De prin lume adunate

#targuri #evenimente #agronomie #mucenici #evenimente bucuresti

Mucenici ca la bunici la targul de la Agronomie

" Mucenici ca la bunici", editia a II-a, are loc in perioada 3 - 4 martie in Parcul Academiei de Stiinte Agricole si silvice la Atelierul gastronomic din prima saptamana a Postului Pastelui.

Trei mucenici imensi, de peste un metru lungime, unsi cu miere si presarati cu nuca vor fi oferiti de gospodina din comuna Stauceni, judetul Botosani celor care vor trece pragul targului, asa cum e obiceiul mucenicilor.

"Anul trecut am realizat prima editie a acestui eveniment si ne-am bucurat de o apreciere din partea consumatorilor. Din mosi - stramosi, in data de 9 martie se sarbatoreste Ziua Sfintilor 40 de Mucenici din Sevasta.

Acestei sarbatori i se mai spune si "Ziua celor fara nume", a tuturor celor care nu-si au prenumele dintre sfinti sau Ziua barbatilor. De la zona la zona poarta diferite denumiri: in Bucovina sunt numiti sfintisori, in Moldova sfinti sau sfintisori, in Muntenia macenici sau macinic iar in Tara Romaneasca brandusi si brandusei.

In saptamana aceasta o sa facem mucenici de Post pentru ca suntem in prima saptamana din Postul cel mare, iar saptamana viitoare daca sunt solicitari din partea cumparatorilor o sa venim de vineri, 9 martie sa onoram comenzile.

Asteptam sa va bucurati de gustosii mucenici, reteta este de la bunica. Reteta e simpla dar dragostea pe care o punem in ei este importanta, aluatul, apa, faina de la noi de la moara, sare, drojdie, zahar, iar ca glazura: miere de albine si miez de nuca. O sa-I coacem la cuptorul din Parcul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice si sper ca vom face fata. Asteptam comenzi pentru saptamana viitoare, costul este de 4 lei/bucata".

Ce sunt Mucenicii

Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie. Acesti mucenici au trait in vremea imparatului Licinius, prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.

Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei.

La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage. In urma rugaciunii s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor.

Pentru ca au fost scosi vii din lac, trupurile lor au fost arse si oasele aruncate in lac. Dupa trei zile, Sfintii s-au aratat episcopului Petre, cerandu-i sa-i scoata din apa. Crestinii le-au scos si le-au ingropat cu mare cinste.

In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului.

Gospodinele fac in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In Dobrogea si Muntenia, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea