De prin lume adunate

#cernobil unesco #partimoniul unesco #cernobil #unesco #cernobil atractie turistica

Cernobil, inscris in patrimoniul UNESCO?

Cernobil ar putea fi inscris in patrimoniul UNESCO. Cel putin asta isi doreste Ucraina.

Pentru a concerva natura care a acaparat zona, dar si pentru a transforma zona intr-o zona turistica, Ucraina isi doreste inscrierea Cernobilului, in care se afla si orasul Pripiat cu imobile si parcuri de joaca abandonate, in patrimoniul UNESCO.

Pentru a le proteja de efectele trecerii timpului si pentru a favoriza fluxurile de turisti, autoritatile de la Kiev doresc ca aceste vestigii, devenite martori ai celei mai grave catastrofe nucleare din istorie, sa fie inscrise de Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) pe lista patrimoniului mondial

Ideea a fost propusa de noul ministru ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko. "Este unul dintre teritoriile cele mai emblematice ale Ucrainei" si trebuie sa fie "conservat pentru omenire", a subliniat oficialul ucrainean intr-un interviu pentru AFP, potrivit realitatea.net.

In cazul in care initiativa va avea succes, Cernobil se va alatura unei liste prestigioase de situri protejate, precum mausoleul Taj Mahal din India, sanctuarul neolitic Stonehenge din Marea Britanie si abatia Mont-Saint-Michel din Franta.

Ocupand o suprafata echivalenta cu cea a Luxemburgului, zona de excludere din jurul Cernobil inconjoara pe o raza de 30 de kilometri centrala nucleara ce a fost avariata atunci cand cel de-al patrulea reactor al sau a explodat in data de 26 aprilie 1986.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea