De prin lume adunate

#muzeu #ion creanga #Humulesti

Muzeul memorial Ion Creanga din Humulesti

Muzeul memorial Ion Creanga din Humulesti este cunoscut si sub numele de " casa memoriala Ion Creanga" sau "Casa Creanga". Daca ajungi la Targu Neamt include in lista de atractii locale si aceasta casa, in care a copilarit si crescut Ion Creanga, autorul celebrelor " Amintiri din copilarie ". Aici vei regasi atmosfera de mult uitata a copilariei lipsite de griji.


Construita in 1830 de catre Petrea Ciubotariul, bunicul marelui povestitor, casa in care s-a nascut si a copilarit Ion Creanga a fost amenajata ca muzeu in anul 1951.

Exponatele prezentate sunt caracterizate de simplitatea si modestia proprie taranului moldovean si genereaza un puternic sentiment de piosenie, nu numai pentru ceea ce reprezinta ele fata de amintirea lui Ion Creanga, ci pentru ca ele sunt marturii autentice ale traditiei populare a locuitorilor din aceasta parte a tarii.


Casa Creanga, unul dintre cele mai vizitate case memoriale

Unul dintre cele mai vizitate muzee memoriale, casa in care a crescut Ion Creanga din Humulesti pastreaza atmosfera pe care o intalnim atunci cand citim "Amintirile din copilarie". Scriitorul a trait aici de cand s-a nascut pana in 1846.

Dupa moartea parintilor, casa a fost mostenita de fiica lor cea mai mica, Ileana. Aceasta a donat-o nepoatei sale, Sofia, fiica Mariei, o alta sora a lui Ion Creanga. In 1937 are loc prima renovare a casei, realizata cu ocazia sarbatoririi centenarului nasterii scriitorului, cand Nicolae Iorga a avut initiativa asezarii unei placi memorative pe peretele de est.

Printre obiectele prezente in casa memoriala se numara un bust al lui Ion Creanga, ceaslovul amintit in memoriile sale, dar si o expozitie cu operele scriitorului. Tot aici mai poti descoperi si documente de arhiva, scrisori, carti postale cu autograf, fotocopii ale manuscriselor si fotografii.

In spatele casei, intr-un sopron, sunt adapostite o serie de obiecte folosite in gospodarie si la muncile agricole. In curte se gaseste si un parc tematic, unde cei mici se pot intalni cu personajele din basme si din Amintiri. Aici se pot intalni cu matusa Marioara, capra cu trei iezi, ursul pacalit de vulpe, cocosul si punguta lui cu doi bani, dar si cu Nica.


Unde se afla Muzeul memorial Ion Creanga

Muzeul memorial Ion Creanga se afla in comuna Humulesti, judetul Neamt, pe strada Ion Creanga, la numarul 8. Muzeul se poate vizita de marti pana duminica, intre orele 9.00 - 17.00 din octombrie pana in martie si 10.00 - 18.00 din aprilie pana in septembrie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea