De prin lume adunate

#ce vizitam azi #opera nationala #opera #balet #muzeu #unde iesim

Ce vizitam azi: Opera Nationala din Bucuresti

Muzica clasica, spectacole de opera si balet si o atmosfera rafinata, sunt ingredinetele unei seri petrecute la Opera Nationala din Bucuresti. Tot la Opera poti admira arhitectura impresionanta, dar si muzeul de la etaj, care te va introduce in atmosfera demult uitata a Micului Paris si a spectacolelor de prima clasa. 

Mic istoric

Institutia Operei a existat in Romania inca din anul 1885, chiar daca nu avea o cladire special amenajata pentru acest lucru. In 1885 se infiinteaza trupa lirica bucuresteana care avea un repertoriu variat. Cel care a fondat aceasta institutie a fost compozitorul George Stephanescu. Infiintarea operei Romane a avut loc insa in 1921, cand a primit finantare din partea guvernului. Premiera absoluta a Operei Nationale a avut loc in 1921, cu opera Lohengrin, sub bagheta lui George Enescu.

Actuala cladire a Operei Romane are o capacitate de 2200 locuri si a fost ridicata in 1953, dupa planurile arhitectului Octav Doicescu. La acea vreme, Opera era cunoscuta sub denumirea de Teatrul de Opera si Balet. Cladirea a fost inaugurata pe 9 ianuarie 1954, cu spectacolul Dama de pica de Piotr Ilici Ceaikovski.

Fatada cladirii are un portic cu trei arcade monumentale, impodobite cu statuile a patru muze, si trei usi de acces care permit intrarea in holul inaltat pe doua nivele. Sala de spectacole are forma de potcoava. In sala de spectacole se afla un candelabru cu 100 de brate de cristal aurit. La ultimul etaj al cladirii exista Muzeul Operei. Aici sunt expuse documente, fotografii si costume folosite in spectacolele de la Opera. In fata cladirii se afla statuia lui George Enescu, o sculptura in bronz realizata de Ion Jalea.

Opera

Spectacolul de opera are o veche traditie in Romania. Astfel, in 1843 se inaugureaza la Bucuresti primul Teatru italian, cu opera Norma de Bellini, urmata de Lucia din Lamermoor de Donizetti, Barbierul din Sevilla si Cenusereasa de Rossini. Printre cantaretii de succes ai Operei Romane se numara Euphrosyna Vlasto, Cornelia Cretu-Hollosi, Rozalia Bodea, Elena Teodorini, Grigore Gabrielescu, Dimitrie Popovici-Bayreuth,Giovanni Dimitrescu sau Margareta Iamandi. Acesti artisti au fost apreciati la Scala din Milano , la Metropolitan din New York, Grand Opera din Paris, dar si la Operele din Sankt Petersburg, Bayreuth sau Rio de Janeiro.

Cea mai cunoscuta soprana a acelei epoci a fost Haricleea Hartulary, pe care Saint-Saens o botezase Darclee. Interpreta a rolului Tosca in opera omonima a lui Puccini, compusa special pentru ea, Darclee era prietena apropiata cu Leoncavallo si dublura Adelinei Patti in rolul Marguerite din Faust de Gounod.

In epoca de aur a Operei Romane, in sala de spectacole puteau fi auzite opere ale unor compozitori celebri in acele vremuri precum Rossini, Donizetti, Bellini, Verdi, Gounod, Puccini sau Wagner. De asemena, scena operei era si un imporant reper in cultura internationala si gazduia nuemroase evenimente la care participau celebritati din straintate, printre care se numara Adelina Patti, Maeville sau Felix von Weingartner.

Balet

In 1924, la Opera Nationala din Bucuresti, se infiinteaza prima companie de balet din Romania. Primul spectacol montat la Bucuresti este Lacul Lebedelor , in 1932, cu o distributie alcatuita in intregime din dansatori romani. In acelasi an sunt prezentate in premiera mai multe balete romanesti: La Piata si Demoazela Mariuta de Mihail Jora si Nunta in Carpati de Paul Constantinescu.

Din 1953 repertoriul se imbogateste cu divertismente de balet si miniaturi coregrafice care insumeaza aproximativ 50 de lucrari create in stiluri diferite, de la academic la neoclasic si modern: Rapsodia romana de George Enescu, Preludiu la dupa-amiaza unui faun de Claude Debussy, Rapsodia albastra de George Gershwin sau Seherazada de Nicolai Rimski Korsakov.

Printre marile stele ale baletului romanesc se numara Irinel Liciu, Gabriel Popescu, Valentina Massini, Sergiu Stefanschi, Magdalena Popa, Ileana Iliescu, Elena Dacian, Gheorghe Cotovelea, Marinel Stefanescu, Petre Ciortea, Ioan Tugearu sau Rodica Simion. De-a lungul timpul, pe scena operei din Bucuresti au urcat personalitati precum Vladimir Vasiliev, Ekaterina Maximmova, Mihail Barisnikov, Maina Gielgud, Elisabeth Platel, Jean Guizerix, Willfried Piollet, Margot Fonteyn, Birgit Culberg, Mats Ek, Andrian Fadeev, Anton Bogov, Giuseppe Picone, Alina Cojocaru sau Johan Kobborg.

Alte evenimente

Pe langa programul zilnice de spectacole de opera si balet, Opera Nationala din Bucuresti organizeaza si alte evenimente speciale precum spectacole aniversare sau omagiale, expozitii, seri de gala, recitaluri, cursuri de balet sau master-class-uri.

Unde se afla Opera Romana


Opera Nationala din Bucuresti se afla pe bulevardul Mihail Kogalniceanu, la numarul 70, iar informatii despre program si bilete se pot obtine la numarul de telefon 021.314.69.80.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea