De prin lume adunate

Inocenta si credinta cu Laura Vasiliu

O cunoastem din filmul lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, unde interpreteaza  rolul Gabitei, tanara inocenta care face un avort in perioada comunista. Laura Vasiliu este actrita a teatrului Tony Bulandra din Targoviste, unde evolueaza din 2003, inca de la prima stagiune.

Pe langa rolul din filmul lui Cristian Mungiu, care i-a adus recunoasterea ca actrita, Laura Vasiliu a mai jucat si in filmele: Il resto della note, in regia lui Francesco Munzi, Second Hand, in regia lui Dan Pita, Callas Forever, Franco Zeffirelli si Binecuvantata fii, inchisoare de Nicolae Margineanu .

La Teatrul Tony Bulandra din Targoviste ajuns pentru ca si-a dorit sa invete teatru, mai inainte de a deveni cunoscuta. Teatrul de provincie a desavarsit-o ca actrita si a maturizat-o. Printre piesele in care a jucat se numara: Agenda unui barbat actor, Bacantele, Cabala bigotilor, Desteptarea primaverii, Domnisoara  Nastasia, Leonce si Lena, Pescarusul, Romeo si Julieta si Visul unei nopti de vara .

acasa.ro: Va considerati actrita de teatru sau de film?

Laura Vasiliu: Sunt actrita. E adevarat, am facut mai mult teatru, dar la noi in Romania nici nu se poate altfel.Te formezi in teatru si apoi, daca ai sansa faci si film. Poate acum s-a schimbat putin situatia, cu serialele tv care promoveaza si oameni fara legatura cu actoria.

acasa.ro: Care este diferenta dintre teatru si film?

Laura Vasiliu: Din punct de vedere al actorului, problema diferentei intre teatru si film se pune doar in privinta mijloacelor de expresie. Una este sa ma uit la un om de la un metru distanta si sa-i surprind toate nuantele privirii, grimasele cele mai subtile si cu totul altceva este sa-l vad dintr-o sala de spectacol.

In teatru suntem putin mai dezlantuiti, dar ardem in aceeasi masura si intr-o parte si in alta.

acasa.ro: Cum v-a marcat rolul Gabitei? Seamana Gabita cu Laura Vasiliu?

Laura Vasiliu: Am iubit acest rol, l-am si detestat cand  am putut sa ma distantez iar experienta prin care trece personajul meu e una pe care doresti sa o uiti imediat ca om, dar pe care o poti exploata infinit ca actrita. Situatiile limita din film sau din teatru sunt cele mai iubite de artisti. Atunci iti poti verifica resursele interioare si puterea de a suferi.

Gabita imi seamana intr-o anumita masura. Toate personajele pe care le facem ne seamana, dar ele nu sunt decat caile pe care le putem alege la un moment dat. Eu pot opta sa fac o crima si va asigur ca imi gasesc motivatiile cele mai solide pentru fapta asta.

acasa.ro: Ce vreti sa spuneti mai exact cu infaptuirea crimei? Avem oare toti tendinta de a fi criminali? In fiecare om exista si o parte intunecata, care iese la iveala doar cand suntem provocati?


Laura Vasiliu: Ma referem la un personaj care face o crima si nu neaparat la mine. Noi trebuie sa ne ajutam personajele pe care le jucam si nu sa spunem: "eu n-as faca asemenea lucru niciodata", altminteri nu putem fi actori. E ca un joc, nimic nu e definitiv. Nimic nu e grav si ireversibil ca in viata.

Da, cred ca exista in noi si zone luminoase si zone intunecate , depinde pe care le dezvoltam mai mult. Dar mai cred si ca sunt oameni fundamental buni si oameni mai putin buni.

acasa.ro: Cum ati depasit scenele mai delicate din film? Cum ati invins timiditatea?

Laura Vasiliu: M-a ajutat enorm regizorul si cred eu ca m-am si luat in serios. E ca la doctor. Timida, netimida asta am de facut si gata.

acasa.ro: Si cum ati reusit sa lasati in urma experientele "extreme" din film? Nu credeti ca se putea face un film bun si fara ele?

Laura Vasiliu: Suntem actori si trecem prin tot felul de experiente. Daca nu reusim sa le depasim , nu avem ce cauta in aceasta meserie. In orice caz nu este ca in viata, pentru ca nici filmul, nici teatrul nu sunt reale. Si adeseori ,ca actor te si eliberezi de tensiuni si angoase trecand prin situatiile traumatizante din respectivul scenariu.

Nu cred ca ar fi iesit un film mai bun fara scenele respective. Ar fi fost alt film. Noi am jucat in acest film.

acasa.ro: Care a fost rolul in care v-ati simtit cel mai bine?

Laura Vasiliu: Unul din rolurile in care m-am simtit foarte bine este Domnisoara Nastasia, in regia lui Petre Nicolae. (n.a. Domnisoara Anastasia este o piesa de teatru scrisa de G.M. Zamfirescu. La Targoviste, piesa a fost pusa in scena de Petre Nicolae, la Teatrul Tony Bulandra. )

acasa.ro: Care este rolul publicului in jocul actoricesc?


Laura Vasiliu: Publicul este extrem de important pentru noi. Spunea cineva ca daca pe Pamant ar mai ramane doar doi oameni, la un moment dat unul ar fi actor si celalalt spectator. Exista un  schimb de emotie intre aristi si public, el insusi intrand in alcatuirea spectacolului.

acasa.ro: Cum au schimbat-o pe Laura Vasiliu premiile castigate in cariera? Ce rol au ele pe langa confirmare publica?

Laura Vasiliu: Eu as spune ca nu prea m-am schimbat. Nu in mod esential. Premiile nu sunt decat o confirmare de moment. Sigur ca te bucuri, sigur ca te umpli de visuri si ca iti recastigi increderea in tine, dar dupa un timp trebuie sa o iei de la capat. Te balbai, dai inapoi, lupti pana iti vine o noua confirmare, daca iti vine.

acasa.ro: Ati primit propuneri de ramane in alte tari?

Laura Vasiliu: Propuneri de a ramane in alte tari nu am primit: eventual cereri in casatorie. In schimb oferte de film am avut si sper ca nu s-au terminat.

acasa.ro: De ce ati ales Targovistea, un oras de provincie, in locul Bucurestiului, unde ati fi putut avea mai multa vizibilitate?

Laura Vasiliu: Initial am avut o colaborare cu Teatrul de Comedie din Bucuresti, dar apoi mi-am dorit sa joc mult, mult ca sa ma descopar si sa capat experienta si atunci am ales Targovistea. Acolo am intalnit regizori mari si am gasit linistea pentru lucru si cautari. Acum m-am intors in Bucuresti si voi incerca sa duc mai departe gandurile legate de profesie.

acasa.ro: Ce personaje jucati la Targoviste? In Bucuresti in ce proiecte va vom vedea?

Laura Vasiliu: La Targoviste joc Julieta in spectacolul "Romeo si Julieta" in regia lui Kemal Bashar, Hermia in "Visul unei nopti de vara" si Femeia din "Agenda unui barbat" in regia lui Petre Nicolae. In Bucuresti o sa incep un proiect la Nottara, dar pana nu iese prefer sa nu vorbesc.

acasa.ro: Care este modelul Laurei Vasiliu, in viata si in profesie?

Laura Vasiliu: In viata modelul meu este Hristos, iar in profesie se schimba in functie de perioadele de lucru. Dar absolut mereu am un model, actori, regizori mai tineri sau mai in varsta de la care invat: incepand cu atitudinea fata de meserie si continuand cu elemente legate de profesie. Cel mai important pentru mine ar fi sa-mi pastrez credinta si apoi sa cresc: intai ca om si poate ca actrita.

acasa.ro: Cum poate fi  descrisa actrita Laura Vasiliu in 3 cuvinte?

Laura Vasiliu: Momentan replica Masei din "Trei surori", de Cehov, mi se potriveste cel mai bine: "O sa ma linistesc in curand". Sunt 6 cuvinte. Restul se deduce. 

Interviu realizat de Mihaela Rotaru

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea