De prin lume adunate

#sarbatoarea sanzienelor # sarbatoarea sanzienelor bucuresti #noaptea de sanziene #timp liber #evenimente #evenimente bucuresti

Evenimente de Sanziene in Bucuresti

Noaptea de Sanziene este o noapte magica, plina de mister. In aceasta noapte, zanele canta si danseaza, aduc rod culturilor, inmultesc pasarile si animalele si ii vindeca de boli pe cei bolnavi. Cu aceasta ocazie, in Bucuresti au loc cateva evenimente speciale, care sa iti readuca aminte de vacantele petrecute la bunici.

Lectura la lumina felinarelor in Ajun de Sanziene

Cu ocazia ajunului de Sanziene, sambata, 23 iunie 2012, de la ora 19.00, Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate ARCEN lanseaza cea de-a treia editie a programului "Lectura la lumina felinarelor", in gradina interioara a scolii Centrale din Bucuresti.

Scoala Centrala din Bucuresti este un monument de arhitectura si se afla pe strada Icoanei.

"Lectura la lumina felinarelor” este titlul programului de lecturi publice prin care Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate ARCEN ii invita pe bucurestenii de toate varstele sa descopere bucuria lecturii in grup, a lecturii cu "voce tare", dar si a dezbaterilor libere de idei, plecand de la opere literare cunoscute sau mai putin cunoscute ale autorilor romani moderni sau contemporani.

Iubitorii de literatura sunt invitati sa rasfoiasca de aceasta data romanul "Huliganii" de Mircea Eliade, un roman despre exuberanta tineretii si despre forta ei de a schimba lumea. "Huliganii" este un roman care vizeaza topirea tuturor limitelor si dobandirea unei libertati pasionale, demna de generatia interbelica.

Lectura romanului "Huliganii" va fi urmata de o dezbatere la care participantii pot propune diverse directii de discutie, totul ramanand sa se desfasoare intr-o atmosfera speciala creata atat de arhitectura gradinii interioare a scolii Centrale din Bucuresti, cat si de ajunul Sanzienelor, cand “se deschid cerurile pentru cei care stiu cum sa le priveasca", dupa cum spune chiar Mircea Eliade.

In cadrul evenimentului, va fi difuzata si o inregistrare care cuprinde un dialog inedit intre scriitorul Mircea Eliade si Monica Lovinescu, difuzata la Radio Europa Libera, in anul 1977. In cazul in care vremea va fi ploioasa, lectura se va desfasura in interiorul scolii.

Intrarea la eveniment este libera si se va face in limita locurilor disponibile.

Noapte de Sanziene la Muzeele Minovici

Sarbatoarea Sanzienelor, in noaptea de 23 spre 24 iunie, ofera cadrul cel mai potrivit de a readuce in atentia publicului Muzeele Minovici si de a transmite mai departe mostenirea culturala a familiei Minovici, pastratoare a traditiilor romanesti. Asociate solstitiului de vara, Sanzienele sunt, in traditia populara, zanele vesele ale belsugului, ale cantecului si dansului. Sarbatorite cum se cuvine, ele aduc rod recoltelor si bunastare gospodariilor.

Generozitatea este numitorul comun al acestui eveniment pentru ca o regasim in semnificatia Sanzienelor, in contributia Minovicilor la dezvoltarea societatii romanesti si, nu in ultimul rand, in numeroasele momente artistice pe care le-am pregatit mereu pentru oaspetii nostri din livada. De la an la an, Noptile de Sanziene au devenit din ce in ce mai iubite, si-au format un public fidel, apropiat de arta in orice manifestare a ei.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea