De prin lume adunate

#fantani bucuresti #fantani capitala # fantana Lahovari #fantana miorita # fantana zodiac

Fantanile din Bucuresti

Capitala tarii se poate lauda cu cateva fantani cu apa limpede, care ma racoresc orasul in verile caniculare. Realizate de mari arhitecti si sculptori ai Romaniei, fantanile din Bucuresti reprezinta o atractie pentru bucuresteni si turisti.

 

Fantana Lahovary

 

Fantana Lahovari este realizata de sculptorul Carol Storck si se afla, in prezent, in Piata Natiunile Unite din Bucuresti. Fantana, comandata de catre printesa Zoe Sutu in 1903, a fost ridicata initial in fata Salii de Tir si Gimnastica. Monumentul, combinat cu o fantana, il comemoreaza pe politicianul si ziaristul George Lahovari. Dupa demolarea in 1986 a Teatrului Regina Maria statuia a fost demolata. La sfarsitul anilor '90 statuia a fost instalata in parcul din spatele Blocului Turn.

 

Fantana Cantacuzino

 

Fantana George Grigorie Cantacuzino din Parcul Carol I din Bucuresti este un monument construit in anul 1870, intr-o conceptie neoclasica, din initiativa primarului Bucurestiului Gheorghe Grigore Cantacuzino. Fantana a fost realizata de catre sculptorul Karl Storck. Inaintea actualei fantani, pe dealul Filaret se afla o fantana monumentala, construita de catre mitropolitul Filaret al II-lea.

Era conceputa ca un fel de foisor-palat, din care ieseau 12 tevi de bronz. Deasupra fiecarei tevi era sculptata in relief cate o zodie. Fantana a fost reconstruita pe Dealul Filaret pe blocuri de piatra. In partea din fata, fantana are o firida boltita care contine, in partea de jos, un vas oval construit din piatra, din care izvoraste apa.

 

Fantana Zodiac

 

Fantana Zodiac este amplasata in Piata Libertatii, la intrarea in Parcul Carol I, din Bucuresti. A fost inaugurata in 1935 de regele Carol al II-lea al Romaniei cu ocazia festivitatilor ocazionate de Luna Bucurestilor care au durat de la 9 mai pana la 9 iunie. La vremea aceea, piata purta numele de Maresal Joffre. Fantana a fost realizata de arhitectul Octav Doicescu. Mozaicurile fantanii reprezinta zodiile si au fost realizate de Mac Constantinescu.

 

Fantana Miorita

 

Fantana Miorita se afla pe Sseaua Bucuresti-Ploiesti , in fata Muzeului de Arta Populara Prof. Dr. Nicolae Minovici. Constructia a fost executata dupa planurile arhitectului Octav Doicescu. Mozaicurile cu care este decoreaza monumentul sunt realizate de Milita Petrascu. Fantana Miorita a fost inaugurata cu prilejul expozitiei Luna Bucurestilor 1936.

Monumentul este executat din granit de Dobrogea. Fatadele monumentului prezinta frize de mozaic, ilustrand scene din balada Miorita. Pe una din parti sunt descrisi cei trei ciobani si cele trei turme de oi, iar pe cealalta este reprezentata nunta stapanului Mioritei si moartea acestuia.

 

Fantana Vioara Sparta

 

Fantana Vioara Sparta este un monument de for public din Bucuresti, instalat in parcul Coltea, intre Palatul Ministerului Agriculturii si Spitalul Colta. Monumentul consta dintr-o fantana de mari dimensiuni, in mijlocul careia de afla o vioara de bronz dezmembrata.

Pe soclu este fixata o placa de bronz cu inscriptia: "Violino Spaccato". Vioara, cu o greutate de 7 tone, a fost realizata de artistul Ioan Bolborea, dupa o schita de 20 de centimetri a artistei italiene Domenica Regazzoni, autoarea unui ciclu de sculpturi reprezentand viori.

 

Fantanile de la Unirii

 

Chiar daca sunt de factura comunista, fantanile de la Piata Unirii au reusit sa aduca un anumit farmec acestei zone, in speciale atunci cand sunt aprinse. In zilele caniculare de vara, fantanile reprezinta o atractie racoroasa atat pentru bucuresteni, cat si pentru turisti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea