De prin lume adunate

#sanziene #expozitie #sarbatoarea sanzienelor # sarbatoarea sanzienelor bucuresti #noaptea de sanziene

Noaptea de Sanziene in Bucuresti

sarbatoarea sanzienelor aduce in Bucuresti cateva evenimente, la care pot participa toti cei care isi doresc sa reinvie o farama din copilarie. Fapturi ireale si fantastice, Sanzienele se transforma noaptea in zane cu parul galben si rochii albe de abur, danseaza in razele lunii si binecuvanteaza intreaga vegetatie si fauna, aduc copii frumosi si sanatosi si alina suferintele din dragoste.

In noaptea de Sanziene, fetele si flacaii isi gasesc perechea, iar plantele capata proprietati lecuitoare. Sanzienele reprezinta singura sarbatoare pagana acceptata de calendarul ortodox si o ocazie de a redeveni copii si a crede in miracole posibile.
 

Lectura la lumina felinarelor in gradina


Aflat la cea de-a doua editie, Programul "Lectura la lumina felinarelor" se va relua cu ocazia ajunului de Sanziene, joi, 23 iunie, incepand cu ora 19.00. Evenimentul are loc in gradina interioara a Scolii Centrale din Bucuresti, declarat monument de arhitectura.

Participantii la seara de lectura se vor putea bucura de lecturarea unor fragmente din romanul lui Mircea Eliade, "Noaptea de Sanziene". Romanul problematizeaza iesirea omului contemporan din timp, un roman in care erosul se amesteca cu istoricul si metafizicul.

Atmosfera speciala a evenimentului va fi data atat de arhitectura gradinii interioare a scolii Centrale din Bucuresti, cat si de cvartetul "Bella Musica" al Teatrului National de Opereta "Ion Dacian".

Scopul evenimentului este de a incuraja lectura si dezbaterea de idei, de a incuraja tinerii sa citeasca, sa studieze si sa comenteze texte literare impreuna cu prietenii si colegii, in spatii non-formale. Programul „Lectura la lumina felinarelor” se doreste a fi si o alternativa de petrecere a timpului liber.

Programul "Lectura la lumina felinarelor" se va desfasura in perioada iunie - septembrie 2011 in mai multe zone ale Capitalei. Voluntarii pregatesc bucurestenilor lecturi si dezbateri de idei pe baza unor autori precum Lucian Blaga, George Calinescu, Emil Cioran, Mihai Eminescu, Vasile Voiculescu, Tudor Arghezi, Eugen Ionescu si multi altii.

Intrarea la eveniment este libera si se va face in limita locurilor disponibile. Scoala Centrala se afla pe strada Icoanei, la numarul 3.
 

noaptea de sanziene la muzeele minovici


Livada Muzeelor Minovici, de langa Fantana Miorita, va fi inconjurata in Noaptea de Sanziene de o atmosfera cu totul speciala. Pentru cateva ore, in noaprea de 23 iunie, in livada fermecata a Muzeelor Minovici, se va depana o poveste stiuta din mosi stramosi.

Ea spune ca sanzienele, zane bune, misterioase si magice, vin printre noi odata-n an, in noaptea de 23 iunie. Ele impart dragoste si spor celor care le cinstesc asa cum se cuvine. Prietenii Muzeelor Minovici, organizatorii evenimentului, vor sarbatori cu muzica, dans, teatru si expozitii.

Vizitatori se vor putea bucura de spectacolele oferite Razvan Mazilu, Monica Petrica, Cornelia Tihon, Brandusa Casandra Mircea, Ioana Macarie, Silviu Geamanu, Constantin Florescu si Grupul Coral Sound. Pe iubitorii de arte frumoase ii asteapta expozitii de pictura si fotografie ale artistilor Flavia Lupu, Luiza Zamora si serban Bonciocat, precum si o prezentare de creatii vestimentare, semnate Rhea Costa si Elena Perseil.

In fiecare an, pe 24 iunie, romanii marcheaza sarbatoarea Sanzienelor. Noaptea ce precede aceasta zi se crede ca este magica, minunile sunt posibile, fortele benefice, dar si cele negative ajung la apogeu.

Legendele spun ca Sanzienele sunt niste fete foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii. Ele se prind in hora si "dau puteri" deosebite florilor si buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile.

Cea de-a cincea Noapte de Sanziene va avea loc joi, 23 iunie, ora 19.00, in livada Muzeului Minovici de langa Fantana Miorita. Intrarea la eveniment este libera.
 

Noaptea de Sanziene la expozitie


"Cine le vede nu le crede, cine le aude nu le raspunde". In noaptea de 23 spre 24 iunie, de la asfintitul soarelui si pana in zori, Sanzienele danseaza si plutesc pe pamant, indeplinind ritualuri solare benefice oamenilor.

Sarbatoarea fertilitatii si iubirii, impleteste vechi obiceiuri pagane, dedicate solstitiului de vara, cu credinte crestine legate de Sfantul Ioan Botezatorul.

In spatiul expozitional pe de strada Transilvaniei 9, esti asteptat sa sarbatoresti Sanzienele, intr-un cadru artistic, alternativ si atipic. In rolul Sanzienelor, Otilia Cadar, Adela Edu si Nona Șerbanescu practica o serie de ritualuri si farmece in sfera vizualului, luminile si coloana sonora fiind sustinute de Tudor Petrescu si Mihai Dragomir.

Vei avea ocazia sa parcurgi primele trei niveluri ale casei, fiecare cu o tema si atmosfera distincte, conturate in functie de personalitatea celor trei artiste. La ultimul etaj este pregatit un spatiu de joaca semnat Burn.

Atmosfera va fi misterioasa si boema. In Noaptea de Sanziene, te vei juca cu focul si cu apa, doamnele si domnisoarele vor primi cununi de flori iar cele mai inspirate Sanziene care vor trece pragul expozitiei, vor primi mici cadouri, ce le vor aminti mereu de Noaptea de Sanziene de la Wicked.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea