De prin lume adunate

#expozitii #evenimente #muzeul taranului roman #evenimente bucuresti

Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras la MTR

Muzeul National al Taranului Roman te invita pana pe 29 aprilie, la Sala Oaspeti, la finisajul expozitiei realizate de Peter Jacobi, "Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras". Expozitia contine fotografii din colectia artistului Peter Jacobi, care infatiseaza doamnele din nobilimea si burghezia romaneasca, care poarta costume traditionale romanesti.

Regina Elisabeta introduce la Curte costumul traditional romanesc

Dupa cum se stie, Reginei Elisabeta i se datoreaza adoptarea, la Curte, a modei costumului traditional romanesc, socotit, pana atunci, drept un strai demn de a fi purtat doar de catre tarani. Exemplul sau a fost urmat de Regina Maria si de principesele Elisabeta, Maria si Ileana, dar si de majoritatea doamnelor din inalta societate romaneasca.

Incet, incet, hainele taranesti au patruns intr-o societate care, in acea perioada, era obisnuita mai degraba sa imite tinuta vest-europeana, decat sa afirme virtutile traditiei autohtone.

Inca dinainte de Razboiul de Independenta si pana in pragul dezastruosului an 1940, multe fotografii au imortalizat atitudinile acestor doamne din inalta societate romaneasca. Tocmai asupra acestor fotografii s-a oprit Peter Jacobi, in demersul sau artistic.

Peter Jacobi, un fotograf care surprinde patina timpului

Pentru Peter Jacobi, patina timpului care s-a asternut peste imaginile descoperite in anticariate si arhivate sentimental, in atelierul sau, innobileaza fotografiile. Artistul lasa timpul sa intervina peste imaginile de epoca si chiar il ajuta, adeseori, prin interventii practicate direct pe hartia fotografica, parca pentru a sublinia efemeritatea creatiei umane.

Expozitia a fost vernisata pe 22 martie si va putea fi vizitata la Sala Oaspeti, pana pe 29 aprilie 2012, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Intrarea la expozitie este libera.

Muzeul Taranului Roman se afla pe Soseaua Kiseleff, la numarul 3, in apropiere de Piata Victoriei. Este deschis de marti pana duminica, intre orele 10.00 - 18.00.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea