De prin lume adunate

#atlas #harti #harta lumii #harta mondiala #harti ciudate

Cele mai ciudate harti pe care nu le vei gasi in niciun atlas!

Chiar daca nu iti facea o deosebita placere sa frunzaresti atlasul de geografie in anii de scoala, afla ca hartile nu trebuie sa fie neaparat o colectie de cifre si denumiri plictisitoare. Iata cateva harti uimitoare care reunesc curiozitati din lumea intreaga!


1. Harta steagurilor lumii

Daca ti-ai dorit vreodata sa afli cum arata stindardul fiecarui stat de pe glob, consulta harta colorata de mai jos care le reuneste pe toate:


2. Harta sensului de condus in statele lumii

Probabil stiai deja ca, in Marea Britanie, automobilele circula pe partea stanga a carosabilului. Insa stiai ca mai exista si alte state la nivel mondial care respecta si ele aceasta regula - pentru cei mai multi dintre noi - bizara? Printre altele, vei conduce pe partea stanga a drumului daca vei ajunge in tari ca Japonia, India, Noua Zeelanda, Australia si Africa de Sud.

Iata cum arata harta lumii in functie de sensul de condus (rosu - partea dreapta; albastru - partea stanga):


3. Harta consumului de cafea la nivel mondial

Cu cat este mai inchisa culoarea, cu atat este mai mare consumul de cafea in regiunea respectiva:


4. Harta tarilor pe care Imperiul Britanic nu le-a invadat

Si nu sunt deloc multe: Guatemala, Bolivia, Paraguay, Suedia, Liechtenstein, Luxemburg, Andorra, Monaco, Vatican, Belarus, Mali, Coasta de Fildes, Republica Central Africana, Congo, Burundi, Chad, Uzbekistan, Kirghistan, Tadjikistan, Mongolia si Insulele Marshall:


5. Harta mondiala a religiilor

Conform hartii care indica distributia si numarul de adepti ai marilor religii ale lumii, crestinismul este, de departe, cea mai raspandita religie la nivel global. Statisticile numara, de altfel, circa 2,1 miliarde de crestini care apartind confesiunilor ortodoxa, catolica si protestanta:

 

 

 


6. Harta globala a saraciei

In tarile marcate cu maro inchis, peste 80% din populatie traieste cu mai putin de 2 dolari (7 lei) pe zi. Conform acestei harti, in Romania, doar intre 2 si 5% dintre locuitori subzista cu sume mai mici de 7 lei pe zi:


7. Harta migratiei ratustelor din cauciuc

In 1992, circa 29.000 de ratuste din cauciuc au ajuns accidental in apele Oceanului Pacific. Iata care este ruta pe care au urmat-o:


8. Harta varstei medii de incepere a vietii sexuale

Conform acestei harti, romanii isi incep viata sexuala in jurul varstei de 19 ani:


9. Harta mondiala a celor mai comune nume de familie

Deloc surprinzator, cel mai comun nume romanesc de familie este Popescu:


10. Harta mondiala a blazoanelor

Colorata harta europeana a stemelor de stat o include, la scala mica, si pe cea a Romaniei, constand intr-un vultur sau o acvila cu aripile deschise, tinand in cioc o cruce, iar in gheare, un sceptru si o spada. Pe scutul care o protejeaza sunt trecute stemele celor cinci regiuni istorice ale tarii noastre (Tara Romaneasca, Oltenia, Moldova, Dobrogrea si Transilvania);



Sursa foto: lifehack.com, geology.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea