De prin lume adunate

#sosete #ghete #cadouri #sarbatori #mos craciun #craciun

De ce primim cadourile de la Mos Craciun in ghetute?

Craciunul este o sarbatoare plina de traditii si obiceiuri pentru majoritatea oamenilor. ar trebui sa le urmeze ca sa lase cadouri in . Sansele ca Mos Craciun sa aterizeze pe acoperisul casei tale sunt foarte mari. Ceea ce nu se stie insa este daca in ghetute vei gasi cadouri sau doar o nuia.

Chiar daca majoritatea tarilor au propriile traditii si variante pentru Mos Craciun, cea mai veche referinta se face la Sfantul Nicolae. Vechea cetate Mira, din Turcia de azi, este locul de origine al episcopului. De-a lungul timpului, povestile despre bunatatea si generozitatea episcopului au facut inconjurul lumii . Cea mai cunoscuta poveste este cea a celor trei fete saracecare trebuiau sa se marite.

Povestea fetelor de maritat

Se spune ca a fost odata un barbat bogat a carui sotie a murit. Barbatul si cele trei fete ale sale au fost cuprinsi de disperare. Dupa ce si-a pierdut sotia, barbatul si-a cheltuit aiurea banii, in investitii proaste. In scurt timp, nesabuinta lui a dus la saracirea familiei care a fost nevoita sa se mute intr-o casa modesta de la marginea orasului. Fetele au fost nevoite sa invete sa gateasca, sa spele, sa coasa si sa aiba grija de gospodarie.

Timpul insa trecea si fetele erau deja mari si gata de casatorie. Tatal lor era insa disperat ca nu le putea oferi fetelor nici un fel de zestre si astfel vor ramane nemaritate. Intr-o seara, dupa ce fetele au terminat de spalat rufele si au pus sosetele la uscat pe soba, Sfantul Nicolae si-a facut aparitia.

Stiind de disperarea familiei, acesta s-a oprit la casa barbatului. Sfantul i-a vazut pe cei din casa ca se pregateau de culcare si a mai vazut si sosetele agatate. In acel moment si-a dat seama cum va ajuta familia. A luat din desaga sa trei saculeti cu aur si i-a aruncat pe cos. Saculetii au aterizat in ciorapii intinsi la uscat.

A doua zi de dimineata, fetele au gasit saculetii de aur. Averea pe care Sfantul Nicolae le-o daduse era necesara pentru zestre. In scurt timp fetele s-au casatorit si intreaga familie a trait fericita pana la adanci batraneti.

In jurul lumii

In zilele noastre, copiii din intreaga lume continua traditia agatarii ciorapilor de semineu. In alte tari, copiii isi lustruiesc ghetutele si le lasa la usa sau la fereastra. In Olanda copiii pun in ghetute graunte si morcovi ghetute pentru renii mosului. In fata semineului pregatesc si pentru Mos Craciun un pahar cu lapte cald si cateva prajituri speciale. In Italia, copiii lasa ghetutele la fereastra in seara de 5 ianuarie, pentru Befana, vrajitoarea cea buna. In Puerto Rico copiii lasa sub pat iarba si flori pentru camilele celor Trei Magi.

Cateva idei de cadouri

Craciunul este tot mai aproape de noi si multi dintre noi ne gandim la ce vom primi in ghetute, dar si la ce vom indesa in ghetutele celor dragi. Daca ai ramas in pana de idei, iata cateva care il vor ajuta pe Mos Craciun sa aleaga cadourile potrivite:

Cadouri pentru bebelusi: ursuleti din plus, jucarii muzicale, suzete
Cadouri pentru copii: papusi, masinute, creioane colorate, pusculite, puzzle, bomboane
Cadouri pentru adolescenti: bijuterii, CD player, camera web, de calculator, accesorii pentru calculator, dulciuri
Cadouri pentru barbati: portofel, camera digitala, vin, cravata, geanta de piele, aparat de ras electric, ceas, pulovar
Cadouri pentru

Daca te atrag povestile de Craciun, mai citeste si:

Legendele Pomului de Craciun
Povestea lui Mos Craciun
Traditii de Craciun in jurul lumii
Renii lui Mos Craciun
Targuri de Craciun
Spiridusii lui Mos Craciun
Traditia vascului de Craciun
Superstitii de Craciun
Cum aluneca Mos Craciun pe cos?
De ce ne dorim un Craciun cu zapada
Cele mai citite carti despre Craciun
Delicatese de Craciun

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea