelor si feciorilor din Postul Mare. Tot Joia Mare este ziua in care se inrosesc ouale.


Moldova

In Moldova, in dimineata de Paste se pune un ou rosu si unul alb intr-un bol cu apa unde in prealabil au fost aruncate cateva monezi. Apoi, copiii se clatesc pe fata cu aceasta apa si isi ating obrajii cu ouale pentru a avea un an plin de bogatii.


Maramures

In zona Lapusului, Invierea Domnului este anuntata dis de dimineata in prima zi de Paste de catre copiii in varsta de pana la 9 ani. Ei merg pe la prieteni si vecini de unde se intorc cu o desaga plina de oua rosii. Pragul casei se trece intai de un baiat, pentru ca in acea gospodarie sa nu fie discordie tot restul anului.

Sursa foto: romaniatreasures.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea