De prin lume adunate

#ce vizitam azi #muzeul theodor aman #muzeu #expozitie

Ce vizitam azi: Muzeul Theodor Aman

Singura casa-document de epoca a Bucurestiului, este unul dintre cele mai valoroase monumente ale capitalei. Muzeul a apartinut pictorului Theodor Aman, care si-a dedicat intreaga viata artei.

Mic istoric

Theodor Aman s-a nascut in 1831 la Campulung Muscel. Dupa ce studiaza la Craiova si Bucuresti, artistul pleaca la Paris pentru definitivarea cunostintelor. La intoarcerea in tara, infiinteaza in 1864, alaturi de Ghoerghe Tatarascu, prima scoala de arte frumoase din Bucuresti. Theodor Aman a organizat si primele expozitii colective cu caracter periodic, precum si cea dintai pinacoteca bucuresteana.

In 1869, Theodor Aman construieste o casa in stie neoclasic. Cel care ii pune planurile in aplicare este arhitectul Fr. Scheller. Acesta construieste casa dupa planurile pictorului.

Theodor Aman a fost cel care a realizat in mare parte decoratia sculptata, basoreliefurile si medalioanele fatadei, decoratia usilor, sculptura unor piese de mobilier in stil neogotic si din holul de intrare. Sculpturile de pe fatada muzeului sunt lucrate tot de artist si ii infatiseaza pe Michelangelo si pe Leonardo Da Vinci .

Muzeul Theodor Aman este cel mai vechi muzeu de arta din Bucuresti si singura casa-document de epoca ramasa in Bucuresti. Muzeul a fost deschis publicului in 1908 si a ramas intact de atunci. Colectia muzeului cuprinde 196 de picturi, 400 de desene si gravuri, precum si 50 de placi de gravura.

Muzeul Theodor Aman

Muzeul Theodor Aman din capitala a fost deschis publicului chiar in casa in care a locuit pictorul. Casa a fost construita din caramida cu sarpanta de lemn, iar in cei 145 de ani de viata a trecut prin mai multe cutremure si restaurari, insa forma sa a ramas intacta. In septembrie 2004, muzeul a intrat in renovari capitale si a fost inchis publicului pana in aprilie 2009.

Muzeul adaposteste lucrarile lui Theodor Aman: tablouri de gen, acuarele, desene si gravuri, obiecte personale , pensule, arme, masti, costume, precum si colectia de arta a pictorului. Colectia mai cuprinde si diverse documente, scrisori, cataloage de expozitii, albume de fotografii sau carti. In muzeu vei mai gasi si o colectie de gravuri in acuaforte, placi originale si presa de imprimare.

Printre operele lui Aman expuse in muzeu, se numara Hora Unirii, Fratii Aman, Doamna in vernil, Cirese, Buchet de liliac, portrete ale lui Tudor Vladimirescu, Mihai Viteazul sau Enachita Vacarescu, tablouri de gen, acuarele, desene si gravuri. In muzeu este expus si violoncelul la care artistul obisnuia sa cante.

Deocamdata, publicul poate vizita doar trei dintre salile de expozitie ale muzeului. In urmatoarea perioada vor fi deschise alte doua camere, precum si atelierul pictorului, in care au pasit mai toate personalitatile importante ale epocii.

Unde se afla si cand se viziteaza

Muzeul Theodor Aman se afla pe strada C.A. Rosetti, in apropiere de , si este unul dintre cele mai valoroase monumente arhitectonice ale Bucurestiului. Muzeul poate fi vizitat zilnic, de marti pana duminica, intre orele 9 - 17.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea