De prin lume adunate

#jafuri celebre #mari jafuri #furt mona lisa #jaf muzeul luvru

Mari jafuri reale din ultimii 100 de ani

Filmele cu jafuri celebre, precum Ocean's Eleven, Inside Man sau Heat, sunt pelicule pline de suspans, care stiu sa te tina cu sufletul la gura. Totul e fictiune insa...sau nu? Potrivit site-ului simplisafe.com, cateva jafuri au reusit sa intre in istorie in ultimii 100 de ani. Iata care sunt 4 dintre ele!

1. Muzeul Luvru, Paris, 1911
 

Cel mai mare muzeu de istorie si arta din Franta a fost pradat de multe ori in cei peste 200 de ani de existenta. Insa un jaf din 1911 a ramas in istorie. Este vorba de furtul "Mona Lisei" lui Leonardo Da Vinci, tablou estimat la 768 de milioane de dolari.

Italianul Vicenzo Peruggia s-a ascuns in muzeu duminica, pe data de 20 august, stiind ca muzeul va fi inchis a doua zi, luni. Marti, hotul a parasit muzeul ca si cand ar fi un vizitator obisnuit. Numai ca a facut-o cu tabloul sub haina. Cand a fost prins, Peruggia a sustinut ca a furat tabloul din patriotism, nestiind ca maestrul Da Vinci a donat Frantei opera de arta.

2. Marele jaf Brinks, Boston, 1950

Inainte de jaf, doi membrii ai gastii celor 11 hoti s-au furisat in cladirea Brinks din Boston si au furat butucii incuietorilor pentru a putea face chei potrivite. Dupa cateva incercari nereusite, echipa s-a decis sa atace.

Hotii i-au leagat pe cei 5 angajati care numarau banii companiei, reusind sa pleace cu 2,7 milioane de dolari la vremea aceea. Intr-un final, sunt arestati toti cei implicati, insa din prejudiciu au fost recuperati numai 58.000 de dolari.

3. Jaful trenului postal, Marea Britanie, 1963

Cei 16 barbati au dat lovitura in 1963, atunci cand au primit informatia ca unul dintre vagoane, cel din spatele locomotivei, este incarcat cu saci de bani ce contin 7,1 milioane de dolari. Infractorii au reusit sa opreasca trenul cu ajutorul stopurilor de pe calea ferata si, in mai putin de 25 de minute, au reusit sa fuga cu cei 121 de saci cu bani. Cand au fost prinsi au primit o sentinta cumulata de 307 ani de inchisoare.

4. Jaful Daredevil, Oregon, 1971

D.B Cooper, un pasager obisnuit al unei curse de avion i-a inmanat stewardesei un bilet in care scria ca are o bomba si o lista de pretentii. Pe aeroportul unde avionul a aterizat fortat, autoritatile i-au indeplinit cererile, oferindu-i 200.000 de dolari si 4 parasute.

Cooper a eliberat pasagerii, insa nu si echipajul. Avionul a decolat, iar peste cateva minute el s-a parasutat in padurea din Pacific Northwest, Oregon. Cazul ramane deschis, intrucat barbatul nu a mai fost gasit.

Sursa foto: boston.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea