De prin lume adunate

#noaptea alba #evenimente culturale #expozitii

Noaptea Alba a Institutelor Culturale

A cincea editie a Noptii Institutelor Culturale are loc vineri, 24 iunie, in Bucuresti. noaptea institutelor culturale cuprinde evenimente propuse de British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Cultural Austriac, Fundatia Culturala Greaca, Institutul Goethe, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Roman, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso", Institutul Polonez si Delegatia Wallonie-Bruxelles.

Coordonatorul editiei din acest an este Forumul Cultural Austriac. La editia din acest an sunt programate peste 50 de evenimente, care se vor derula timp de mai bine de 14 ore in 8 locuri din Bucuresti.

Programul evenimentului:

British Council

Evenimentele vor avea loc la sediul British Council (Calea Dorobantilor 14).

12.00 – 21.00: Reducere 50% @British (biblioteca @British):Vino la biblioteca @British si fa-ti orice abonament la jumatate de pret! Te asteptam cu peste 7.000 de carti si 2.000 de DVD-uri in limba engleza.
12.00 – 21.00: Transforma-te intr-o celebritate britanica! (curtea British Council): Pozeaza in postura de vedeta britanica si impresioneaza-ti prietenii cu noul look de star!
16.00 – 21.00: Jocuri de societate (biblioteca @British): Provoaca-ti prietenii in cadrul unor jocuri de societate populare in Marea Britanie – noi aducem jocurile, tu vino cu distractia!
21.30 – 22.30: Concert de muzica elizabetana (curtea British Council): Balade englezesti, muzica de dans si piese concepute pentru teatru – intra in atmosfera Renasterii engleze pentru o ora si fii contemporan cu Shakespeare! Ia parte la un concert de muzica elisabetana in interpretarea formatiei Nomen est Omen condusa de Mihai Plamadeala.
21.30 – 22.30: Brit Quiz (The City - salile Belfast & Cardiff): Cat de multe stii despre cultura si muzica britanica? Intra in atmosfera unui “pub quiz” si ajuta-ti echipa sa castige premiile puse in joc!
Participarea se face pe baza de inscriere in prealabil pe website-ul British Council.
22.30 – 23.30: Brit music (curtea British Council): Cea mai buna muzica contemporana britanica - indie, grime, dubstep, folk, soul, electro – mixata in stil romanesc! O selectie a celor mai creative tendinte care iti va arata o alta fata a muzicii britanice intr-un back to back session cu Tremour si Matei Oprina.
23.30 – 02.30: Documentare britanice (biblioteca @British / The City - salile Belfast & Cardiff). Vor fi proiectate filmele Soundtrack for a Revolution, Mendelssohn, the Nazis and Me, Divorce Iranian Style si Afghan Star.

Centrul Ceh

Evenimente organizate de Centrul Ceh impreuna cu Sambata Sonora si gazduite de Centrul Ceh (Str. Ion Ghica 11 – langa Biserica Rusa).

Toti gurmanzii si somnambulimicii sunt invitati, incepand cu ora 20.00, in bucataria Centrului Ceh, pentru o noapte dedicata experimentelor audiovizuale. Antreul se serveste in Gradina de beton, iar garnitura in Sala Mica. Ca sa va faceti pofta, centrul a pregatit o selectie internationala de reclame sociale. Cei mai pofticiosi pot gusta si din filmele cehesti Castelul misterios din Carpati si Adela nu a servit inca cina.

Felul principal va fi servit in Sala Mare de trei Sound Chefs (Somnoroase pasarele, Miron Ghiu, Rufi) direct din spatele platanelor. Acestia au acceptat provocarea de a experimenta retete noi si au promis ca vor condimenta atmosfera cu ingrediente sonore aduse chiar de voi. Bucatarii vor veni cu recipientele goale si, in functie de ingredientele primite, vor improviza pe gustul vostru. Experimentele muzicale vor fi asezonate cu cateva cocktail-uri video. Sarea și piperul vor fi aduse de Sambata Sonora.

Centrul Cultural al Republicii Ungare si Institutul Polonez

Evenimentele sunt organizate de Centrul Cultural al Republicii Ungare si Institutul Polonez si vor fi gazduite de Centrul Cultural al Republicii Ungare (Str. Gina Patrichi 8).

18.00: Concert Liszt sustinut de Trio Duecento Corde
19.30: Expozitie de fotografie One Year Ago
20.30: Demonstratie de costum
21.30: Concert de jazz cu Karolina Trybała Trio
24.00: Happening: Predare de stafeta la conducerea UE
1.00: Silent Disco cu DJ Bold (Adam Brzozowski) si DJ Mike (Michał Kowalonek)
21.00: Selectie de filme digitale de la Kinofest
22.45: Proiectia filmului Beats of Freedom - Strigatul libertatii / Beats of Freedom - Zew wolności

Esti asteptat apoi cu produse traditionale poloneze si unguresti. Mancaruri dintre cele mai complicate si mai savuroase din bucataria celor doua tari. in curte, de-a lungul intregii Nopti, va fi deschis si un targ de gastronomie poloneza si ungureasca.

Institutul Cervantes si Forumul Cultural Austriac

Evenimente sunt organizate de Institutul Cervantes si Forumul Cultural Austriac si vor fi gazduite de Institutul Cervantes (Str. Marin Serghiescu 12).

18:30 – 03.00
Lansare de carte: Iubirile croitoresei de María Dueñas, traducere din spaniola de Ileana Scipione. Eveniment realizat in colaborare cu editura Polirom.
Lectura: Ernesto Sabato – Centenarul nasterii. Eveniment realizat in colaborare cu Editura Humanitas.
Fotoproiectie: Zig-zag urban. De la Bucuresti la Bariloche. Itinerarii fotografice cu parfum hispanic de Carmen Acsinte si Marius Radoi.
Film: Omagiu Luis García Berlanga. Vor fi proiectate filmele Bienvenido Míster Marshall si París-Tombuctú. Cu sprijinul Filmotecii Ministerului de Afaceri Externe al Spaniei.
21.00: VISIONary – Documentare scurtmetraje si filme experimentale contemporane din Austria, un proiect al Forumului Cultural Austriac

Institutul Cultural Roman

Evenimente organizate de Institutul Cultural Roman, Fundatia Culturala Greaca, Institutul Camoes/ Ambasada Portugaliei si Delegatia Wallonie-Bruxelles si gazduite de Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38).

Sala Mare:
19.30: Expozitie foto „Olhares romenos sobre Lisboa”
20.00: Kazantzakis si Pessoa, lecturi bilingve
21.30: Concert formatia Anton Pann - „Povestiri muzicale”

in curte:

19.30: Un cafegiu la ICR: Alune si migdale prajite, cafea si coniac armenesti, delicatesele preparate de insusi Gheorghe Florescu va stau la dispozitie! Asadar, va invitam sa faceti un popas in foisorul din curte, pentru o gustare oferita de maestrul cafegiu, iar daca veti veni insotiti si de "Confesiunile" acestuia, puteti primi un autograf.

Les Saveaurs d’Yveline: Pe tot parcursul noptii, alegeti contra cost dulceturi preparate dupa retete naturale, fara conservanti artificiali, din portocale, lamai, clementine, migdale sau chimen. Priceperea si imaginatia apartin echipei Les Saveaurs d’Yveline.

20.30: Pofta de Grecia: Delicatesele grecesti vor crea atmosfera tipic mediteraneana, de care se face responsabila Taverna Maria.

23.30: Concert electro-avangarde sustinut de trupa Tangtype

Institutul Francez

Evenimentele vor avea loc la sediul Institutului Francez (Bd. Dacia 77).

Institutul Francez din Bucuresti va invita la o noapte dedicata placerii cuvintelor. Literatura lui Cioran, ca parte integranta a strazii si a Institutului Francez, o signalistica total noua, digitala, care va scoate de acum Institutul din tiparele afiselor obisnuite, performance-uri, filme cu cele mai frumoase actrite franceze votate de fanii Institutului pe pagina de Facebook, scurtmetraje inedite si muzica buna. Toate acestea, stropite cu cocktailuri special create pentru eveniment sdegustari tipic frantuzesti.

14.00 – 17.00: Atelier de povești cu Alina Darian / Salonul de Onoare
17.00: Proiectia filmului Apocalipsa dupa Cioran (Cinema Elvira Popescu)
18.00: Proiectie de film in avanpremiera (Cinema Elvira Popescu)
19.00: Lansarea catalogului Cioran citit in strada, Libraria Cafenea Carturesti – in prezenta lui Dan Perjovschi
20.30: Dans performance cu Andreea Novac
21.00: Proiecția filmului Belle de Jour , cu Catherine Deneuve (Cinema Elvira Popescu)
21.00: Signalistica IFB, intervenție No Design
21.30: Instalatie Micul Print remix, de Carmen Lidia Vidu (curtea IFB) – pe toata durata noptii
22.00: Concert de percutie – pe toata durata noptii
23.00: Proiectia filmului Lola, cu Anouk Aimee (Cinema Elvira Popescu)
00.00: Soiree Paris Berlin #2 / Concert Stereo Total – Kulturhaus, impreuna cu Institutul Goethe
00.45: Proiectie de scurtmetraje Lardux (Cinema Elvira Popescu)
02.15: Proiectie de scurtmetraje "decales" (Cinema Elvira Popescu)

Institutul Goethe

Eveniment organizat de Institutul Goethe si Institutul Francez si gazduit de Kulturhaus (Str. Sfanta Vineri 4).

23.00: Concert Stereo Total

Institutul Italian de Cultura Vito Grasso

Evenimentele vor fi gazduite de Institutul Italian de Cultura Vito Grasso (Aleea Alexandru 41).

Anul acesta, Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso" va propune sa descoperiti Italia din alte perspective. Ne-am propus sa va aratam lucrurile altfel decat ati fost obisnuiti. Asa ca, mai intai, va ducem direct in opera lui Goldoni, ca sa radeti mai cu pofta, dupa care vi-l prezentam pe Vivaldi, asa cum nu l-ati mai ascultat vreodata si, in final, va poftim la un ceai cu Mussolini.

19.30: Spectacol de teatru interactiv: "De la Goldoni la Goldoni"
Concert sustinut de Maestrul Riccardo Arrighini - "Vivaldi Jazz: Anotimpurile"
Proiectia filmului La ceai cu Mussolini.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea