De prin lume adunate

#festivalul de la cannes #alexandra lungu # Nuri Bilge Ceylan #premiu festival Cannes #Winter Sleep

Festivalul Cannes 2014 s-a incheiat cu victorii cu iz oriental pentru turci si romani

Cea de-a 67-a editie a Festivalului de Film de la Cannes si-a desemnat marele castigator, filmul regizorului turc Nuri Bilge Ceylan, "Winter Sleep", aducandu-i acestuia mult ravnitul trofeu. Cineastul turc este un rasfatat al festivalului, aproape toate peliculele sale inscrise de-a lungul anilor primind aprecierea criticilor. Senzatia festivalului a venit insa de la o romanca de doar 13 ani!

Razbunarea capsunarilor

Alexandra Lungu, interpreta personajului principal din pelicula "La Meraviglie", a fost recompensata alaturi de celelalte staruri din film, Monica Belluci, Sam Louwyck si Sabine Timoteo, cu marele premiu al juriului.

Romanca are doar 13 ani, este nascuta in Vrancea, iar "La Meraviglie" este primul sau film. Alexandra locuieste in Italia de opt ani, parintii sai fiind muncitori sezonieri in Peninsula.

Premiu in hibernare

Trofeul Palme d'Or parea sa-l astepte pe Nuri Bilge Ceylan intr-o stare de hibernare inca de acum 11 ani. In 2003, regizorul turc obtinea marele premiul al juriului si premiul pentru interpretare masculina cu pelicula "Departe". "Climates", "Three monkeys" si "Once upon a time in Anatoilia" aveau sa se bucure si ele de apreciarea juriile de specialitate in ultimul deceniu. Abia drama din acest an a reusit sa-i aduca lui Ceaylan premiul cel ravnit.

"Winter Sleep" este povestea unui cuplu de artisti retrasi intr-o regiune din centrul Anatoliei. Conflictele dintre cei doi sunt accentuate de aparitia cumnatei interpretului principal, extrasezonul turistic scotand la iveala o adevarata furtuna de sentimente in trio-ul conjugal ce se infiripa intre acestia.

Cineastii romani, doar prezenta formala

Romanii nu s-au aventurat anul acesta in competitia oficiala, doar Radu Jude fiind recompensat cu o mentiune in sectiunea "Quinzane des realisateurs" pentru scurtmetrajul "Trece si prin perete", o adaptare libera a povestirii lui A.P. Cehov - "In magazie".

Alte 18 scurt metraje romanesti sau purtand semnatura unor regizori si producatori romani au fost prezentate in festival, producatorul Dan Burlac primind premiul Arte in cadrul sectiunii "L'Atelier de la Cinefondation" pentru proiectul cinematografic "Territoria", o coproductie franco-armeana.

Sursa foto: procinema.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea