De prin lume adunate

#timp liber #evenimente #evenimente bucuresti #nocturne baroce # concert muzica clasica

Nocturne baroce: Bach, Vivaldi, Scarlatti si Handel pe malul Dambovitei

Intre 3 si 8 septembrie, pe esplanada Bibliotecii Nationale a Romaniei din vecinatatea bulevardului Unirii, vor rasuna, dupa lasarea serii, acorduri de Bach, Vivaldi, Scarlatti sau Handel, in cadrul primei editii a festivalului "Nocturne Baroce".

Timp de 6 zile, artistii parasesc sala de concert si vin sa cante pe malul Dambovitei, insufletind primele nopti de toamna cu adieri de muzica, literatura si cultura baroca. Acest eveniment reprezinta o oferta de nerefuzat pentru ultima saptamana de vacanta, cu atat mai mult cu cat concertele sunt gratuite, iar muzica baroca da neuronilor, asa cum remarca profesorul Ioan Bradu Iamandescu, autorul primelor studii de muzicoterapie din Romania, "un ritm specific geniilor".

Festivalul se deschide luni, 3 septembrie, la ora 20.30, cu recitalul de lauta si teorba sustinut de Olivia Iancu si Claudiu Lobont, in care publicul va avea ocazia sa savureze farmecul subtil al acestor instrumente pentru unii vetuste, dar care isi recapata sonoritatea in mainile unor muzicieni talentati.

In a doua parte a serii, chitaristii Maxim Belciug si Tiberiu Gogoanta, aflati la prima lor aparitie in formula de duo, vor oferi un program cu lucrari de John Dowland, Antonio Vivaldi si Johann Sebastian Bach.

A doua zi a festivalului, marti, 4 septembrie, propune un recital de vioara si chitara ce o are in centru pe violonista Natalia Pancec, urmat de spectacolul medieval al celor de la Nomen Est Omen.

Miercuri, 5 septembrie, soprana Rodica Vica si ansamblul sau aduc pe malul Dambovitei rezonanta serilor de gala, intr-un concert cu lucrari de Handel si arii de opera.

Joi, 6 septembrie, este o seara speciala, cu doua recitaluri solistice: chitaristul Maxim Belciug si violoncelistul Razvan Suma isi strunesc, pe rand, instrumentele, intr-un program in doua parti, cu lucrari de Gaspar Sanz, Ernst Gottlieb Baron, Robert de Visee, Francois Couperin, Jean Philippe Rameau si, bineinteles, Johann Sebastian Bach.

Vineri, 7 septembrie, Olivia Iancu si Claudiu Lobont renunta la instrumentele de epoca si pun mana pe chitare, pentru a oferi publicului un recital in duo, cu compozitii semnate de autori cu nume sonore, precum Domenico Scarlatti sau Santiago de Murcia. Programul continua cu acordurile nobile ale harpei manuite de Ion Ivan-Roncea, maestrul desavarsit al acestui gratios instrument.

Seara de sambata, 8 septembrie programeaza in prima parte un recital de clavecin avand-o ca protagonista pe Irina Nastase. Festivalul se incheie cu solista Pilar Diaz Romero, in sonoritatea pasionala a muzicii napolitane de secol XVI-XVIII.

Concertele se desfasoara pe esplanada Bibliotecii Nationale a Romaniei, la sediul nou, din bulevardul Unirii, numarul 22, situata pe latura din dreapta a cladirii, spre Dambovita. Accesul publicului la toate concertele este gratuit.

Asadar, pentru un inceput de toamna frumos, nu rata "Nocturnele baroce" de la Biblioteca Nationala a Romaniei. Vei petrece momente placute si te vei bucura de seri frumoase de toamna.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea