De prin lume adunate

EFIRO 2008 isi anunta castigatorii

Piesele filatelice nationale au fost recunoscute prin 80 de medalii de aur, vermeil, argint si bronz, in cadrul Expozitiei Filatelice Mondiale din acest an.

Expozitia Filatelica Mondiala EFIRO 2008, organizata pentru prima data in Romania, a atras peste 830 de colectii ce au fost inscrise in cele 14 clase competitionale. In urma incheierii competitiei, juriul a decis acordarea a peste 750 de medalii exponatelor participante.

Cele trei mari premii din cadrul competitiei au fost acordate lui Joseph Hackmey pentru colectia Classical Romania, printre care se afla si ziarul "Zimbrulu si Vulturulu", francat cu opt marci Cap de Bour de 5 parale (Marele premiu National EFIRO 2008), lui Mark Lorentzen din SUA, pentru colectia "Across the Danish Border" (Marele Premiu International EFIRO 2008) si lui Mahommed Sayeed pentru colectia "India, 1852-1855 The Scinde District Dawk, Litograpf Issues & Usages" (Marele premiu EFIRO 2008).

In cadrul competitiei, fost acordate 102 medalii de argint mare, 75 de medalii de argint, 37 de medalii de Bronz argintat, 32 de medalii de bronz, 45 de medalii de aur mare, 128 medalii de aur, 160 de medalii de vermeil mare si 175 medalii de vermeil. Piesele filatelice din Romania au fost foarte apreciate in cadrul Expozitiei Filatelice Mondiale, primind 80 de medalii de aur, vermeil, argint si bronz.

La clasa competitionala dedicata administratiilor postale/companiilor emitente de timbre din cadrul tarilor membre ale Uniunii Postale Universale au fost acordate urmatoarele distinctii: medalia de bronz pentru Romfilatelia , Romania, medalia de argint pentru Australia Post, Australia si medalia de aur pentru Philaposte, Franta.

"Consideram ca acest eveniment de importanta mondiala a recunoscut valoarea exponatelor filatelice nationale si internationale, care reprezinta adevarate simboluri ale unei tari. Suntem foarte onorati de faptul ca Expozitia Filatelica Mondiala EFIRO 2008, organizata in Romania, a atras si premiat cele mai importante si valoroase exponate din lume, oferind, totodata, prilejul invitatilor straini si vizitatorilor de a admira piesele filatelice romanesti deosebit de rare", declara Gabriel Mateescu, Presedintele Comitetului de Organizare a EFIRO 2008.

In afara claselor de concurs, Posta Romana, in calitate de organizator, a oferit medalii comemorative EFIRO 2008 exponatelor care au participat la expozitie in cadrul Curtii de Onoare: Colectia Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Muzeul National Filatelic, Federatia Societatilor Filatelice din Germania, dar si exponatelor prezentate de Joseph Hackmey, Saverio Imperato si Luis Alemany Andarte.

Au mai fost acordate medalii comemorative Academiei Romane, Arhivelor Statului Iasi, Muzeului National Filatelic, care au fost invitati speciali ai expozitiei, precum si domnilor Cristian Scaiceanu si Titus Oradean, invitati sa prezinte colectii in afara claselor de concurs.

Juriul competitiei din cadrul EFIRO 2008 a fost format din personalitati ale lumii filatelice care au fost autorizate de Federatia Internationala de Filatelie pentru a juriza exponate participante la expozitii mondiale de specialitate.

*Compania Nationala Posta Romana este operatorul national din domeniul serviciilor postale si se afla in proprietatea statului roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Fondul Proprietatea . Posta Romana este un sustinator al culturii si al filateliei romanesti. Incepand din anul 2004, in subordinea sa functioneaza Muzeul National Filatelic, situat in incinta Muzeului National de Istorie a Romaniei.

In cele trei sali ale muzeului sunt expuse piese din tezaurul Postei Romane, printre care primele timbre postale romanesti, celebrele Cap de Bour, matritele originale din otel cu care s-au tiparit cele patru valori din prima emisiune Cap de Bour Moldova (1858), diferite obiecte postale datand din doua jumatate a secolului al XIX -lea si prima jumatate a secolului XX, ce ilustreaza evolutia Postei Romane in acesta perioada.

*Federatia Internationala de Filatelie (FIP) a avut infiintata inca din 1926 de catre colectionari de timbre si filatelisti, crescand de la o societate formata din cateva federatii filatelice europene la o federatie cu o retea internationala, formata din 83 de membri permanenti si trei membri asociati. Scopurile FIP sunt promovarea colectionarii de timbre si a filateliei, mentinerea relatiilor diplomatice intre state, dar si stabilirea si mentinerea de relatii stranse cu administratiile postale.

*Federatia Filatelica Romana este o organizatie care reuneste asociatiile filatelice din Romania, fiind succesoarea tuturor asociatiilor si societatilor filatelice existente in Romania incepand cu anul 1891, cand s-a constituit prima Societate Filatelica Romana.

Federatia organizeaza expozitii la nivel national sub patronajul sau, precum si expozitii internationale, in colaborare cu federatii afiliate la Federatia Internationala de Filatelie si Federatiei Asociatiilor Filatelice Europene.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea