De prin lume adunate

#festivalul national de teatru #teatru # teatru bucuresti

Festivalul National de Teatru la Bucuresti

Festivalul National de Teatru, cea mai importanta trecere in revista a spectacolelor produse in Romania pe parcursul unei stagiuni, a ajuns la editia cu numarul 22. Aceasta se va desfasura in Bucuresti, intre 26 octombrie si 4 noiembrie.

Festivalul propune din nou un pilon tematic central, de asta data, opera regizorala a lui Silviu Purcarete, unul dintre cei mai faimosi artisti romani de astazi. Festivalul de teatru din acest an sta si sub semnul celor doi autori carora UNESCO le-a dedicat anul 2012: suedezul August Strindberg, comemorat la 100 de ani de la disparitie, si conationalul I.L. Caragiale, sarbatorit la 160 de ani de la nastere.

In acest an, selectia finala aduce la Bucuresti 18 teatre si 32 de spectacole grupate in 6 sectiuni.

Alaturi de cele trei sectiuni ce reflecta in mod specific creatia acestor personalitati ale scenei universale, afisul festivalului cuprinde un numar de spectacole semnificative pentru fizionomia stagiunii 2011-2012, care, indiferent ca pornesc de la texte de Shakespeare, Moliere, Calderon de la Barca, Albert Camus, Gellu Naum sau Herta Muüller, indiferent ca sunt semnate de regizori precum Andrei Serban, Gabor Tompa, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunza, Laszlo Bocsardi, Radu Afrim sau de tineri debutanti, indiferent ca sunt grupate sub titlul generic "De toate pentru toti", "Actorii, in prim-plan" sau "Teatrul de maine", alcatuiesc, laolalta, o imagine a vietii.


Ce spectacole poti vedea in cadrul festivalului


Festivalul include "Focus: Silviu Purcarete - un univers regizoral", o sectiune care va cuprinde spectacole semnate de cunoscutul regizor. Printre acestea se numara "Asteptandu-l pe Godot", "Calatoriile lui Gulliver", "Conu' Leonida fata cu reactiunea", "O Furtuna" si "Gianni Schicchi".

Din sectiunea "Al matale, Caragiale" fac parte urmatoarele titluri: "D'ale noastre", "Doua loturi", "Napasta", "O noapte furtunoasa" si "O scrisoare pierduta".

in sectiunea "Strindberg, inaintasi, urmasi" sunt incluse urmatoarele piese: "Domnisoara Julie" de August Strindberg, "Hedda Gabler" de Henrik Ibsen si "Inainte de pensionare" de Thomas Bernhard.

Pe de alta parte, sectiunea "De toate pentru toti" include spectacole precum: "Carmina Burana" de Carl Orff, "Insula", dupa Gellu Naum si "Ultima zi a tineretii", dupa Tadeusz Konwicki.

In cadrul sectiunii "Actorii in prim-plan" se regasesc titluri precum "2x2", dupa Murray Schisgal si Harold Pinter, cu Amalia Ciolan, Marcello Cobzariu, Maia Morgenstern si Mircea Rusu in distributie si "Vocea umana" de Jean Cocteau, cu Oana Pellea.

Totodata, sectiunea "Teatrul de maine" reuneste spectacolele "Casa M" de Luminita ticu, "Jocuri in curtea din spate" de Edna Mazya si "Povesti de familie" de Biljana Srbljanovic.

Din anul 2011, selectioner unic si director artistic al Festivalului National de Teatru este criticul Alice Georgescu.

Biletele se pun in vanzare la fiecare teatru partener. Urmareste programul teatrelor si cumpara din timp bilete pentru un adevarat regal de spectacole de teatru.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea