De prin lume adunate

#festivaluri romanesti #specialitati culinare #institutul cultural roman #arta culinara #tarile dunarene

Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara

In perioada 18 - 27 august 2011, Asociatia Film Romania si Fundatia pentru poezie “Mircea Dinescu” organizeaza in Portul Cultural Cetate. Finantat de Consiliului National al Cinematografiei si Institutului Cultural Roman, festivalul va pastra si in acest an reteta verificata cu ocazia primei editii, inlocuind insa ingredientele balcanice cu cele dunarene.

Astfel, fiecare din cele zece zile ale Festivalului va fi dedicata uneia dintre tarile riverane: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria, Romania, Moldova si Ucraina. Pe malul Dunarii, in Portul cultural Cetate, la 2 km de localitatea Cetate si 18 km de Calafat, cineasti romani si din tarile dunarene se vor intalni in cadrul unui eveniment cultural -artistic complet diferit fata de cele care au avut loc pana acum in Romania.
 

Documentare din tarile dunarene


In trei locatii diferite se vor proiecta pelicule din tara care devine subiectul zilei. La mesele luate in comun, invitatii, producatori, regizori si actori veniti sa-si prezinte filmele, reprezentanti ai festivalurilor de film din Regensburg, Linz, Budapesta, Vukovar ori Belgrad, critici de film , jurnalisti, vor descoperi savoarea bucatariei din tara respectiva.

Alaturi de filme noi, cu premii importante in palmares, se vor proiecta, in chip de tusa retro consonanta cu spiritul locului, pelicule de arhiva legate de Dunare.

La cealalta extrema in timp, ziua Romaniei va fi centrata pe fenomenul botezat cu aceasta ocazie "The next romanian wave" si va propune atentiei publicului scurt metrajele si documentarele unor tineri cineasti romani talentati aflati la inceput de drum. In orele de dimineata se vor organiza dezbateri si conferinte de presa dedicate filmelor din ajun.

Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara nu are un caracter competitiv, menirea lui nefiind sa hraneasca orgolii, ci sa trezeasca interesul si curiozitatea fata de vecinul adesea prea putin cunoscut. Aceasta formula slujeste perfect scopurile Festivalului: atragerea atentiei asupra unor spatii culturale efervescente si mijlocirea unor intilniri ce vor duce cu siguranta la legaturi de cursa lunga si colaborari internationale.
 

Specialitati culinare dunarene


In cele zece zile de sarbatoare pe malul Dunarii si spectatorii ocazionali vor avea ocazia sa vizioneze cele peste 100 de lungmetraje, documentare si scurtmetraje sa participe la intalniri cu cineastii din tarile dunarene si sa deguste (contra cost) aceleasi delicatese gastronomice ca si invitatii.

Intrarea la proiectii si la celelalte evenimente este libera.

Intre 2-4 septembrie Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara va avea o replica de trei zile la Muzeul taranului Roman din Bucuresti.

Prima editie a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara (5-12 septembrie 2010) a fost dedicata Balcanilor la care au participat cineasti din Albania, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia, Turcia si Romania.

Aceste tari si-au prezentat pe parcursul unei saptamani filmele, scurt sau lungmetraje, documentare, in vreme ce miresmele specialitatilor culinare sarbesti, grecesti, albaneze sau romanesti au intregit atmosfera.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea