De prin lume adunate

#carte #lectura #frati de cruce #strada fictiunii

Frati de cruce, de Ingvar Ambjørnsen, publicat in colectia Strada Fictiunii

Frati de cruce, de Ingvar Ambjørnsen, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati autori norvegieni contemporani, a aparut de curand in colectia Strada Fictiunii, traducere din limba germana de Monica-Livia Grigore.

Conform comunicatedepresa.ro, Frati de cruce este o poveste tragi-comica despre o prietenie neobisnuita, dar atat de profund umana, incat a transgresat de mult granitele literaturii pentru a se aseza nu numai intr-un bestseller international, ci si intr-un film nominalizat la Oscar sau in piese de teatru care se joaca cu casa inchisa de pe Broadway pana in Bucuresti.

„Ambjørnsen creeaza, din incercarea lui Elling de a se integra in lumea din afara coconului protector al casei sale, o comedie duioasa, desi niciodata siropoasa. il inzestreaza pe Elling cu o voce copilaresc de directa, careia ii adauga insa un strop de furie, suficient cat sa transforme tonul cartii intr-unul captivant si excentric." (The Guardian)

Despre carte:

Frati de cruce spune povestea emotionanta si in acelasi timp incredibil de amuzanta a doi prieteni aflati la periferia societatii, care incearca sa se integreze in lume, sa devina „oameni normali“. Elling, un barbat timid, nevrotic, posesor al unei imaginatii debordante si hiperactive, si Kjell Bjarne, prietenul sau cel mai bun, un urias slobod la gura, indaratnic si complet ostil schimbatului lenjeriei intime, tocmai au fost eliberati dintr-o institutie psihiatrica. Acum impart, impreuna cu cele doua pisici ale lor, un apartament in Oslo si se straduiesc sa faca fata provocarilor vietii cotidiene: sa-l multumeasca pe Frank, asistentul social care-si baga mereu nasul in viata lor, sa aiba grija de Reidun Nordsletten, vecina lor insarcinata, sau sa invete in sfarsit care-i faza cu vorbitul la telefon.

Despre autor:

Ingvar Ambjørnsen este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati autori norvegieni contemporani. S-a nascut in 1956, la Tønsberg, in Norvegia. A abandonat liceul dupa numai o luna, pentru a se consacra scrisului. A debutat in 1981 cu romanul semi-autobiografic 23-salen. Succesul international a venit odata cu publicarea tetralogiei Elling, al carei al treilea volum, Brødre i blodet (1996, Frati de cruce, ALLFA, 2013) a fost ecranizat, iar filmul a fost nominalizat la Oscar in 2002, categoria „Cel mai bun film strain“. A fost distins cu numeroase premii, printre care Premiul Norvegian al Librarilor, pentru Brødre i blodet, Premiul Thorleif Dahl, acordat de Academia Norvegiana, sau Premiul Cultural al orasului Oslo.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea