De prin lume adunate

#festival #dans #muzica #obiceiuri

Festivaluri inedite din tara

Daca vei porni spre Bran, Sighisoara sau vei poposi intr-un taram ca din povestile cu vacante la bunici. Cu o traditie de secole dar si intelesuri si gusturi savuroase, festivalurile care se organizeaza anual in aceste locuri aduna numerosi oaspeti dornici de relaxare, voie buna, bucate alese si un strop de istorie.

La ravasit de mioare


La Bran, are loc la sfarsitul lunii septembrie un festival pitoresc si plin de savoare:  Festivalul Branzei si Pastramei, sau pe romaneste ''Ravasitul Oilor''. Din mosi stramosi, se stie ca ravasitul oilor este o sarbatoare simbolica ce marcheaza sfarsitul anului pastoral.  Dupa ce toata vara au fost ingrijite de ciobani, oile sunt coborate in sat si inapoiate in stare buna proprietarilor de drept impreuna cu portia de branza cuvenita.

Festivalul va asteapta cu cantece, dansuri si mancare pe saturate. Felurile de mancare specific zonei Branului dar mai ales pastrama de oaie si bulz care merg de minune cu must obtinut in gospodariile localnicilor, nu va vor lasa indiferenti. Pe langa atractii gastronomice, la festival vor veni mesteri populari din toata tara care vor aduce cu ei numeroase obiecte facute manual, cum ar fi vase de ceramica, obiecte de port , carpete sau sculpturi.

Si ca sa nu se lase mai prejos, oierii au pregatit si ei un concurs al branzeturilor si pastramei, prilej cu care isi vor arata  maiestria culinara. Serbarea campeneasca va avea loc la Hanul Bran si pe Platoul Inima Reginei, locul unde s-a gasit caseta in care se odihneste inima reginei Maria.

Festivalul are loc in perioada 27 – 28 septembrie si ca sa ajungi iata ce rute trebuie sa urmezi daca vii cu masina ta:

DN 73 Brasov– Bran
ramificatie din DN1 - Predeal - Rasnov – Bran
Campulung - Rucar-Moieciu - Bran-Brasov
DN1 Sibiu - Fagaras - Zarnesti – Bran


Festivalul Fanfarelor de la Sighisoara

In perioada 6 – 7 septembrie la Sighisoara are loc Festivalul Fanfarelor, ajuns la cea de-a cincea editie. Startul festivalului se va da sambata, 6 septembrie, la ora 13.00, cu cu minirecitaluri ale fanfarelor in mai multe cartiere ale orasului.

Anul acesta sunt invitate la festival Fanfara Sighisoara, Fanfara Vanatori, Fanfara Praid , Fanfara Corund, Fanfara Regionala , Fanfara "Armonia" , Fanfara Cristurul Secuiesc, Fanfara "Promenada" Campia Turzii, Fanfara "Atlantiz" Ozun, Fanfara Madaras, Fanfara Valeni, Fanfara "Argesul" Pitesti, Fanfara Skiatos din Grecia si Fanfara Band din Tabor, Cehia. Pe langa fanfare, editia de anul acesta va include si o expozitie de intrumente muzicale organizata la Scoala de Muzica .

Dupa deschidere, fiecare dintre fanfarele participante va sustine concerte in Piata Cetatii Medievale. Duminica, in ultima zi a festivalului, vor avea loc minirecitaluri sustinute de fanfare in diferite cartiere ale orasului si o defilare a fanfarelor.

Festivalul International al Sarmalelor de la Praid
 
In perioada 19 – 21 septembrie are loc la Praid, o localitate din judetul Harghita, Festivalul international al sarmalelor. Festivalul are o traditie de 14 ani, si s-a nascut din dorinta de consolidare a relatiilor culturale intre regiunile participante.

Initial, festivalul se organiza in Ungaria la Pusztamerges. Dupa 4 ani, timp in care festivalul s-a organizat alternativ la Pusztamerges si la Praid, din 1998 localitatea din Harghita a devenit gazda permanenta a festivalului. La festival pot participa concuenti din toate tarile, insa cei mai numerosi sunt cei din Ungaria si  Romania.

zi incepe, potrivit traditiei, dimineata devreme, cu desteptarea data de fanfara comunei. Apoi urmeaza parada echipelor participante la competitie. Concurentii se vor lupta pentru titlurile de cea mai gustoasa si originala sarma. Se vor acorda premii si pentru cea mai frumoasa prezentare si cea mai diversificata gama de sortimente. Insa cel mai ravnit titlu este cel de "printesa a sarmalelor”, premiu ce se acorda in ultima zi.

Pe langa concursul de pregatit sarmale, oaspetii vor putea asista la concerte de muzica populara si rock, cu formatii din Romania si Ungaria, la concerte de muzica clasica in salina, in capela ecumenica din subteran sau la programul folcloric din salina.

Din program mai fac parte si prezentarea obiceurilor si indeletnicirilor populare vechi, ateliere de pictura si sculptura.

Cum puteti ajunge la Praid?
 - cu trenul pe ruta Medias-Praid
  - cu trenul pana la Sighisoara sau Targul Mures, apoi cu microbuze sau autobuze pana la Sovata si apoi Praid
 - cu autoturismul propriu pe DN 13 sau DN 13 A, distantele pana la principalele orase fiind : Targu Mures -75 km, Sighisoara – 75 km, Odorheiul Secuiesc – 36 km, Gheorghieni -63 km , Miercurea Ciuc – 89 km.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea