De prin lume adunate

#hobby #jocuri #jocuri de societate #distractie #prieteni #scrabble #catan #table #joc de carti

Jocuri de societate cu prietenii

Poker, Monopoly, Twister sau Colonistii din Catan sunt doar cateva dintre jocurile de societate pe care le jucam de ani buni. Multe dintre ele au primit chiar si premii importante si au fost desemnate jocurile anului. Pe langa distractie, jocurile de societate reprezinta un mod ideal de a petrece timpul cu prietenii. Jocurile de societate au existat inca din antichitate, iar rolul lor era foarte important. Prin interactiunea jucatorilor, ele intretineau relatiile sociale, antrenau mintea si abilitatile fizice.

Scrabble

Scrabble-ul este un joc de litere intre doi sau mai multi jucatori. Scopul unui jucator este realizarea unui punctaj cat mai mare prin plasarea pe o tabla de joc a diverse cuvinte cu ajutorul unor jetoane marcate cu litere. Jocul de scrabble se compune dintr-o tabla de joc pe care este desenat un careu de 15 x 15 patratele. In timpul jocului cuvintele se pot forma si lega intre ele prin lungire, prin intersectare, sau prin alipire .

El Grande

El Grande este un joc de strategie, pentru a cuceri teritorii. Puterea in regiune se obtine cu ajutorul cartilor de actionare. Scopul jucatorilor este de a-si spori influenta in cat mai multe regiuni cu ajutorul aristocratiei (caballeros) si al micii nobilimi (grandes). Regele supravegheaza respectarea legii si acorda pozitii noi. Cel care reuseste sa obtina puterea majoritara la momentul potrivit intr-o anumita regiune, va fi invingator.

In fiecare runda, jucatorii pot alege intre cinci carti de actionare diferite, care permit anumite actiuni speciale. Pot fi introdusi in joc noi caballeros, pot fi alungati nobilii adversarilor, se pot face regrupari sau se poate cere chiar ajutorul regelui pentru a apara propria regiune. La inceputul fiecarei partide trebuie sa se faca licitatii pentru cartile de actionare. Jucatorul care ofera cartea cu cea mai mare valoare la licitatie castiga dreptul de a fi primul care alege o carte, insa, in acelasi timp, scade numarul nobililor sai care vor putea actiona.

Activity Original

Activity Original este un joc creativ si de comunicare cu o combinatie de elemente diferite: mima, descriere verbala sau desen. Toate aceste elemente trebuie folosite pentru a ajuta partenerii de joc sa ghiceasca anumite cuvinte, expresii. Totul se invarte in jurul unor expresii, iar jucatorii individuali sau echipele incearca prin joc actoricesc, desen sau descriere verbala sa ghiceasca diferite cuvinte sau expresii. Acest joc este foarte distractiv, iar jucatorii isi pot pune in evidenta personalitatea, capacitatile artistice fantezia si indemanarea.

Colonistii din Catan

Scopul jocului Catan este de a cuceri puterea pe insula Catan. Colonistii au ajuns pe insula si au inceput constructiile folosindu-se de materialele neprelucrate. Fiecare jucator face planuri si incearca sa procure teritoriile importante din punct de vedere strategic ale insulei Catan.

Pentru indeplinirea planurilor trebuie sa fii insa un comerciant bun si trebuie sa poti incheia afaceri avantajoase. Victoria in acest joc depinde de strategia si de miscarile bine gandite.

Agricola

In Agricola esti un fermier care locuieste intr-o coliba saracacioasa de lemn impreuna cu sotia. Viata rurala iti ofera o gama variata de activitati: de la adunarea de lemne, pietre si lut pana la construirea de garduri si alte activitati. Avantajul este ca intr-o tura poti sa joci atat cu fermierul, cat si cu sotia lui. Insa pentru a avea copii care sa te ajute in numeroasele treburi casnice trebuie mai intai sa iti extinzi casa si sa ai cu ce sa ii hranesti pe micuti. Scopul jocului este de a va extinde cat mai mult proprietatea in decursul celor 14 ture.

Agricola consta in 14 ture si 6 etape de recolta. Fiecare jucator incepe cu doua piese de joc si poate sa execute doua actiuni in fiecare tura. Fiecare tura incepe prin intoarcerea unui nou cartonas de actiune. Fiecare actiune poate fi executata doar o data in fiecare tura, deci trebuie sa decizi care este actiunea cu prioritate mai mare. Jucatorii primesc de asemenea 7 carti de dezvoltare si 7 carti de achizitii pe care le pot folosi in decursul jocului conform propriei strategii. Agricola a fost desemnat jocul anului in 2008.

Keltis

Keltis este un joc pentru aventurieri. Fiecare jucator conduce un grup alcatuit din patru aventurieri si un cercetas, care cauta orase pierdute. Pentru a ajunge la fiecare oras, jucatorii trebuie sa parcurga drumuri separate, alcatuite din cate noua trepte. In fiecare tur, trebuie sa joci o carte si sa iti misti fie cercetas, fie unul dintre aventurieri.

Culoarea cartii jucate determina drumul pe care te poti misca. La inceput, incearca sa joci o carte cu valoare mica, deoarece data viitoare cand vrei sa te misti cu acelasi aventurier, trebuie sa folosesti o carte cu o valoare egala sau mai mare decat cea a cartii precedente.

Scopul tau este sa iti trimiti aventurierii cat mai departe, deoarece aventurierii care se afla pe primele trepte primesc puncte in minus. Doar treptele care se afla mai aproape de orase aduc puncte in plus. La sfarsitul jocului castiga jucatorul cu cele mai multe puncte. Mai poti aduna puncte si prin colectarea diferitelor obiecte pretioase.

Table

Table este un joc pentru doua persoane si se desfasoara pe o tabla de joc compusa din 24 de triunghiuri de culori alternante. Triunghiurile sunt grupate in 4 zone: Casa jucatorului, Exterior, Casa adversarului si Exterior. Fiecare jucator are 15 piese de culoare alba sau neagra. Scopul jocului este sa muti toate piesele in casa proprie si sa le scoti din casa inaintea adversarului. Cel care face masa incepe jocul.

Dupa ce da cu zarurile, jucatorul va muta piesele sale un numar de triunghiuri, cate indica zarurile date. Piesele se muta intotdeauna inainte, pe directia de joc. O piesa poate fi mutata doar la un loc liber, care sa nu fie ocupat de 2 sau mai multe piese adverse.

Numerele celor 2 zaruri constituie mutari separate. Un jucator care da o dubla joaca numerele de pe zaruri de doua ori. Un jucator trebuie sa foloseasca ambele numere daca aceasta este posibil. Cand doar un singur numar poate fi jucat, jucatorul trebuie sa joace acel numar. Daca doar un numar poate fi jucat dar nu amandoua, jucatorul trebuie sa joace numarul mai mare. Cand niciun numar nu poate fi jucat, jucatorul isi pierde randul. In cazul dublelor, cand nu se pot juca toate cele 4 mutari, jucatorul trebuie sa joace cate mutari sunt posibile.

Canasta

Canasta este un joc care se joaca fie cu doua perechi de carti, fie cu piesele de remy. Se poate juca si in doua persoane, insa farmecul jocului este dat atunci cand in competitie se afla mai multe echipe. Jocul are origine hispanica, iar cuvantul "canasta" inseamna in limba spaniola "cos". Scopul jocului este realizarea unui numar limita de puncte, intre 5000 si 15.000. Punctele se realizeaza prin suma valorilor cartilor etalate, suma valorilor formatiilor etalate, valoarea diverselor premii si prin valoarea cartilor ramase in mana la sfarsitul jocului.

Pe langa jocurile enumerate mai sus, foarte populare sunt si rentz, whist , bridge, remy, poker, twister, monopoly sau puzzle.

Cluburi unde putem juca

Bucurestiul nu are deocamdata cluburi sau localuri specializate in jocurile de societate. Exista insa unele cluburi sau cafenele care pun la dispozitia clientilor si diferite jocuri de societate, precum remy, table sau jocuri de carti. Daca nu ai chef de stat in casa, insa vrei sa te distrezi ca in tabara alaturi de cativa prieteni, poti incerca locuri precum : terasa La Motoare, Lente Cafe, Green Tea sau Clubul Taranului Roman.

De unde cumparam jocuri

Jocurile de societate pot fi achizitionate din librarii, complexe comerciale si online de pe diverse site-uri specializate in astfel de jocuri. Pretul lor variaza in functie de ce alegi. Astfel, Scrabble costa in jur de 80 de lei, El Grande 150 de lei, Activity Original 70 de lei, Colonistii din Catan 100 de lei, Agricola 200 de lei, Keltis 160 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea