De prin lume adunate

#festivalul international de film transilvania (tiff) #tiff #evenimente #filme #festival film

Festivalul International de Film Transilvania incepe la Cluj

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) aduce ca in fiecare an mai aproape de cinefili nume mari ale cinematografiei mondiale ale caror viziune si stil au revolutionat cea de-a saptea arta. Anul acesta se desfasoara la Cluj-Napoca intre 1-10 iunie, iar la Sibiu intre 13 - 17 iunie, cu un follow-up asa cum ne-a obisnuit in ultimii ani.

In 2012, TIFF dedica un program amplu, plin de proiectii, masterclass-uri, expozitii si alte evenimente speciale, unuia dintre cei care au marcat istoria primului secol de existenta a cinematografului: Stanley Kubrick (1928 - 1999).

Toate filmele regizate de acesta vor fi proiectate la Cluj-Napoca, in cadrul sectiunii 100%, inaugurate in 2011 cu operele complete ale lui Lucian Pintilie si Pierre Etaix.

Publicul TIFF va putea urmari "Portocala mecanica" intr-o copie restaurata, in cadrul unei proiectii speciale, in prezenta Christianei Kubrick, sotia regizorului.

Festivalul va gazdui o expozitie spectaculoasa, ce aduce in prim plan creatiile realizate pentru filmul SF "Artificial Intelligence: AI".

Filmele semnate de Stanley Kubrick vor fi proiectate la Cluj-Napoca din copii de o calitate tehnica foarte buna, aduse direct de la studiourile Warner Bros.

Intr-un an in care filmul mut a revenit cu succes pe ecrane, Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) le propune cinefililor o calatorie in timp, catre inceputurile artei care ne fascineaza de peste un secol si in care cineastii contemporani isi gasesc inspiratia. Filmele a doi dintre autorii care au influentat profund istoria cinematografiei, Georges Melies si Ernst Lubitsch, vor avea parte de proiectii speciale.

Geraldine Chaplin, va fi celebrata la cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania cu Premiul pentru intreaga cariera oferit unei personalitati din cinematografia mondiala, la gala de inchidere a festivalului, pe data de 9 iunie.

Spectatorii o vor vedea pe Geraldine Chaplin in cateva dintre filmele sale, inclusiv intr-unul dintre cele mai recente, "Et si on vivait tous ensemble?", in care apare alaturi de Jane Fonda si Pierre Richard.

Actorul, regizorul si managerul cultural Ion Caramitru, una dintre cele mai active personalitati din teatrul si filmul romanesc, este omagiat la TIFF, la Cluj-Napoca. Ion Caramitru primeste Premiul pentru intreaga activitate, oferit in fiecare an unei personalitati din cinematografia autohtona.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea