De prin lume adunate

#teatru #metropolis #spectacol #hamlet #marius stanescu #florin zambirescu #sorin leoveanu

Hamlet, cea mai recenta premiera a Teatrului Metropolis

Anul 2009 a inceput in forta pentru Teatrul Metropolis . Timp de trei zile, cap de afis a fost piesa “ Hamlet ” de William Shakespeare . Regia a purtat semnatura lui Laszlo Bocsardi iar cel care a dat viata lui “Hamlet” a fost Marius Stanescu .

Ceea ce impresioneaza din primul moment cand te asezi confortabil pe scaunele de la Metropolis este scena. Usi batante care se rotesc in jurul propriei axe ca si cum ar fie le insele un personaj important in derularea piesei. Sertare secrete care devin pe rand locuri perfecte pentru ascunzatoare dar si morminte ale personajelor. Oglinzi care reflecta fara mila adevarul si inselaciunile, defectele si pacatele protagonistilor.

Piesa incepe si se termina ciclic, cu cei doi gropari. Chiar daca sunt o reprezentare a mortii pe pamant, groparii ne introduc in viata plina de secrete a familiei regale a Danemarcei. Martorii crimelor si minciunilor, cei doi gropari isi duc mai departe viata, consolandu-se cu certitudinea ca munca lor este “trainica”.

Montat intr-o viziune moderna si accesibila spectatorior, “Hamlet” este piesa care parca se joaca la tine in sufragerie, cu personaje cat se poate de reale si pe care le poti chiar atinge. Atat decorul simplu cat si vestimentatia actorilor te fac sa intelegi mai bine povestea.

Actorii se regasesc in personajele pe care le intruchipeza si ofera publicului o varianta usor de digerat. Marius Stanescu este natural si simplu dandu-i viata lui Hamlet, iar rolul parca ii vine ca o manusa, fara zorzoanele inutile ale unui personaj clasic.

Florin Zamfirescu este Fantoma care il bantuie pe Hamlet si care ii dezvaluie adevarat cauza a mortii tatalui sau. Fantoma lui Zamfirescu este un personaj halucinant, care apare cand te astepti cel mai putin si care ne rascoleste simturile.

Sorin Leoveanu este un Claudius nemilos si dur, care trece peste capetele celorlalti pentru scopurile personale. O seduce pe regina, interpetata haotic de Diana Cavaliotti, il umileste pe Hamlet si o pacaleste si pe ingenua Ofelia. Rolul lui Sorin Leoveanu este complex, insa actorul da viata unui personaj cu adevarat malefic.

Ofelia este interpetata de tanara Ioana Anton, pe care o puteti vedea si in filmul lui Horatiu Malaele, Nunta Muta, in rolul Margaretei. Ofelia Ioanei Anton este pura, inocenta si il iubeste pe Hamlet. Realitatea sentimentelor lui Hamlet ii va fi insa fatala.

Puncte tari ale piesei:

  • Abordarea moderna
  • Marius Stanescu si Sorin Leoveanu dau viata unor personaje credibile, reale si puternice
  • Rolul lui Florin Zamfirescu, chiar daca pasager, este plin de semnificatii
  • Umorul negru al celor doi gropari interpretati magistral de Coca Bloos si Igor Caras

Puncte slabe:

  • Durata piesei este de aproape 4 ore. Doar daca esti cu adevarat pasionat de povestea lui Hamlet si daca prima parte a spectacolul te-a convins, atunci poti rezista pana la sfarsit
  • Regina Danemarcei este total debusolata si pare obsedata mai mult de Hamlet decat de barbatul de care este indragostita, de Claudius. Rolul sau este ezitant si haotic
  • Prima parte a piesei este lipsita de actiune si destul de plictisitoare

Piesa “Hamlet” va rula in 2009 la Teatrul Metropolis din Capitala. Pretul unui bilet este 15,90 de lei.

Participa la concursul nostru si afla daca pe 18 februarie mergi sa vezi celebri patinatori rusi in "Stelele Moscovei pe Gheata"

Acasa.ro si Compania de teatru Passe Partout Dan Puric te invita la teatru. Participa la concursurile noastre si afla daca vei castiga. Detalii aici si aici

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea