De prin lume adunate

#5-6 decembrie #cadouri mos nicolae #dulciuri copii #mos nicolae

Cum este asteptat Mos Nicolae in jurul lumii

In noapte de 5 spre 6 decembrie, bucurie mare mai ales pentru copii! Cei mici, dar si cei mari il asteapta pe Mos cu ghetutele lustruite! In cele mai multe parti ale Europei, Sfantul Nicolae este cunoscut ca fiind cel mai darnic personaj religios si ca un ocrotitor al copiilor. Traditiile si obiceiurile de Sfantul Nicolae difera insa de la o tara la alta.

In Germania, Sfantul Nicolae isi face aparitia sub infatisarea unui episcop, cu o lunga barba alba si baston episcopal. Inaintea acestui eveniment, casele trec printr-o curatenie generala, iar copiii isi sterg si isi lustruiesc incaltamintea. In seara dinaintea sosirii Sfantului Nicolae, copiii lasa pe tavi sau in incaltaminte scrisori in care descriu ce isi doresc, impreuna cu morcovi sau alte bunatati pentru magarul sau calul alb al Mosului. Copiii cuminti primesc in pantofi sau pe tavi fructe, nuci si dulciuri, iar cei rai - cartofi, carbuni sau nuiele.

In Italia, in ajunul zilei Sfantului Nicolae, copii din Molfetta, un oras aflat pe malul Marii Adriatice, asaza pe o masa din casa o tava cu o scrisoare in care cer daruri si promit sa fie cuminti in urmatorul an. In timpul noptii, Sfantul Nicolae umple tavile cu cele mai multe din cadourile cerute, cu ciocolata, bomboane si alte bunatati.

In Franta, Sfantul Nicolae soseste mai intai in Alsacia, Lorena, Nord-Pas-de-Calais si Brittany. In aceste regiuni, Sfantul este insotit de un magarus incarcat cu cosuri pline de cadouri si bunatati pentru copii. In ajunul marii sarbatori, inainte de a merge la culcare, copiii isi asaza pantofii langa semineu si ii adreseaza un cantec Sfantului Nicolae. Dimineata, incaltarile sunt burdusite de daruri si dulciuri. Chiar si cei mai cuminti copii primesc si o nuia de mesteacan impodobita cu o funda, intrucat orice copil mai face si nazdravanii.

In Danemarca, Mos Nicolae vine adus de reni cu un sac in spinare insotit de elfi carora copiii le ofera lapte si budinca de orez, conform site-ului universdecopil.ro.

In Austria, se spune ca Dumnezeu i-a rasplatit generozitatea permitandu-i sa se reintoarca pe pamant in fiecare an, pentru a aduce cadouri copiilor ascultatori. Sfantul Nicolae (sau Nicolo ori Niklaus) este infatisat ca un episcop, cu vesminte largi si cu o mitra. El poarta o carte mare in care, pe parcursul intregului an, ingerii au scris ce fapte bune si rele a facut fiecare copil. Traditia mentioneaza ca Sfantul Nicolae este insotit intotdeuna de o creatura infricosatoare, Krampus, cu un aspect de diavol, acoperita cu blana si purtand o masca hidoasa, cu o lunga limba rosie. Krampus tine intr-o mana un bat sau o nuia cu care ameninta copiii care nu s-au purtat frumos sau nu si-au facut lectiile. Sfantul Nicolae nu il lasa, insa, niciodata pe Krampus sa se atinga de vreun copil. Atunci cand copiii promit ca vor fi buni si silitori, Sfantul Nicolae ii rasplateste cu cadouri.

La noi, mosul cu barba alba, pe care nu l-a vazut nimeni niciodata, vine pe la ferestre si, dupa informatii doar de el stiute, pune in cizmulite diferite daruri: pentru copiii cuminti, el are in desaga dulciuri, fructe si jucarii, iar pentru cei nazdravani, o multime de nuieluse.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea