De prin lume adunate

#limbi #insule #siberia

Limbi rare inca folosite

La fiecare doua saptamani o limba moare. In lume exista mai mult de 7000 de limbi folosite, de la cele cu sute de milioane de vorbitori pana la cele cu doi sau chiar un vorbitor. Expertii lingvisti estimeaza ca mai mult de jumatate din limbile existente acum vor disparea pana in 2050. Principala cauza a acestui fenomen este faptul ca numerose comunitati isi schimba limba materna in avantajul limbilor mai puternice economic si politic, precum engleza sau spaniola.

Fiecare limba exprima istoria, cultura, societatea si identitatea poporului care o vorbeste. Fiecare dintre acestea este un fel unic de a vorbi despre lume. Pierderea oricarei limbi este pierderea intregii comunitati care o foloseste in viata de zi cu zi, dar si a umanitatii. Cantecele, povestile, cuvintele, expresiile si structurile gramaticale care s-au dezvoltat de-a lungul a sute de generatii sunt parti ale mostenirii intregului glob.

O limba dispare atunci cand ultimul vorbitor moare. De exemplu, in prezent mai exista doar o singura persoana vorbitoare a Siletz Dee-ni, ultima limba din cele 27 folosite de indienii din rezervatia Siletz din Oregon, Statele Unite. Practic, limba a murit.

Limbile rare dispar in momentul in care nu pot concura cu alte limbi mai puternice. De exemplu, in America de Nord si de Sud numeroase dicalecte ale aborigenilor au fost eradicate de limbile europene: engleaza, spaniola si franceza. In Australia, numeroasele conflicte intre triburile aborigine si colonizatorii albi au facut ca multe limbi si dialecte sa dispara. O situatie similara se gaseste si in Siberia Sovietica, unde autoritatile au contribuit la extinctia a numeroase limbi.

Iata si o selectie a catorva limbi rare, care inca mai sunt folosite.

Jeru, in Insulele Andaman

Jeru este o limba vorbita de mai putin de 20 de persoane din Insulele Andaman din Oceanul Indian. Mai este numita si Great Andamanese. Jeru este ultima supravietuitoare a limbilor din Neolitic. Limbile vorbite in Insulele Andaman au ramas in marea lor majoritate nealterate de alte influente externe.

Chiar daca civilizatia era cunoscuta printre puterile maritime din Asia, contactul cu locuitorii era foarte rar si de cele mai multe ori ostil. Ca rezultat, aproape nicio insemnare scrisa despre aceasta comunitatea nu exsista pana in secolul XIX .

Khomani, in Africa de Sud

Nu sau Khomani este vorbita de mai mult de 10 oameni din Parcul National Kalahari din Africa de Sud. Ceea ce face aceast limba speciala sunetele de “click”. Simbolurile sunt pronuntate precum interjectiile din limba engleza “tsk! tsk!”, folosite pentru a exprima mila sau rusine.

Cel mai apropiat dialect al acestei limbi este !Xoo. Dialectul mai este este numit si Ta’a si este vorbit de aproximativ 4000 de oameni. Ta’a are mai multe sunete decat orice alta limba de pe pamant: 74 de consoane, 31 de vocale si 4 tonuri.

Ainu, in insula Hokkaido

Limba ainu este vorbita de un grup mic de varstnici din insula Hokkaido din nordul Japoniei. Acestia fac parte din populatia originala a Japoniei. Ei nu au fost insa recunoscuti ca un grup minoritar de catre guvernul japonez decat anul acesta.

Limba contine numeroasa verbe care incorporeaza un intregul continut al unei fraze. Limbajul ainu contine o vasta literatura orala de povesti si cantece populare. In ultimii ani, guvernul japonez incearca sa reinvie si sa conserve limba si cultura ainu.

Thao, in Taiwan

Lacul Sun Moon din Taiwan este locul de nastere al limbii Thao. In prezent este vorbita de un grup restrans de batrani, in timp ce ramasite ale comunitatii vorbesc Minnan. Thao este o limba asemanatoare cu cea vorbita in Filipine, Indonezia si in Oceanul Pacific. Este una dintre limbile original ale comunitatii de Austronesieni care au navigat in sudul si in estul Pacificului acum 3000 de ani.

Yuchi, in Oklahoma

Yuchi este vorbita in Oklahoma, Statele Unite, de doar cinci oameni cu varste peste 75 de ani. Aceasta limba este una izolata si nu este asemanatoare cu nici una vorbita pe pamant. Ultimii vorbitori ai acestei limbi isi spun Tsoyaha, adica “Copiii Soarelui”.

Limba yuchi este una foarte complicata. varietatea terminatiilor substantivelor face ca aceasta limba sa fie impartita in doua: o limba a barbatilor si una a femeilor. In prezent, exista eforturi de documentare despre aceasta limba cu aparaturi video si audio. De asemenea, se incearca revitalizarea ei prin predarea in scoli.

Oro Win, in Brazilia

Oro Win este vorbita in vestul statului Rondonia din Brazilia. Locuitorii acestei regiuni au fost descoperiti in 1963 de un radar al Raului Pacaas Novos. Cea mai mare parte a bastinasilor a fost exterminata in timpul razboaielor. In prezent comunitatea numara doar 50 de locuitori, dintre care doar 5 mai vorbesc limba. Oro Win este una dintre cele doar 5 limbi cunoscute pentru sunetele produse cu varful limbii.

Kusundra, in Nepal

Kusunda este o limba vorbita de un grup de vanatori din vestul Nepalului. Pana de curand specialistii credeau ca limba nu mai exista, insa in 2004 au fost descoperiti opt oameni care inca mai o mai vorbesc. Kusundra este o limba izolata, fara conexiuni cu alte dialecte.

Ter Sami, in Rusia

Ter Sami este o limba din Peninsula Kola din Rusia. Este vorbita de doar zece persoana din cele o suta care apartin acestei comunitati. Acestia vorbesc in prezent limba rusa . Ter Sami este aseamanatoare cu limbile finlandeze si uralice vorbite in Rusia si Siberia. Are si unel conexiuni cu maghiara.

Guugu Yimidhirr in Australia

Guugu Yimidhirr este o veche limba din Australia. In prezent este vorbita in Hopevale, Queensland de 200 de oameni. In documentele colectate de capitanul James Cook in 1770, se gaseste si cuvantul “kangaroo”, care a ramas in limba engleza. Aceasta limba este speciala pentru felul aparte de a vorbi cu anumiti membrii ai familiei, precum soacra, cumnatul sau nora. Cuvintele folosite fata de acestia trebuiau sa fie o marca a respectului si politetii.

Ket, in Siberia

Ket este ultima limba vorbita inca de-a lungul raului Yenesei din estul Siberiei. Astazi mai exista in jur de 600 de vorbitori. In scoala insa aceasta limba nu este predata. Parintii si autoritatile prefera sa le vorbeasca in limba rusa. Ket este singura limba din Siberia care numai prin tonul vocii poate oferi mai multe intelesuri aceluiasi cuvant. De asemenea, limba are o structura gramaticala foarte complicata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea