De prin lume adunate

#ciocolata #praline #trufe #martipan #ciocolaterii

Ciocolata, un afrodiziac rafinat

Nu-i asa ca ti-ai dori sa traiesti intr-o lume facuta din ciocolata? Bine, hai sa nu exagerez, dar macar arborii sa aiba cate o frunza cu adaugiri de cacao sau aroma de caramel si tot ar fi demential. Deocamdata, insa, nu putem decat sa ne multumim cu ciocolateriile care exista in Bucuresti.

Un pic de istorie

Ce fata o fi facut omul care a descoperit arborele de cacao? Nu i-a dat nicio importanta. Exact asta a facut. Pe scurt, Cristofor Columb, primul european care a descoperit arborele de cacao si bautura care se facea din fructele acestuia, nu a luat deloc in serios proprietatile viitoarei mari descoperiri. Acest lucru se intampla in luna iulie a anului 1502 pe o mica insula din Honduras.

Aproximativ un deceniu mai tarziu, Hernan Cortes, un alt mare explorator, a plecat spre America Centrala cu scopul de a cuceri Mexicul. Printre altele, i s-a oferit o bautura din boabe de cacao care l-a uimit pe aventurier prin capacitatile sale energizante. Cortes a zis despre “stramosul” ciocolatei ca din momentul in care bei, poti calatori toata ziua fara sa simti oboseala sau foame. Incantat de noua sa descoperire, spaniolul a trimis boabele de cacao in tara sa. Regii Spaniei au adaugat putina miere si astfel fiertura s-a transformat intr-un aliment absolut delicios.

Originea ciocolatei

Arborele de cacao era cultivat de maiasi si de azteci . Din fructele lui, aceste popoare preparau o bautura pe care o numeau chocolatl (apa amara). Mai intai, boabele de cacao (cacahuatl) erau strivite pe niste pietre fierbinti dupa care pasta obtinuta era fiarta si amestecata cu apa. Pentru ca gustul boabelor era destul de amar, se adauga vanilie, piper si scortisoara pentru a i se conferi o aroma cat mai placuta.

Bautura era foarte hranitoare, energizanta si afrodiziaca, astfel ca in America Centrala a devenit un aliment foarte important pe care mai toate popoarele si-l doreau. De aceea aztecii si maiasii si-au permis sa transforme boabele de cacao in moneda de schimb pe care o foloseau pentru a cumpara sclavi si pentru a-si plati darile la stat.

Originea cuvintelor cacao si ciocolata este foarte controversta. Pentru unii, cuvantul ciocolata este compus din cioco (ars) si lata (apa) care sunt derivati ai cuvintelor aztece: tchoco si lattle. Pentru altii, cuvantul este de origine azteco-mexicana si deriva din cuvantul cacahualt (cacao). De asemenea, daca acesta ar proveni din limba maiasa atunci ar fi un derivat al sintagmei xocoatl.

Ciocolaterii in Bucuresti

Martipanul, pralinele belgiene si umpluturile de lichior sunt vedetele ciocolateriei Chateau Blanc (Carrefour Feeria - Baneasa, Soseaua Bucuresti-Ploiesti, nr. 44A). Ai de ales intre 50 de sortimente de ciocolata cu arome foarte diferite si sofisticate prezentate intr-un mod foarte atractiv.

Ca tot vin sarbatorile de iarna, ciocolateria Chateau Blanc propune cateva cadouri din ciocolata pentru indragostitii care vor sa isi indulceasca partenerul. Acestia pot opta pentru Praline pentru indragostiti sub forma de sani, de inima sau de ursuleti la pretul de 22,5 RON/150 g.

Am o veste buna si pentru cei carora le plac pralinele umplute cu lichioruri de fructe sau aromate cu esenta de portocala, whisky, coniac si cafea. In aceasta ciocolaterie te asteapta colectia Ganache formata din bomboane de ciocolata exact cu aceste proprietati. Preturile variaza intre 7 RON si 22,5 RON in functie de gramaj.

Colectia Gianduja prezinta ciocolata sub forma de bomboane umplute cu crema de praline precum si combinatii de fistic, avocado sau lichior de oua. Gasesti si produse din martipan (pasta de migdale in proportie de 70% si fondant) sau cirese in alcool imbracate in ciocolata neagra amaruie, capsuni cu marzipan si trufe cu ciocolata cremoasa. Scoti din buzunar intre 7RON si 22,5 RON in functie de sortiment si de gramaj.

Ciocolateria Theobroma

Gasesti on-line aceasta ciocolaterie care propune in jur de 10 sortimente de trufe. De departe cele mai interesante par a fi trufele care contin arome de fructul pasiunii sau trufele cu whisky. Daca iti place ciocolata in combinatii, ai de ales intre 15 sortimente. Dintre acestea, tabletele Mixt Fruit (contin fructe confiate- coaja de portocala sau stafide si fructe seci - fistic si migdale precum si ciocolata cu lapte) costa 137 de RON/ 910 g.

De asemenea, dintre specialitatile Theobroma poti alege pentru copiii tai si nu numai, Masinuta din ciocolata cu lapte sau Telefonul din ciocolata alba.

Ciocolateria Klass

Ciocolateria Klass (Bulevardul Unirii nr. 33, bloc A2, scara 3, et.2, ap.45) are de vanzare ciocolata afrodiziaca. Mai exact colectia Chocoterapia Muzzi propune ciocolata afrodiziaca, antistress, de slabit, energizanta sau relaxanta. Platesti 21 RON pentru fiecare tableta.

Idei de cadouri pentru sarbatori

Pentru sarbatori poti alege sa faci un cadou mai special care sa nu ingrase si anume Balotin din fructe de mare fara zahar la pretul de 22,50 RON sau poti opta pentru un pachetul White Christmas la pretul de 66 RON. Toate acestea, precum si alte idei de cadouri, le gasesti la Chateau Blanc.

Ciocolateria Theobroma propune personalizarea cumparaturilor tale printr-o felicitare cu mesaje haioase. Acest serviciu costa 5 RON.

Klass iti sugereaza un Craciun 2008 impodobit cu martipan sicilian. Gasesti figurine din martipan (ren, ingeras, Mos Craciun sau vrajitoare precum si purcelusi port-bonheur) la pretul de 42 RON pentru sase figurine.

Mousse de ciocolata, un deliciu pentru oricine

Descopera arta prepararii unei delicioase retete de mousse de ciocolata - un desert rafinat, dar care necesita atentie la detalii pentru a obtine rezultate perfecte. Alegerea corecta a ciocolatei, combinata cu procesul corect de topire si amestecare, sunt elementele esentiale pentru o textura si un gust desavarsit.

Ciocolata cu un continut de cacao de minim 70% este punctul de plecare pentru o mousse bogata si fina. Faptul de a topi ciocolata si frisca lichida pe baie de aburi si adaugarea treptata a apei fierbinti sunt pasi esentiali pentru o consistenta corecta.

Combinarea galbenusurilor batute cu zahar pudra, alaturi de amestecul de ciocolata si frisca topite, trebuie facuta rapid pentru a evita formarea bulelor de aer. Albusurile batute si frisca ramasa se amesteca separat, urmand sa fie integrate ulterior in amestecul de ciocolata, rezultand astfel mousse-ul delicios si fin.

Pentru a infrumuseta prezentarea mousse-ului de ciocolata, poti opta pentru decoruri precum fructe proaspete, coji de portocale in ciocolata sau alte ingrediente preferate.

Aceasta reteta clasica este perfecta pentru a incheia o cina speciala sau pentru a fi savurata alaturi de cei dragi intr-o seara relaxanta. Invata pas cu pas cum sa prepari mousse-ul de ciocolata pentru a impresiona cu un desert delicios si rafinat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea