De prin lume adunate

#hobby #extrem #bungee #parapanta #zbor #adrenalina #1 mai

Fii extrem de 1 Mai!

Maine e 1 Mai, o zi libera pe care o astepti probabil de cand s-a terminat minivacanta de Paste. La fel de probabil iti vei petrece timpul dormind (ca munca in multinationale este epuizanta), uitandu-te in gol la ecranul ultra slim din sufragerie, la o bere si un mic cu prietenii pe care nu i-ai mai vazut de ceva vreme sau la mall, caci acolo se aduna toata floarea tarii in zilele cu soare.

Totusi, daca niciuna dintre aceste alternative nu-ti face cu ochiul si vrei sa iesi putin din cotidian, noi iti propunem sa incerci ceva sporturi extreme si, macar de 1 Mai, sa te lasi purtat de adrenalina.

Sari cu coarda de pe Barajul Vidraru

Bungee-ul este deja un sport extrem cu vechime in Romania si pana acum amatorii autohtoni au avut ocazia sa sara de pe macarale, de pe platforme, de pe munti, iar acum se pot arunca in gol chiar de pe Barajul Vidraru de la o inaltime de 166 m. Aceasta este cea mai noua si mai inalta instalatie de bungee din Romania.

Salturile se fac de pe o platforma amplasata pe coronamentul barajului, care fiind construit in dublu arc permite un salt de-a dreptul spectaculos. Locatie este accesibila tot timpul anului, singura restrictie de salt fiind legata de temperaturile scazute. Tot la Vidraru se executa salturi de pe pod, de la 40 de metri inaltime, acesta fiind un bungee mic, destinat celor care incearca prima data un salt cu coarda elastica. Pretul unui salt este de 100 Euro, iar ca sa ajungi la locatie urmezi ruta Bucuresti-Pitesti-Curtea de Arges-Barajul Vidraru.

bungeeO alta locatie de unde se sare cu coarda elastica este Masivul Postavaru-Cheile Rasnoavei. Instalatia de bungee de aici masoara doar 137 m, iar cablurile sunt intinse intre peretii Cheilor Rasnoavei. Drumul pana sus se face cu ajutorul unei nacelle care te ridica pana la inaltimea de salt.

Drumul pana sus dureaza 30 de minute, timp in care esti echipat de un operator de salt cu un ham de alpinism si asigurat de nacela. Odata ajuns la inaltimea de salt, nacela este ancorata, iar operatorul de salt va verifica toate legaturile si va porni numaratoarea. Tu nu ai altceva de facut decat sa plonjezi. In Cheile Rasnoavei ajungi din bucuresti pe DN1, iar inainte de intrarea in Predeal faci stanga pentru a urma ruta Paraul Rece-Rasnov. Pretul unui salt este de 100 Euro, iar instalatia este administrata, ca si cea de la Vidraru, de Outdoor Expert. Mai multe detalii puteti gasi pe site-ul www.outdoorexpert.ro.

Via Ferrata si tiroliana in Cheile Rasnoavei

Tot in Cheile Rasnoavei poti incerca un curs de initiere in alpinism cu lectii de escalada pe perete de stanca. Via Ferratta a fost inventata de italieni si ofera neinitiatilor in alpinism sansa sa atace in siguranta pereti inalti de stanca si sa isi cunoasca limitele. Traseul din Cheile Rasnoavei cuprinde portiuni vertical si un traseu expus pana la 140 de metri inaltime, pe care il poti ataca folosind drept scara cuiele mari batute in perete. Cei cu o conditie fizica buna pot aborda Via Feratta mare, iar cei care se afla pentru prima data in fata unui perete de stanca vertical pot incerca Via Ferrata mica. Amatorii de alpinism vor fi insotiti in permanenta de alpinisti profesionisti.

Daca va surade ideea de a pluti in gol atarnati de cabluri deasupra unei vai de cateva zeci de metri, atunci cu siguranta veti fi incantati de tiroliana. Pentru cei mai curajosi, dornici sa simta fiorul adrenalinei, exista o tiroliana mare amplasata de 140 de m inaltime, care ii va transporta de pe un munte pe altul cu o viteza de 10m/secunda deasupra unui hau de 150 m lungime. Totusi, daca nu aveti prea mult spirit aventurier, puteti incerca tiroliana mica amplasata la 50 m inaltime. Mai multe detalii despre aceste aplicatii montane gasiti pe www.outdoorexpert.ro.

Pluteste cu parapanta deasupra Brasovului

parapantaDaca ai de gand sa petreci 1 Mai in apropierea Brasovului, da o fuga pe muntii sau dealurile din apropiere, aduna-ti fortele si ia-ti avant cu parapanta. Clubul de zbor cu parapanta Semnal Eco-S organizeaza in mai multe locatii din zona Brasov zboruri si cursuri de zbor cu parapanta, atat singur, cat si in tandem. Printre locurile de unde poti zbura se numara Codlea, Postavarul Cristianul Mare, dealul Lempes-Sampetru, Bunloc si Tampa.

Zborul in tandem este o alternativa sigura si placuta pentru toti cei ce doresc sa experimenteze emotiile si senzatiile zborului liber fara a trece printr-un proces lung de invatare si antrenamente. Spre deosebire de zborul singur, zborul in tandem (cu un pilot instructor autorizat si experimentat) nu necesita decat o scurta informare de aproximativ 10 minute inainte ca tu sa te afli pentru prima oara in aer.

Daca vrei ceva si mai extrem decat parapanta, incearca skydiving -ul sau zborul cu parasuta. Pentru 150 de euro poti sari cu parasuta de la 4000 m pe aerodromul Strejnic de la Ploiesti. Daca nu ai experienta, vei zbura in tandem cu un instructor de care esti strans legat. Dupa doar 10 minute de instructaj te asteapta 50 de secunde de cadere libera si apoi 5 minute de pilotat parasuta. La cerere zborul tau va fi filmat, astfel incat sa le poti dovedi prietenilor ca ai sarit pe bune.

Cu barca in Defileul Jiului

Daca va place sa dati tare la vasle si nu aveti fobie de apa, va puteti incerca spiritul de aventurier in apele involburate din Defileul Jiului unde se organizeaza curse de rafting (coborarea pe ape repezi de munte in barci pneumatice, care pot gazdui patru pana la zece persoane). Echipamentul obligatoriu include vesta de salvare, casca, padela si costumul de neopren pentru zilele mai reci. Inainte de a va lansa cu barca la apa, instructorii specializati vor tine un scurt training pentru a va invata cum sa folositi padela, cum sa comunicati cu celelalte persoane din barca si ce trebuie sa faceti in caz de cadere in apa.

Cele mai cunoscute rauri pentru rafting sunt Bistrita Aurie (langa Vatra Dornei) si Jiul (langa Petrosani). Cel mai potrivit segment de coborare este in defileul Jiului, intre Livezeni si Bumbesti Jiu, acolo unde albia raului este mai ingusta, nivelul apelor mai ridicat, raul mai involburat si se poate face rafting din aprilie pana tarziu in octombrie. Pentru mai multe detalii viziteaza site-ul www.adventuretravel.ro.

Powerkiting-ul - un sport extrem din ce in ce mai popular

Probabil ca multi nu prea stiu ce inseamna kiting-ul si nici ce presupune. Vine de la cuvantul "kite" (zmeu in limba engleza) si presupune inaltarea de zmee in aer. Kiting-ul este o disciplina sportiva foarte serioasa, insa are si o ruda mai tanara si mai...extrema: powerkiting. Acesta presupune folosirea unui zmeu ca atasament la un mijloc de locomotie: ski, role, placa surf/snowboard, buggy (vehicul mic si ciudat pe 3 roti). In functie de suprafata pe care se desfasoara si de mijlocul de deplasare, powerkiting-ul se imparte in: kitesurfing (surf), skatekiting (role), snowkiting (snowboard) etc.

Clubul Eco-S Kiting School organizeaza cursuri de kiting si buggykiting pe aerodromul Iosif Silimon de la Ghimbav sau de la Sanpetru (langa Brasov). Pretul unui curs de 4 zile (8 ore/zi) de buggykiting este 70 de euro, iar pretul unui curs de kiting de 2 zile este de 40 de euro. Mai multe detalii puteti afla aici.

Windsurfing pe Lacul Morii din Bucuresti

Pasionatii de windsurfing nu trebuie sa mai bata drumul pana la mare ca sa iasa cu vela in larg. Acum se pot bucura de apa si de vant si pe Lacul Morii din Bucuresti, unde, din 15 aprilie se fac cursuri de windsurfing. Cursul include 10 ore si se tine pe lacurile Morii si Cornetu. Daca totusi vrei sa evadezi din Bucuresti, afla ca windsurfing se face cam in toate statiunile de la malul Marii Negre, dar si Delta Dunarii la mila 23. Intra aici ca sa vezi unde poti face windsurfing.

Cu motorul pe Transfagarasan

Poate ca propunerile noastre de pana acum vi s-au parut cam indraznete, asa ca din categoria activitatilor mai putin extreme, va propunem plimbari pe carari de munte cu bicicleta sau motocicleta. Pasionatii de mountain-bike isi pot pune linistiti bicicleta pe masina sau in tren pentru o plimbare la AER curat pe carari de munte.

Daca esti pasionat de motociclism si ai in dotare ceva mai mult decat un scuter, noi te indemnam sa-ti iei caii putere, cortul si aparatul foto si sa pornesti pe unul dintre cele mai spectaculoase drumuri de pe meleagurile mioritice, Transfagarasanul.

Cea mai celebra sosea a Romaniei incepe in judetul Arges, in localitatea Arefu (la kilometrul 61 al DN7C ) si se termina in judetul Sibiu, langa localitatea Cartisoara (la intersectia cu DN1). Drumul, care urca pana la 2042 m este cu adevarat spectaculos, dar nu lipsit de pericole. Este o adevarata provocare pentru orice vehicul, iar din cauza serpentinelor viteza medie de rulare este de 40 km/h.

Atentie: Transfagarasanul este de obicei inchis din octombrie pana in iunie din cauza zapezii care acopera drumul, dar in aceasta perioada puteti ajunge pana la Barajul Vidraru (altitudine 860 m) sau Cabana Cumpana (altitudine 840 m).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea