De prin lume adunate

# pescuit rapitor #scule de pescuit #instrumente #accesorii

Instrumente si accesorii pentru pescuit la pesti rapitori

In cazul pescuitului la pestii rapitori, pescarul incearca sa pacaleasca prada cu momeli artificiale. Pestii rapitori sunt atrasi de momelile sau nalucile folosite de pescari. Vibratiile nalucilor imita acele vibratii produse de prada vie, iar pestii cred ca este vorba despre o vietate. Prin urmare, pestele rapitor este tentat sa atace si uneori cade in capcana pescarului.

Lansete si mulinete

Pescarii cu experienta stiu ca au nevoie de anumite scule de pescuit profesionale pentru a prinde pesti rapitori, cum sunt produsele tip Rapala, Manns Biwaa, Rapture, Relax, Storm.

In primul rand, cunoscatorii aleg lansete speciale de inalta calitate, special create pentru pescuitul la rapitori, care sunt realizate din grafit sau fibre de carbon. Sunt folosite lansete de spinning care au mulinete cu tambur mai mare si care au o cantitate semnificativa de fir. Acum exista pe piata numeroase modele de lansete si mulinete de spinning, produse de brand pentru spinning heavy, medium, ultra light.

Ustensilele de care are nevoie un lansetist trebuie sa fie de calitate inalta, robuste, usoare si usor de transportat. Varga ar fi bine sa fie dintr-un material ce se remarca prin rezistenta la incovoiere si elasticitate. Aceste caracteristici sunt importante in momentul lansarii. In prezent se folosesc mai ales vergile din grafit care sunt foarte usoare si putin mai subtiri ca diametru, comparativ cu vergile din fibra de sticla.

Inelele lansetelor de spinning au rol important in actiunea vergii si sunt perfecte pentru firele textile, iar mandrina poate facilita transmiterea vibratiilor care sunt produse de naluca si de atacurile pestilor rapitori.

Firul de pescuit

Cele mai populare, in prezent, sunt firele fluorocarbon care au rezistenta sporita la nod, se scufunda imediat, sunt transparente, permit sesizarea rapida a muscaturii si capturarea unor pesti mari, chiar daca firele sunt subtiri. Stratul de fluorocarbon protejeaza impotriva razelor ultraviolete si astfel firele se bucura de o durabilitate indelungata.

Firele textile sunt mai subtiri decat firele monofilament si mai scumpe decat acestea. De ce sunt apreciate? Pentru ca nu sunt elastice, deci pescarul va sesiza mai repede muscatura pestelui si sunt fara memorie, deci nu formeaza bucle ca firele monofilament. Buclele deranjeaza si uneori sar de pe tambur dupa o perioada indelungata de timp, dupa prea multe folosiri. Firele textile au niste impletituri stranse (care pot creste nivelul calitativ), insa ele tind sa alunece de pe tambur la vreme umeda.

Firele hibride sunt acelea care au diverse insertii sau doua tipuri de fibre, iar uneori sunt supuse unor tratamente speciale.  

Firele monofilament sunt cele mai ieftine, au rezistenta la abraziune si o elasticitate destul de buna, se pot intinde mult, dar se scufunda mai greu in apa. Acestea sunt mai putin recomandate in cazul pescuitului la rapitor.

Naluci, momeli

Cele mai apreciate naluci pentru pescuitul la stiuca sunt lingurile oscilante, jerkbaits si rak-urile.

Pentru pescuitul la stiuca se folosesc si lingurile rotative sau oscilante (destul de usoare, care prin vibratii stimuleaza faza initiala a atacului) sau monturi cu rotativa si vobler. Se recomanda nalucile argintii, de culoarea otelului, sau combinatii de argintiu-cupru sau argintiu-alama. Stiuca se prinde mai ales in zonele din apropierea malurilor, a plaurului, stufului si nuferilor.

Pentru pastravi se pot folosi viermi care au corpul din silicon colorat si prevazut cu nervuri care sunt impregnate cu arome cu atractivitate marita.

De asemenea, pescarii folosesc naluci metalice atractive, care produc vibratii usoare si care prin culori stralucitoare si miscarea cozii devin interesante pentru pesti. Sunt volbere din gama Storm care se folosesc la pescuitul de pastrav, clean si biban, pe rauri si lacuri.

Pentru pescuitul in vegetatie abundenta este indicata o naluca in forma de soricel, din cauciuc moale, care poate ascunde cele doua carlige folosite in timpul partidei de pescuit.

Carlige

La pescuitul la rapitor se folosesc carlige speciale care pot fi: cu tija plata si inel drept sau inclinat, cu tija franta, carlig pentru muste artificiale, carlig de tip streamer, cu antiagatator, carlig dublu cu ochi inclinat sau carlig triplu. Exista si carlige mari care au varfurile spre interior si care se numesc gheara-de-soim. Acestea se pot monta la linguri rotative sau oscilante, la pescuitul la rapitor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea