De prin lume adunate

#istorie #obicei traditional bulgaresc #pachete de revelion #anul nou

Intampina anul 2020 cu aceste informatii fascinante despre istoria sarbatoririi noului an

Anul Nou este sarbatorit in diferite moduri. Traditiile si obiceiurile difera de la un popor la altul, de la o tara la alta. In multe zone Revelionul incepe in dupa-amiaza de 31 Decembrie si se termina tarziu la 1 Ianuarie. De obicei oamenii se bucura si petrec. Mananca preparate care conform traditiei aduc noroc, si obisnuiesc sa practice anumite ritualuri care sa le ofere o stare de spirit pozitiva in noul an. Ceea ce nu stii este faptul ca multe dintre aceste obiceiuri sunt foarte vechi, din vremea Babilonului. O parte dintre acestea au fost preluate de englezi,  germani, portughezi si spanioli si apoi au trecut oceanul si au ajuns si in America. 

Pentru a-ti face noul an mai interesant am cules pentru  tine o serie de informatii fascinante despre Anul Nou. Iata ce am descoperit!

Cand a devenit Anul Nou sarbatoare?

Izvoarele istorice ne-au confirmat faptul ca petrecerea anului nou nu este o sarbatoare noua. Trecerea dintre ani era sarbatorita si in Imperiul Babilonian, insa obiceiul a fost preluat de la mesopotamieni. In cultura mesopotamiana anul se schimba odata cu  instalarea echinoctiului de primavara, in luna martie. Se poate concluziona ca aceasta sarbatoarea este celebrata de mai bine de 4000 de ani. In trecut ceremonia dura 11 zile si era intitulata Akitu. Pe durata sarbatorii se realizau diferite ritualuri care il omagiu pe Marduk, si lupta istorica pe care a avut-o impotriva zeitei Tiamat, protectoarea marii.

De ce sarbatorim anul nou in ianuarie?

Chiar daca anul incepe acum la 1 ianuarie, altfel stateau lucrurile in trecut. Timpul era impartit diferit. In antichitate era masurat in functie de principalele fenomene astrologice. In Imperiul Roman anul nou incepea in luna martie. Iulius Cesar este cel care decretat 1 Ianuarie prima zi din an, asta s-a intamplat in 46 IH. Romanii sarbatoreau aducand sacrificii zeilor, impartind cadouri si organizand petreceri fastuoase. Acestia aveau obiceiul de a decora casele cu frunze de lauri in perioada anului nou.

Curiozitati de Anul Nou

Trecerea in noul an aduce dupa sine si numeroase superstitii, traditii si obiceiuri. Unele dintre acestea sunt vechi de mii de ani, altele sunt mai noi. Iata o serie de curiozitati si obiceiuri legate de aceasta sarbatoare. Scotienii canta un cantec traditional, Auld Lang Syne, la miezul noptii. Englezii si germanii isi saruta partenerul/partenera la miezul noptii, astfel isi impart norocul unul altuia. In Columbia oamenii incep anul nou alegand in jurul casei. In Spania se mananca 12 struguri la miezul nopti, cate una pentru fiecare luna norocoasa. Braziliencele poarta rochii albe la petrecerea de Revelion ca sa atraga norocul. Romanii poarta usturoi in buzunare astfel alunga spiritele rele. 

Lansarea sferei din Time Square, New York - o traditie centenara

Lansarea sferei din Time Square New York este o traditie cunoscuta in intreaga lume. Mii de localnici si de turisti sunt prezenti la aceste eveniment inedit. Stii ca acest obicei dainuie de peste un secol? Prima sfera a fost lansata in 1907 si a fost confectionata din fier si metal si in interior adapostea 100 de bulbi luminosi. De atunci au fost realizate sapte versiuni ale sferei, insa modelul lansat in ultimii ani este cel mai aspectuos. Este confectionat din cristale luminoase ce contribuie la crearea unei atmosfere fascinante.

Acestea sunt doar cateva dintre lucrurile fascinante, pe care poate nu le cunosteai despre sarbatoarea anului nou, si totusi nu sunt singurele. Tu ce obiceiuri neobisnuite ai mai descoperit? 




 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea