De prin lume adunate

#muzeul de arta # muzeul de arta brasov #colectia nicolae grigorescu #sticlarie romaneasca

Muzeul de Arta din Brasov

Muzeul de Arta din Brasov este unul dintre cele mai frumoase si importante muzee din tara, adapostind adevarate comori culturale. Colectia Nicolae Grigorescu, a doua ca marime din tara, cuprinde numeroase opere de arta, reprezentative pentru stilul artistului. La acest muzeu pot fi admirate si obiecte de sticlarie romaneasca si orientala, vitralii si obiecte de grafica.

 

Istoricul Muzeului de Arta


Muzeul de Arta Brasov a fost infiintat in anul 1949. Cladirea in care se afla muzeul a fost ridicata in anul 1902, pentru Asociatia Meseriasilor din Brasov, in stil neobaroc, dupa proiectul lui M. Wagner. Cladirea a fost reamenajata si adaptata in vederea destinatiei actuale intre anii 1969 - 1970.
 

Expozitiile Muzeului de Arta


Muzeul de Arta Brasov ofera publicului doua expozitii permanente: Galeria Nationala si expozitia de Arta Decorativa.

Galeria Nationala este adapostita in sase sali situate la etajul cladirii. Aici sunt reunite peste 150 de lucrari de arta, pictura si sculptura, care ilustreaza evolutia artei din spatiul artistic romanesc.

Expozitia de Arta decorativa se axeaza pe ilustrarea evolutiei artei portelanului si a sticlariei.

Colectia de grafica cuprinde peste 1000 de lucrari reprezentative pentru grafica transilvaneana din secolele XIX-XX si pentru grafica romaneasca moderna si contemporana.

La Muzeul de Arta din Brasov au loc si expozitii temporare. De-a lungul timpului, la muzeu au fost expuse numeroase lucrari ale artistilor contemporani si au avut loc evenimente dedicate artei moderne universale.
 

Ce vedem la Muzeul de Arta


Patrimoniul Muzeului de Arta cuprinde peste 3800 de obiecte de arta precum pictura de sevalet, grafica, sculptura, arta decorativa, icoane, tapiserie sau covoare orientale.

Aici sunt expuse lucrari de pictura pe lemn si sticla, portrete de epoca, opere din sec. XIX realizate de mari pictori romani ca Gheorghe Tatarescu, Theodor Aman, Sava Hentia, Constantin Lecca, Nicolae Grigorescu. Aici sunt expuse sculpturile lui Cornel Medrea, Ion Jalea, Ion Irimescu si Dimitrie Paciurea.

colectia nicolae grigorescu, a doua ca marime din tara, este una dintre atractiile muzeului. Colectia cuprinde lucrari din toate etapele de creatie ale artistului. Printre cele mai reprezentative creatii se numara Convoi de prizonieri turci, Femeie imbrobodita, Boi odihnindu-se, Plaja la ocean, Taranca franceza sau Flori de cires.

Tot aici pot fi vazute lucrari ale pictorilor Ion Andreescu si Stefan Luchian. Lucrari precum Interior de padure, Case la marginea satului, Anemone, Tiganca sunt reprezentative pentru cei doi maestri ai picturii romanesti.

La Muzeul de Arta din Brasov mai pot fi vazute si lucrari ale artistilor Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza sau Ion Tuculescu.

La Expozitia de Arta Decorativa sunt expuse piese de portelan reprezentative pentru cele mai importante manufacturi europene din secolele XVIII-XIX. Pot fi admirate si obiecte de portelan din China si Japonia.

La Muzeul de Arta sunt expuse si obiecte de sticlarie, realizate in atelierele din Murano si Boemia. Se gasesc si obiecte de sticlarie transilvaneana, din atelierele de la Porumbacu si Avrig.
 

Unde se afla Muzeul de Arta


Muzeul de Arta din Brasov se afla pe Bulevardul Eroilor, la numarul 21. Muzeul este deschis de marti pana duminica, intre orele 9.00 - 17.00 (iarna) si 10.00 - 18.00 (vara). Pretul unui bilet de intrare este de 4 lei pentru adulti, 2 lei pentru pensionari si 1 leu pentru elevi si studenti.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea