De prin lume adunate

#ierusalim #gocalo m. tavares #concurs #humanitas #humanitas fiction #timp liber

O poveste fabuloasa: Ierusalim

In romanul Ierusalim de gocalo m. tavares vei gasi surprize la fiecare pagina. Surprize iscate de situatii neprevazute, surprize socante, dar, mai ales, surprize create prin limbaj. Cartea este foarte complexa. Are numeroase personaje si dezvolta idei absolut uimitoare, dar este scrisa simplu si, deci, usor de urmarit. Si mai are un atuu. Iti arata povesti fabuloase chiar si acolo unde nu exista.

Daca doresti sa castigi acest roman, participa la concursul pe care www.acasa.ro il organizeaza si in aceasta saptamana impreuna cu editura Humanitas Fiction. De data aceasta, ai sanse mai mari sa iti imbogatesti biblioteca cu acest exemplar deoarece vom avea doi castigatori.

Mylia sufera de o boala ingrozitoare din cauza careia va muri intr-un an sau doi. Romanul lui Gocalo M. Tavares incepe cu plimbarea Myliei prin orasul adormit de la patru dimineata. Din cauza ca simte o durere surda in zona stomacului, fata pleaca in cautarea unei biserici. Intre timp, in stomacul ei, se manifesta inca o durere. I se facuse foarte foame.

“Era in viata, iar imprejurarea asta durea mai tare, in acel moment, intr-un mod obiectiv si material, decat durerea de care avea sa moara, devenita acum secundara. Ca si cum in momentul acela ar fi fost mai important sa manance o paine decat sa fie nemuritoare ”.

Theodor este medic. In timpul lui liber, studiaza Holocaustul, precum si alte mari orori care s-au intamplat de-a lungul istoriei. Doreste sa stranga la un loc toate documentele despre rautatea care nu are nicio cauza si sa realizeze un grafic prin care sa isi dea seama daca, de-a lungul timpului, aceasta rautate a crescut, a scazut sau a ramas constanta.

“Si, la fel cum se vede pe foile milimetrice ale unei electrocardiograme sanatatea sau boala unui om, eu voi vedea pe graficul rezultat din studiile mele sanatatea sau boala (…) omenirii in ansamblu (…). Prin acel grafic voi intelege, in fine, ceea ce atatia au vrut sa inteleaga, adica, pur si simplu, daca Istoria e bolnava sau sanatoasa, daca Istoria merge pe drumul bun sau nu (…) daca Istoria, in fine, este sau nu muribunda(…).

Theodor si Mylia cand s-au cunoscut:

“- Parintii dumintale mi-au spus ca poti sa vezi sufletul.
-Adevarat.
-Si cum e?
- Are par pubian.
-Iti bati joc de mine.
-Da.
-Crezi in Dumnezeu?
-Cred in tot ce am invatat inainte de-a implini sase ani. La sase ani stiam mai multe povesti din Biblie decat basme pentru copii.
-Atunci crezi in Dumnezeu.
-Cred in tot ce am invatat inainte de-a implini sase ani. Tot ce mi s-a spus dupa aceea e minciuna.
-Mi-esti simpatica Mylia. Sper c-o sa mai putem sta de vorba.
-Du-te dracului!”

Ierusalim de portughezul Gocalo M. Tavares este una dintre acele carti care te rupe total de realitatea din jur. Romanul se cere citit pana la final, fara intreruperi cauzate de framantari pentru ratele imense de la banca, iar plansetul copiilor care vor de mancare sau task-urile pe care le ai de terminat pentru slujba nu vor mai avea nicio importanta.

Daca vrei sa iti completezi biblioteca si cu aceasta carte, participa la concursul nostru si in data de 12 martie, vei afla daca ai castigat.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea