De prin lume adunate

#chematori pasari # chematori animale #vanatoare #hobby

Cele mai populare chematoare de animale

Vanatorii folosesc anumite strategii prin care sa atraga animalele in raza lor de actiune. Pentru a avea succes la vanatoare, ei folosesc chematoare, prin care se joaca cu simturile animalelor. Aceste dispozitive emit sunete care se numesc apeluri de vanatoare.

Exista modele specifice pentru fiecare categorie de animale. Unele sunt realizate manual, din lemn de cires, de brad sau de nuc, din trestie sau oase de curcan.

In ziua de azi, sunt preferate indeosebi produsele moderne, chematoarele electronice, mai performante, sunetele sunt stocate pe un cip pe calculator si sunt emise prin apasarea unui buton. De regula, chematoarele sunt dispozitive simple, dar trebuie putina indemanare pentru a fi folosite corect.

Chematoare de capriori

Cele mai apreciate chematoare de capriori sau caprioare sunt din lemn de cires. Se spune despre ele ca emit un sunet cu adevarat bogat, care pare natural.

Exista si chematoare de capriori, care sunt realizate dintr-un material moale, din cauciuc, care prin apasare, emite un sunet usor ce functioneaza intotdeauna, atrage aceste animale ca un magnet.

Chematoare de cerbi

Vanatorii folosesc frecvent chematoare de cerbi, atunci cand vor sa atraga un exemplar mare, in zonele unde vanatoarea de acest fel este legala. Chematoarele de cerbi sunt foarte bune, emit clar sunetele, functioneaza de fiecare data si asigura succesul la vanatoare.

Acestea pot produce diferite sunete, pe care pasionatii de vanatoare le pot folosi in calatoriile lor. De exemplu, cerbii pot fi atrasi cu ajutorul unor chematoare ce emit sunetele femelelor in perioada de imperechere. Vanatorii care folosesc aceste sunete pot aduce in raza lor de actiune cerbi impresionanti – exemplare mari pentru trofee.

Chematoare de mistreti

La vanatoarea de mistreti sunt necesare chematoarele dar si imbracamintea de camuflaj, pentru a fi in siguranta. Vanatorii cu experienta stiu ca aceste animale sunt greu de prins, ele fiind si foarte rapide (alearga cu 30 km/h).

Mistretii sunt animale agresive, care au auzul excelent si un simt al mirosului puternic. Au obiceiul sa parcurga aceleasi trasee, pentru a-si cauta hrana preferata. Atunci cand se hranesc scot sunete caracteristice, care pot fi imitate si de chematoare. De asemenea, masculii scot sunete in perioada de imperechere pentru a atrage femelele. Chematoarele pot imita mormaiala porcilor mistreti, a femelelor si a puilor.

Chematoare de pasari

Vanatorii folosesc aceste dispozitive cand vor sa scoata pasarea din ascunzatoarea ei. Exista chematoare care emit diferite sunete, de: potarniche, becatina, rata, garlita, ciocarlie, gasca, etc. Cele mai bune sunt chematoarele electronice care au telecomanda, acumulator, incarcator si card cu memorie cu sunete.

Vanatoarea de pasari nu este chiar simpla, iar daca se folosesc chematoare trebuie cunoscute apelurile pentru diferite specii. Multi dintre vanatori utilizeaza chematoare de pasari deoarece asa distractia pentru ei este mai mare. Fiecare pasare emite sunete caracteristice, care trebuie cunoscute.

Iata cateva tipuri de sunete care pot fi auzite in natura:

  • Cioara griva este galagioasa, scoate sunete puternice de "craaak-craaak-craak"
  • Gasca mare emite alte sunete decat rata domestica
  • Gaita este o pasare care cuibareste la noi in tara, emite un sunet care seamana cu un "rarait strident"
  • Lisita isi face un cuib plutitor din lujer de trestie, ascuns in stuf si emite sunete ce nu pot fi confundate
  • Gugustiucul emite mai multe sunete de genul "huhu-hu" sau "tutu-tu"
  • Becatina zboara in zig-zag si emite sunete caracteristice, care se aseamana cu behaitul de capra
  • Fazanul emite sunete stridente pentru a-si impresiona perechea
  • La potarniche, masculul scoate un sunet "cherr, rec" in perioada cand vrea sa atraga femela
  • Stancuta este o pasare vioaie si galagioasa, care zboara adesea in carduri
  • Sitarul apare frecvent in padurile de foioase si scoate un sunet "pssieb" sau "qvorr"; aceasta pasare este mai mult tacuta cand zboara, masculul emite sunete doar in perioada de imperechere

Prepelita are un strigat sacadat

Ciocarlia este o pasare migratoare, care emite sunete foarte frumoase.

Cei care sunt pasionati de acest hobby pot cumpara chematori pentru vanat, traditionale, moderne si electronice la preturi avantajoase de la acest magazin online: https://cadourivanatori.ro/55-chematoare-pentru-vanat-chematori-vanatoare-traditionale-moderne-si-electronice.

Anumite persoane considera ca utilizarea chematoarelor este o practica de vanatoare nedreapta, desi ea este folosita inca din cele mai vechi timpuri (cand dispozitivele erau realizate manual din os sau lemn). Cu toate acestea, aceste dispozitive sunt extrem de populare in randul vanatorilor amatori.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea