De prin lume adunate

#festival #festivalul george enescu #concerte #opera #jazz #muzica clasica #filme documentare

Incepe Festivalul George Enescu

In perioada 30 august – 26 septembrie la Bucuresti are loc cea de –a XIX-a editie a festivalului George Enescu, care se va desfasura in Piata Revolutiei.

Festivalul si Concursul International George Enescu a fost infiintat in 1958 ca semn al recunoasterii geniului enescian, pentru a omagia viata si creatia marelui compozitor roman. Primele editii au reunit nume sonore ale vietii muzicale internationale precum Lord Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter si Herbert von Karajan.

Printre artistii care s-au lansat cu acest prilej se numara nume precum Agnes Baltsa, Eugenia Moldoveanu, Ionel Pantea, Ludovic Spiess, Viorica Cortez, Maria Slatinaru Nistor, Marina Krilovici, Elena Simionescu, Ion Buzea, Radu Lupu , Pascal Roge, Valentin Gheorghiu, Stefan Gheorghiu sau Dan Grigore.

In acest an pe langa Concursul International pentru sectiunile de pian, vioara si compozitie sunt programate si concerte grupate in serii tematice. Temele acestora sunt Muzica romaneasca a secolului XXI, Enescu si contemporanii sai, Mari orchestre ale lumii, Concerte camerale, Concertele de la miezul noptii, Spectacole de opera si balet si Teme clasice in prelucrari moderne.

In cadrul Festivalului se vor desfasura si alte cateva evenimente din sfera muzicii si artelor precum seminarul de muzicologie (4 - 9 septembrie), proiectul "Pasarea de foc" (5 - 7 - 9 septembrie Bucuresti, Brasov, Sibiu), Simpozionul International "Paul Celan" (24 - 26 Septembrie) si o expozitie de arte plastice organizata de catre artistul plastic profesionist Gheorghe Gogescu.

Festivalul se va desfasura in Piata Revolutiei, intre Ateneul Roman, Biblioteca Universitara si Palatul Regal.

Intre orele 19:00 – 20:00 vor fi organizate concerte ale elevilor scolilor si liceelor de muzica, ale studentilor de la Universitatea de Muzica din Bucuresti si de la Conservatoarele din tara si recitaluri ale unor solisti si formatii de muzica clasica. Fraza asta n-are predicat. Intre orele 20.30 – 21.30 vor fi organizate concerte si recitaluri ale unor formatii si artisti profesionisti din tara.

Intre orele 21.30 – 22.30 vor fi proiectate pe ecranul special instalat, filme documentare despre George Enescu, filme ale Festivalurilor George Enescu din perioada 1958 – 2007 precum si alte filme de arta puse la dispozitie de Televiziunea Romana.

Editia din acest an aduce pe scena spectacole precum "Oedipe", de George Enescu, coproductie Theatre du Capitole din Toulouse si Opera Nationala din Bucuresti, dar si orchestre si artisti de renume mondial precum Orchestra Filarmonica Radio France, Royal Philharmonic Orchestra, Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra, Orchestra de Camera din Viena, precum si Baletul din Monte Carlo, care va prezenta "Cenusareasa". Opera Nationala Bucuresti va mai prezenta spectacolele "Celan" (in versiune de concert), "Manon Lescaut", "Macbeth" si "Lacul lebedelor".

La editia din acest an a concursului international "George Enescu" vor participa 13 orchestre mari din Europa, 14 orchestre de camera, 19 formatii camerale, sase coruri, 41 de solisti in concerte si sase solisti in recital. Aceasta editie include si o sectiune noua, cu prelucrari jazz ale unor piese clasice.

Biletele si abonamentele pentru editia a XIX-a a Festivalului si Concursului International "George Enescu" se vor vinde exclusiv prin Eventim.

Mai multe informatii gasiti pe site-ul evenimentului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea