De prin lume adunate

#teatrul mic #odeon #teatrul de comedie #teatrul national #stagiune #premiera #teatru

La ce premiere teatrale mergem in aceasta stagiune

Victor Rebengiuc, Valeria Seciu sau Horatiu Malaele sunt numele grele ale scenei romanesti care vor aparea si anul acesta in premierele stagiunii 2009 - 2010. Fie ca alegi Teatrul National, Teatrul de Comedie sau Teatrul Mic, oferta este bogata si vei gasi spectacole pentru toate gusturile.

Victor Rebengiuc si Horatiu Malaele pe scena Teatrului National

In aceasta toamna, scena Teatrului National este plina de noutati. Cea dintai premiera a teatrului este piesa Toti fiii mei, in regia lui Ion Caramitru, cu Victor Rebengiuc in rolul principal.

Toti fiii mei este cea mai recenta premiera a Teatrului National din Bucuresti, cu care se deschide si stagiunea din aceasta toamna. Povestea piesei este inspirata dintr-un caz real, preluat de dramaturgul Arthur Miller din paginile unui ziar. Spectacolul reflecta atmosfera tipica a Americii anilor ’50 si teme importante ale dramaturgiei lui Miller precum vina, culpabilizarea, durerea, moartea, regretul si moralitatea unor alegeri. Povestea lui Joe Keller, omul de afaceri de succes si capul familiei din aceasta piesa personifica "visul american".

In luna octombrie, la Teatrul National va avea loc o noua premiera in Sala Amfiteatru. Piesa Tartuffe de Moliere, in regia lui Andrei Belgrader, il are in rolul principal pe Horatiu Malaele. Tartuffe aduce in scena prototipul individului hotarat sa parvina prin orice mijloace: patrunde in casa lui Orgon, ii cucereste pe acesta si pe mama sa si da peste cap toate planurile familiei.

Teatrul National va mai prezenta si spectacolul Tectonica sentimentelor de Eric Emmanuel Schmitt, in regia lui Nicolae Scarlat, cu Ilinca Goia, Liviu Lucaci si Valentina Zaharia. Victor Rebengiuc va mai aparea si in piesa Marele Inchizitor, dupa Dostoievski.

Purcarete la Teatrul de Comedie

La Teatrul de Comedie este asteptata o noua piesa in regia lui Silviu Purcarete. Din distributie fac parte Horatiu Malaele, George Mihaita si Dorina Chiriac. Spectacolul Femeia care si-a pierdut jartierele, dupa Eugene Labiche, marcheaza revenirea lui Purcarete pe scena teatrului din Bucuresti, dupa ce timp de 15 ani a montat la Sibiu si in strainatate.

Piesa lui Purcarete nu este singura premiera a Teatrului de Comedie. In aceasta stagiune sunt pregatite mai multe spectacole. Printre acestea se numara Elling, in regia lui Vlad Massaci dupa piesa Frati de sange a lui Ingvar Ambjornsen. In plan mai sunt si doua piese, una semnata de Victor Ioan Frunza , o adaptare dupa Lectia si Cantareata cheala de Eugen Ionescu, iar celalalta de Alexandru Darie, Duhul padurii dupa Cehov.

In partea a doua a stagiunii va avea premiera spectacolul Imblanzirea scorpiei dupa Shakespeare, montat de Gelu Colceag, cu Stefan Banica Jr. si Emilia Popescu. Tot la Teatrul de Comedie isi va relua activitatea si Tudor Chirila, in piesa Trei piese americane. O alta noutate a teatrului este si piesa Domnisoara Iulia, de August Strindberg, in regia lui Liviu Lucaci, cu Delia Nartea in rolul titular.

Pyramus & Thisbe 4 You la Teatrul Odeon

In deschiderea staginii, Teatrul Odeon vine cu o piesa nou nouta: Pyramus & Thisbe 4 You. Piesa are la baza scena mesterilor din Visul unei nopti de vara de William Shakespeare si prezinta patru variante inedite ale acesteia.

In prima dintre ele, celebrele personaje sunt interpretate exclusiv de actrite, in alta predomina mijloacele multimedia folosite de teatrul contemporan, urmatoarea este o varianta etnica, iar in ultima, tehnicienii din spatele spectacolului, au si ei o varianta proprie pe care o prezinta in fata publicului.

Spectacolul este regizat de Alexandru Dabija, iar din distributie fac parte Dorina Lazar, Rodica Mandache, Oana Stefanescu, Antoaneta Zaharia, Paula Niculita, Ana Maria Moldovan, Ionel Mihailescu, Mircea Constantinescu, Marius Damian, Pavel Bartos, Gabriel Pintilei, Mihai Smarandache, Victor Cociorba, Nicu Coman, Cristian Dunareanu, Dan Iosif, Ion Iosif, Constantin Neagu si Dumitru Neagu.

In octombrie incep repetiile si pentru piesa In container de Constantin Cheianu, in regia lui Cristian Ban. Spectacolul abordeaza problema migratiei din Republica Moldova. Metoda in container, pasapoartele false sau calatoria pe roata de rezerva a unui autocar sunt incercarile de a evada spre o lume mai buna.

Un alt moment inedit al stagiunii este si piesa lui Radu Afrim. Que d'espoir! este un spectacol de tip cabaret, pe textul lui Hanokh Levin.

Valeria Seciu pe scena Teatrului Mic

In aceasta stagiune, Teatrul Mic si Foarte Mic revin in atentia publicului cu doua premiere. Afara ploua, in casa mai rau! se va juca pe scena teatrului Mic si are in distributie actori precum Valeria Seciu, Sebastian Papaiani si Radu Zetu.

Piesa este o adaptare dupa textul autobiografic al lui Tennessee Williams si va fi regizata de Florin Fatulescu. La Teatrul Foarte Mic ne vom intalni cu Radu Iacoban, Viorel Cojanu, Toma Cuzin, andreea gramosteanu si Florin Lazarescu in piesa Blocaj in trafic, dupa un text de Bogdan Costin, in regia Dianei Iliescu.

Doi ani de existenta cu Teatrul Metropolis

Anul acesta, in luna noiembrie, Teatrul Metropolis aniverseaza doi ani de existenta. Cu aceasta ocazie a pregatit si cateva premiere Moartea lui Tarelkin este o comedie-gluma in doua parti, cu un prolog si inserturi din Procesul lui Kafka.

Spectacolul spune povestea unei crime care face furori in Rusia secolului XIX si este o satira la adresa birocratiei. Piesa este montata de Gelu Colceag, iar din distributie fac parte Doru Ana, George Ivascu si Dan Astilean.

Fantoma, dragostea mea este o adaptare dupa textul lui Blithe Spirit, poarta semnatura lui Serban Puiu, iar din distributie fac parte Marius Vizante si Monica Davidescu. Tot in aceasta stagiune va avea premiera si piesa lui Alexandru Tocilescu, Sfarsit de partida.

Noi - premiera marca Dan Puric

Spectacolul Noi este o creatie colectiva realizata sub bagheta lui Dan Puric. Limbajul teatral folosit este unic prin faptul ca aduna pe scena mai multe genuri spectaculare: dans, teatru de cuvant, teatru non-verbal, pantomima comportamentala si imitativa, dans popular sau step.

Spectacolul mizeaza pe continut, pe idee, pe efectul emotional asupra spectatorului. Succesul acestei "metode" a fost probat in numeroasele reprezentatii in tara si in strainatate. Avantajul si "raritatea" acestor montari sta mai ales in faptul ca din toate elementele care compun spectacolul, factorul uman este de departe cel mai prezent, cel mai reliefat si exploatat estetic.

Timp de aproape doua ore, 23 de oameni sunt in acelasi timp actori, regizori, scenografi si coregrafi. Spectacolul ironizeaza toate nebuniile vremurilor noastre: de la talk-show-urile isterice la problemele de alimentatie.

Sluga la doi stapani la Teatrul Masca

Teatrul Masca propune publicului in aceasta stagiune o iubire venetiana. Spectacolul Sluga la doi stapani, dupa Carlo Goldoni, aduce pe scena o poveste de dragoste care se poate intampla oricand. Actiunea e alerta, povestile de dragoste sunt foarte bine construite. Conflictele puternice fac deliciul spectatorilor, iar umorul de cea mai buna calitate intregeste comedia.

Hitchcock la Teatrul Nottara

Pe scena teatrului Nottara vom asista si anul acesta la cateva premiere. Piata Vladimir, Opera de trei parale, Aniversarea si Hitchcock. 39 de pasi sunt cele mai noi productii ale acestui teatru.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea