De prin lume adunate

#evenimente #festivalul filmului european #festival film #festivalul filmului european 2012

Festivalul Filmului European 2012

Cea de a XVI-a editie a Festivalului Filmului European, organizata de Institutul Cultural Roman cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene, se va desfasura, in acest an, la Bucuresti (4-13 mai), Brasov (10-13 mai), Timisoara (17-20 mai), Targu-Mures (17-20 mai) si Iasi (24-27 mai).

De 16 ani Festivalul Filmului European este locul in care stim ca putem vedea si altceva, altceva decat oferta cinematografica de zi cu zi si altceva odata cu fiecare film in parte. Cand lejere si captivante, cand sobre si tulburatoare, deconcertante, seducatoare, filmele de la Festivalul Filmului European nu imita, nu se inscriu in sabloane, ci cauta, exploreaza, experimenteaza. Este luna mai, deci este film european in festival.

La festival vei vedea filme care spun povesti in care binele nu invinge intotdeauna raul, iar protagonistii nu salveaza lumea de la nici un dezastru. Filme care spun, de fapt, povestea fiecaruia dintre noi, asa cum se intampla ea in viata reala. E loc pentru toti la filmele noastre si exista productii pentru orice gust, asa cum exista si public pentru orice gen de film.

Concerte de jazz la Festivalul Filmului European

La Bucuresti, peste 50 de filme din 26 de tari vor putea fi vazute intre 4 si 13 mai la Cinema Studio si Cinemateca Eforie. Formatia Toulouse Lautrec va deschide Festivalul pe 2 mai cu un concert la Carturesti Gradina Verona. Pe 12 mai, la Sala ArCuB, concertul Tarkovsky Redux by Lucian Ban, Mat Maneri, Silent Strike si Dan Basu, un fusion de muzica si proiectii live din filme, va marca incheierea acestei editii bucurestene a festivalului.

Festivalul Filmului European propune sambata, 12 mai 2012, de la ora 20.00, la sala ArCuB, un show fusion de muzica si film, oferit de Lucian Ban. Tarkovsky Redux este un proiect care imbina muzica inspirata de patru filme ale lui Andrei Tarkovski: Oglinda, Calauza, Nostalgia si Sacrificiul, compusa si interpretata live de Lucian Ban si Mat Maneri, cu scene din filme taiate, mixate si proiectate live de Dan Basu.

La Seara de gala a Festivalului, joi, 3 mai, la Cinema PRO, va fi proiectat filmul Le Havre (2011), regia Aki Kaurismaki, film distins cu premiului FIPRESCI si nominalizat pentru Palme d’Or la Festivalul de la Cannes in 2011. Programul festivalului include trei documentare romanesti: Turn off the Lights, regia Ivana Mladenovic (selectionat in competitia Festivalului de Film Tribeca de la New York), in premiera absoluta in Romania, Dupa Revolutie, regia Laurentiu Calciu si Pacatoasa Teodora, regia Anca Hirte.

Expozitie de fotografie la Festivalul Filmului European

Fotografia, arta inrudita cu filmul, se asociaza festivalului prin expozitia "Mandrie si beton" realizata de Petrut Calinescu, "o expozitie despre tranzitia satului traditional de la casa fara niciun cui la vila fara nicio sipca de lemn", si care va putea fi vazuta la ICR pe durata festivalului.

Dupa Bucuresti, Festivalul Filmului European calatoreste prin tara. Cate patru zile pline de filme ii asteapta pe cinefili la Brasov (Centrul Cultural Reduta), Timisoara (Biblioteca Centrala Universitara), Targu-Mures (Teatrul National) si Iasi (Casa de Cultura "Mihai Ursachi").

Ambasadorul onorific al Festivalul Filmului European - editia 2012 este cineastul Catalin Mitulescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea