De prin lume adunate

#festival #literatura #carte #muzeul taranului roman

Festivalul International de Literatura la Bucuresti

Cea de-a treia editie a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti va avea loc in perioada 28 - 30 octombrie, la Muzeului Taranului Roman.

Iubitorii de literatura au ocazia sa participe la lecturi publice si dezbateri cu scriitori importanti din Ungaria, Muntenegru, Georgia sau Croatia, dar si cu scriitori de marca din literatura romana. Astfel, se pot intalni cu scriitori precum Petre Cimpoesu, Cristian Teodorescu, Adriana Babeti, Varujan Vosganian, O. Nimigean sau Dan Sociu.

Prima zi a Festivalului prilejuieste publicului intalnirea cu Adam Bodor, un scriitor nascut in Romania. Adam Bodor va citi din volumele volumele Mirosul puscariei, Zona Sinistra si Vizita arhiepiscopului, toate aparute anul acesta.

Invitatii din Romania in prima seara a editiei de anul acesta a FILB sunt Petru Cimpoesu, Cristian Teodorescu si Varujan Vosganian.

Tema dezbaterii din prima seara a Festivalului, moderata de Ovidiu Simonca, este Casa parintilor mei. Este memoria celui care scrie si memoria unui Parinte tiranic, si "sapare" in arhiva casei sale.

La finele primei seri, publicul va avea ocazia sa vizioneze filmul Buna dimineata , in regia lui Peter Szabo.

Cea de-a doua zia festivalului este dedicata unei dezbateri pe tema Istorii traite / Istorii imaginate sau despre cum se "joaca" scriitorii cu relatia realitate/fictiune in cartile lor.

Invitatii din strainatate sunt Zaza Burchuladze, unul dintre cei mai apreciati scriitori si dramaturgi georgieni ai noii generatii, cu o lectura din volumul Infuzie de Kafka si Ognjen Spahic. Acesta va citi publicului prezent la MTR din romanul Copiii lui Hansen.

Scriitorii romani invitati in cea de-a doua seara a FILB sunt O. Nimigean si Dan Sociu, care va citi un fragment din romanele publicate la sfarsitul lui 2008.

Seara se va incheia cu un moment de arta vizuala A fost odata ca niciodata, de Heimo Lattner.

Cea de-a treia seara a Festivalului, cu titlul Functionare în Ministerul durerii, va fi o seara pur feminina, in care se va vorbi despre doua variante ale existentei, una mai daunatoare fiintei decat cealalta: exilul versus patria opresiva.

La eveniment va participa traducatoarea cartilor Dubravkai Ugresic in limba romana, Octavia Nedelcu. Dubravka Ugresic va citi din cea mai recenta carte tradusa in limba romana: Ministerul durerii.

Festivalul se va incheia cu un concert: Joint party – Rokolectiv.
 

Festivalul International de Literatura Bucuresti este un eveniment international dedicat literaturii. Timp de trei zile, se rescrie harta culturala a Europei, prin intalniri, care includ lecturi publice, dezbateri si dialog cu cititorii, intre scriitorii romani si invitatii din strainatate. Diversitatea este conceptul ce sta la baza teoretica a intalnirilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea