De prin lume adunate

#inventii #modern #contemporan

Inventii de zi cu zi

Secolul XX a produs schimbari radicale pulsului si calitatii vietii de zi cu zi. Inventiile secolului au imbunatatit fiecare aspect al existentei noastre. Unele dintre aceste inventii au devenit intrumente esentiale in gospodarie, aparate pe care le folosim zi de zi. Altele au fost inlocuite cu unele mai performante.

Aparatul de ras

Inainte de inventarea aparatului de ras, majoritatea barbatilor foloseau o lama de ras normala, care cerea indemanare la folosire. La sfarsitului secolului XVIII, Jean-Jacques Perret, inspirat de rindeaua unui tamplar, a inventat primul aparat de ras. Perret a devenit in scurt timp expert in acest domeniu si a scris chiar si o carte pe aceasta tema: “Pogonotomia, sau arta de a invata sa te razi singur”. Din 1820 mai multe companii au inceput fabricarea de aparate de ras, dupa propriul lor stil, chiar daca majoritatea dintre ele nu sunt considerate aparate dupa standardele din zilele noastre.

In 1875, fratii Kampfe au realizat prima versiune americana a aparatului de ras. In 1901, King Camp Gillette, un inventator American, a inventat primul aparat de ras cu lame care se puteau scoate. Gillete era si un om de afaceri istet si s-a gandit ca vanzarea separata a lamelor de ras ar aduce si mai mult profit . in marketing, aceasta metoda se numeste “Razor and Blades Business Model “ sau “loss leader”. In primul an, Gillette a vandut 51 de aparate si 168 de lame.

Untul de arahide

Arahidele au fost amestecate pentru prima oara intr-o pasta de catre incasi , dar traditia a disparut. De-abia in 1890, untul de arahide a inceput sa fie folosit. George A. Bayle a produs aceasta pasta si a vandut-o ca supliment alimentar pentru persoanele care aveau probleme cu dantura. In 1893, Dr. John Harvey Kellogg a creat varianta pe care o cunoastem acum a untului de arahide. Reteta sa era bazata pe arahide aburite si nu prajite. Untul de arahide a fost introdus in magazinele din Statele Unite in 1904 de catre C.H. Sumner, odata cu prezentarea de la targul din Saint Luis. C.H. Sumner este si cel care a facut cunoscute consumatorului american cornul de inghetata, hot dogul si hamburgerul.

In 1922, Joseph L. Rosefield a creat varianta moderna a untului de arahide. El a folosit un sistem rafinat de macinare, hidrogenare si emulsionare. Untul de arahide a devenit astfel mai cremos.

Cutia de conserve

Negustorul englez, Peter Durand, a avut un impact major in conservarea mancarii cu introducerea pe piata a cutiei din table pentru mancare. In 1813, John Hall si Bryan Dorkin au deschis prima fabrica de conserve din Anglia. Primele cutii de conserve erau atat de groase incat trebuiau deschise cu ciocanul. Pe masura ce cutiile au devenit mai subtiri, au aparut si aparate speciale de desfacut cutiile de conserve.

In 1868, Ezra Warner din Connecticut a patentat primul deschizator de conserve. Armata Americana a folosit acest aparat in timpul Razboiului Civil. In 1866, J. Osterhoudt a inventat cutia de conserve cu o cheie de desfacut ce putea fi gasita pe cutiile de sardine.

Aspiratorul

Primul aparat manual de curatare a fost “Whirlwind” si a fost inventat in 1868, in Chicago, de catre Ives W. McGaffey. Aparatul era usor si compact, dar dificil de lucrat cu el deoarece trebuia sa rotesti de o manivela de fiecare data cand puneai aparatul jos. McGaffey a obtinut patentarea acestui aparat in 1869. Tot atunci aparatul a fost facut cunoscut si consumatorului american. A fost vandut cu 25 de dolari, un pret foarte mare pentru acea perioada.

Fermoarul

Un dispozitiv similar cu fermoarul de astazi, “inchizator automatic si continuu”, a fost patentat in Statele Unite in 1851 de catre Elias Howe. Spre deosebire de fermoar, inventia lui Howe nu avea glisor ci o serie de clestisori. Adevaratul fermoar a fost rezultatul unor imbunatatiri majore timp de peste douazeci de ani. Cei care au lucrat la dezvoltarea fermoarului modern au fost o serie de inventatori si ingineri. Procesul de creare a fermoarului a inceput cu o versiune numita “inchizatoarea cu clestisori”.

Acest dizpozitiv a fost inventat de Whitcomb L. Judson. In 1914 a aparut si prima versiune a fermoarului modern, inventat de Gideon Sundback. Acest fermoar nu era diferit de varianta pe care o cunoastem in prezent.

Hartia igienica

Cu toate ca hartia a fost cunoscuta in China inca din secolul II inainte de Cristos, folosirea pentru prima oara a hartiei igienice dateaza din secolul VI dupa Cristos. Tot chinezi au fost primii care au folosit-o. In timpul dinastiei Tang, un calator arab mentiona in anul 851: “chinezii nu sunt atenti la igiena corpului si nu se spala cu apa dupa ce si-au facut necesitatile. In schimb folosesc hartia”.

In secolul XIV, in regiunea Zhejiang din China, a fost creata prima fabrica de hartie igienica. Primul producator de hartie igienica a fost compania britanica Perforated Paper. Inainte de inventarea hartiei igienice, oamenii bogati foloseau lana, dantela sau canepa .

Internetul

Inventatorul internetului, englezul Tim Berners-Lee, nu a facut avere din inventia sa, care a revolutionat lumea computerelor. In 1989 a dezvoltat o cale de a lega documentele pe internet. El a folosit “ hypertext ”. In acest mod navigatorii de internet puteau sari de la un document la altul cu ajutorul cuvintelor marcate. Berners-Lee a decis sa nu isi patenteze tehnologia. S-a temut ca aceasta tehnologie va fi prea costisitoare si prin urmare, nimeni nu o va folosi. In felul acesta, el a renuntat la bani pentru ca lumea sa poata invata si comunica mai usor.

Telecomanda

Robert Adler este cel care a inventat “leguma de canapea”. Mai exact, el era angajat la compania Zenith Radio Corp. si trebuia sa inventeze ceva care ar fi permis telespectatorilor sa dea sonorul tv mai incet fara sa se deplaseze. Dupa o serie de nereusite, lui Adler i-a venit ideea sa foloseasca undele sonore. Si asa s-a nascut telecomanda, iar unii privitori nu s-au mai miscat de atunci.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea