De prin lume adunate

#legende #sfantul valentin #ziua indragostitilor #valentines day

Legende despre Ziua Indragostitilor

Stiai ca Valentin a fost un preot care oficia casatorii in secret? Sau ca a fost cel care a conceput prima scrisoare de dragoste? Exista trei legende care stau la originea Zilei Indragostitilor, pe care te invitam sa le descoperi in cele ce urmeaza.

Prima dintre ele spune ca Valentin a fost un preot roman persecutat in timpul domniei imparatului Claudius al II-lea, cunoscut si sub numele de Claudius cel Crud. Intrucat era unul dintre cei care ii ajutau pe crestini in aceea perioada, Valentin a fost prins si incarcerat.

Aflat in inchisoare, el obisnuia sa trimita prietenilor mesaje de imbarbatare spunandu-le "Va iubesc" si "Amintiti-va de Valentin". In cele din urma, Valentin a fost condamnat la moarte si executat in data de 14 februarie 269 d.Hr.

O alta legenda referitoare la Ziua Indragostitilor relateaza faptul ca Valentin a fost primul om care a redactat o scrisoare de dragoste. In perioada detentiei, el s-ar fi indragostit de fiica temnicerului pe care a convins-o sa creada in Dumnezeu. In ziua in care a fost executat (14 februarie 269), Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare de dragoste la finalul careia s-a semnnat "De la Valentin al tau".


Valentin oficia casatorii in secret

O alta legenda indica faptul ca Valentin a fost un preot care obisnuia sa casatoreasca cuplurile in secret, in ciuda opozitiei imparatului Claudius al II-lea.

Legenda spune ca imparatul isi obliga adeseori supusii sa participe la razboaie, insa numarul acestora scadea din ce in ce mai mult deoarece nu mai voiau sa lupte si preferau sa ramana acasa, alaturi de iubite sau sotii. In consecinta, Claudius a interzis casatoriile si a decis sa anuleze toate logodnele.

Valentin nu s-a supus poruncii imparatului si a continuat sa oficieze casatorii in secret. In scurt timp, Claudius a aflat despre activitatea secreta a preotului Valentin si a ordonat uciderea sa.

Toate aceste povesti au insa si un sambure de adevar. Documentele vremii atesta faptul ca a existat un preot pe nume Valentin, care a fost inchis si executat la data de 14 februarie.

In anul 496 d.Hr, Papa Gelasius a stabilit ca Sfantul Valentin sa fie comemorat anual pe 14 februarie, devenind protectorul indragostitilor din toata lumea.

Sursa foto: loxodonta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea