De prin lume adunate

#inviere #biserica #manastire #paste

La ce biserici mergem de Inviere in Bucuresti

Chiar daca de sarbatorile pascale nu pleci din Bucuresti, poti avea parte de o experienta spirituala profunda la bisericile si manastirile din capitala. Construite de domnitori romani cu credinta in Dumnezeu, bisericile din capitala sunt frumoase si cu o valoare istorica incontestabila. Petrece Invierea la biserica Stavropoleos, Sfantul Silvestru sau Sfantul Gheorghe Nou.
 

biserica stavropoleos
 

Biserica Stavropoleos este una dintre cele mai pitoresti biserici din Bucuresti. Biserica Stavropoleos a fost construtia in 1724 de catre arhimandritul Ioanichie, in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat. Biserica este de rit ortodox si a fost construtia in stil brancovenesc. Hramul bisericii este de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, insa este cunoscuta sub numele de Manastirea Stavropoleos.

Pe langa biserica, manastirea Stavropoleos mai cuprinde si o colectie de obiecte de arta religioasa si o biblioteca. In colectia de obiecte de arta vei gasi icoane, obiecte de cult, piese de arta decorativa si fragmente de fresca, icoane imparatesti, icoane praznicare, icoane de vatra sau de procesiune, pe lemn sau pe sticla.

Colectia  mai contine si un fragment de la o biserica de lemn din Sudul Transilvaniei, un jilt domnesc cu stema boierilor Mavrocordati si un sfesnic brancovenesc.  Biblioteca din incinta manastirii contine volume de teologie, arta si istorie. Biblioteca contine si carte veche, manuscrise si tiparituri in limbile romana, greaca si slavona, carti de cult sau manuscrise muzicale din secolul al XVII-lea sau al XVIII-lea.

Biserica Stavropoleos se afla in centrul istoric al Bucurestiului, in spatele Muzeului National de Istorie, pe strada Stavropoleos, la numarul 4.
 

biserica sfantul silvestru
 

Biserica Sfantul Silvestru din Bucuresti este un lacas de cult important, cu o vechime de peste 100 de ani. Picturile si unele piese de mobilier dateaza inca de la inaugurarea bisericii.

Inainte de anul 1743, in mahalaua Silvestrului este mentionata o biserica, zidita de Jupan Parvu Boiangiul si jupanaeasa Stanca. Aceasta biserica este inchinata manastirii Radu Voda. Stanca, sotia jupanului, face donatii importante pentru constructia si amenajarea acestei biserici. Lacasul de cult este afectat de cutremurul din 1802. In anul 1838, biserica este demolata complet de un nou cutremur. Biserica este recladita de Ilie Dimitrie si fratii acestuia, Ioan, Stoian, Gheorghe si Radu si este inaugurata pe data de 15 martie 1839, in timpul domniei lui Alexandru Ghica.

Biserica Sfantul Silvestru este o contructie impunatoare si se remarca prin cele doua turnuri care se afla peste pronaos, realizate dupa modelul Manastirii Curtea de Arges si turla mare care se inalta peste naos. Ferestrele bisericii au vitralii nonfigurative sau cu icoane de sfinti. In interior, biserica este prevazuta cu doua siruri de coloane pictate, decorate floral si cu capiteluri aurite. Pictura bisericii este realizata in stil neo bizantin, de catre pictorul Costin Petrescu.

Biserica Sfantul Silvestru se afla pe strada Silvestru, la numarul 36, in apropiere de Bulevardul Dacia. In aceasta biserica au loc slujbe zilnice, atat dimineata, cat si seara. Tot la aceasta biserica au loc in fiecare miercuri intalniri cu tinerii care pot discuta liber cu preotii.
 

biserica italiana
 

Aflata in centrul capitalei, pe Bulevardul Magheru, Biserica Italiana atrage prin solemnitate si picturile frumoase din interior. Aici poti merge atat pentru slujbe in limba polona si italiana, dar si pentru concerte de orga si muzica baroca.
 
Comunitatea italiana din Bucuresti s-a format la inceputul secolului trecut, cand Regele Carol I incuraja venirea in Romania a mesterilor din tarile apusene. Biserica a fost realizata de arhitectii Mario Stoppa si Giuseppe Tirabosch, care au realizat Biserica Italiana din Bucuresti dupa modelul Bisericii Santa Maria delle Grazzie din Milano, construita in stil vechi lombard. Biserica din Bucuresti a fost construita cu scopul de a recrea atmosfera tipica a bisericilor italiene.

Ansamblul este format din biserica, un turn de clopotnita si locuinta cu un etaj, pentru personalul bisericii, si este realizat in stil neoromanic, cu elemente renascentiste. Biserica Italiana din Bucuresti este construita in stil romanic si este declarata monument istoric. Interiorul bisericii este si el realizat in stil romanic, cu picturi reprezentand ingeri. In mijlocul bisericii se afla o cupola de forma octogonala, cu picturi si vitralii. Pe bolta presbiteriului se afla o pictura ce reprezinta diferite biserici importante din Italia cu sfintii patroni si Mantuitorul.

Biserica Italiana se afla pe bulevardul Nicolae Balcescu, la numarul 28. Slujbele de la aceasta biserica se oficiaza in limbile italiana, polona si romana, fiecare comunitate avand preotul sau.
 

biserica sfantul mina
 

Biserica Sfantul Mina a fost zidita de boierul Vergu si Doamna Ancuta, fiica domnitorului Constantin Brancoveanu. Biserica Sfantul Mina a fost ctitorita in anul 1724, cu ajutorul Mitropolitului Daniil al Ungro - Vlahiei. Domnita Ancuta, fiica lui Constantin Bracoveanu, era casatorita cu Enache Vacarescu. Mitropolitul Daniil a ajutat cu bani la zidirea din temelii a acestei biserici.

Picturile murale ale bisericii sunt realizate in stil bizantin, de catre preotul Vasile Damian. In anii 1980 - 1981, biserica a fost repictata de catre Gheorghe Busuioc. In anul 1991, biserica primeste o noua catapeteasma, iar in 1993 un baldachin pentru Sfintele Moaste ale Mucenicului Mina.

In Biserica Sfantul Mina se afla si o icoana facatoare de minuni . Icoana este cizelata cu aur si il infatiseaza pe Sfantul Mina. In anul 1847, vechea biserica Stelea a fost cuprinsa de un incendiu puternic, care a distrus in mare parte lacasul de cult. Dupa stingerea focului, pompierii au gasit intacta icoana Sfantului Mina.
 
Biserica Sfantul Mina se afla pe strada C. F. Robescu, la numarul 18, in Piata Corneliu Coposu.
 

Biserica Sfantul Gheorghe Nou
 

Biserica Sfantul Gheorghe Nou a fost construita in anul 1669 de catre Antonie Voievodul. Lacasul de cult a fost insa terminat in anul 1707, de catre domnitorul Constantin Brancoveanu. Aceasta biserica este de altfel si singura din Bucuresti ctitorita de Constantin Brancoveau, care a ramas intacta pana in zilele noastre. Biserica Sfantul Gheorghe Nou este monument inclus in patrimoniul Unesco.

Situata chiar la kilometrul 0 al Romaniei, biserica Sfantul Gheorghe Nou este un loc de pelerinaj pentru mii de credinciosi. In aceasta biserica se afla mormantul domnitorului Constantin Brancoveanu. Credinciosii mai vin in pelerinaj la Biserica Sfantul Gheorghe Nou si pentru icoana facatoare de minuni a Sfintei Parascheva. Aceasta icoana a apartinut bisericii Sfanta Vineri, demolata de regimul comunist. Icoana este cunoscuta pentru minunile infaptuite inca din cele mai vechi timpuri.

In biserica se mai gasesc si moastele Sfantului Nicolae. Racla cu moastele Sfantului Nicolae se deschide in fiecare zi de miercuri. Rugaciunile la aceste moaste aduc alinare in suferinta. Biserica mai adaposteste si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. 

Biserica Sfantul Gheorghe Nou se afla la kilometrul 0 al Romaniei, intre Piata unirii si Piata Universitatii, in apropiere de pasajul Lipscani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea