De prin lume adunate

#ce vizitam azi #muzeul taranului roman #clubul taranului #targul taranului #muzeu #expozitie #targ

Ce vizitam azi: Muzeul Taranului Roman

Muzeul Taranului Roman face parte din familia europeana a Muzeelor de Arta si traditii Populare. Asa cum spune si titulatura sa, "Muzeul de la Sosea - Mereu actual din 1906", muzeul si-a pastrat vitalitatea si este unul dintre cele mai indragite muzee din capitala, locul unde fiecare zi aduce programe noi, fiecare sarbatoare este primita cum se cuvine, cu traditie, frumos si liniste.

Mic istoric

Muzeul Taranului Roman se afla amplasat in Piata Victoriei, intr-o pleiada de alte muzee fundamentale ale Bucurestiului: Muzeul de Stiinte Naturale "Grigore Antipa" si Muzeul de Geologie. Cladirea este opera arhitectului N. Ghika-Budesti, reprezentant al scolii romanesti de arhitectura, care a creat un "un palat al artei pamantene", dispus sub forma incintelor de tip monastic.

Constructia intregii cladirii a durat 29 de ani si a fost finalizata in 1941. Stilul arthitectonic al Muzeului Taranului roman este neoromanesc, inspirat din cel brancovenesc. Lucrarea se remarca prin expresivitate si elemente decorative florale si zoomorfe. Zidaria din caramida rosie, ferestrele mari, coloanele, balustrada si toate celelalte elemente de arhitectura fac din acest muzeu o piesa pretioasa in peisajul capitalei.

Decretul infintarii acestui muzeu a fost semnat in 1906 de catre Regele Carol I care il numeste pe Al. Tzigara- Samurcas director al Muzeului de Etnografie, de Arta Nationala, Arta Decorativa si Arta Industriala. Primele colectii de arta populara trationala romaneasca apar in 1863, la propunerea lui Alexandru Ioan Cuza care vede necesitatea unui astfel de muzeu.

Cladirea muzeului cunoaste insa numeroase schimbari. Din anul 1953 devine Muzeul Lenin-Stalin, apoi Muzeul Partidului Comunist Roman, al Miscarii Revolutionare si Democratice din Romania, pentru a ajunge in anii regimului comunist un omagiu al conducatorului Nicolae Ceausescu.

Dupa revolutie, in 1990, cladirea isi redescopera vocatia principala, de muzeu al traditiilor romanesti. In anul 1996, Muzeul Taranului Roman primeste premiul EMYA pentru cel mai bun muzeu european al anului. Prin expozitiile, colectiile, targurile si activitatile pentru copii, Muzeul Taranului Roman ramane permanent in actualitate.

Muzeul Taranului Roman

Muzeul Taranului Roman detine o bogata colectie de obiecte taranesti. Patrimoniul muzeului numara peste 90.000 de piese. Colectia de ceramica cuprinde circa 18.000 de piese. In aceasta colectie vei vedea o serie de obiecte realizate in atelierele de olarit din Hunedoara si Valcea. Tot aici vei mai gasi si obiecte de la Horezu, Oboga, Vama, Pisc, Curtea de Arges, Leheceni, Lapus, Binis, Barsa, Corund, Glogova, Marginea, Radauti, Noul Roman, Drauseni, Fagaras. Cea mai veche piesa de ceramica dateaza din 1746.

Colectia de port numara aproape 20.000 de piese de costum din toate provinciile romanesti, incepand cu prima jumatate a secolului al XIX lea. Personalitati marcante precum Sabina Cantacuzino, Elisa I. Bratianu, Regina Maria sau colectionari ca Dimitrie Comsa si Octavian Roguski au donat muzeului obiecte de arta execeptionale, adevarate opere de arta.

Tot la Muzeul Taranului Roman vei gasi si o colectie impresionanta de tesaturi pentru interior, confectionate din in, canepa, bumbac sau borangic. Foarte multe obiecte din aceasta colectie sunt raritati foarte valoroase.

Colectia de Lemn cuprinde mobilier si feronerie veche romaneasca. Obiectele realizate in tehnica dulghereasca totalizeaza 130 de piese din toate zonele etnografice. Colectia Religioasa cuprinde icoane pe sticla si pe lemn, izvoade pentru icoane, xilogravuri, vesminte preotesti, vase, troite si cruci.

Evenimente la Muzeul Taranului Roman

Muzeul Taranului Roaman este unul dintre cele mai active muzee din Bucuresti. Vechi de mai bine de 100 ani, muzeul nu isi arata varsta si este pe zi ce trece tot mai agitat. Muzeul are de toate: galerie de arta, librarie, club, terasa si un spatiu in aer liber unde, pe inserat, poti vedea filme.

Urmand modelul altor muzee mari din occident, Muzeul Taranului Roman incearca sa se reinventeze in fiecare zi. Si reuseste. Clubul si terasa deschise in incinta muzeului sunt spatii pline de agitatie, oameni de toate felurile si mai ales evenimente cat mai diverse. Atmosfera este pe masura muzeului, energica si in acelasi timp relaxanta. 

La Clubul Taranului Roman se organizeaza aproape zilnic evenimente. Fie ca este vorba de o expozitie, de un concert, de o lansare de carte, proiectii de filme, piese de teatru sau cursuri de tango. Programul clubului este extrem de incarcat si impaca o varietate de gusturi.

In preajma sarbatorilor religioase, in curtea muzeului sunt organizate targuri tematice, cu produse tradionale romanesti, produse lucrate manual si preparate culinare delicioase. In fiecare weekend, la The Ark – Bursa Marfurilor Creative, Targul Taranului a intrat deja in istorie cu produsele tradionale romanesti. Aici vei gasi tot felul de preparate, de la carnati, branzeturi, pana la miere si magiunuri realizate dupa retete vechi de sute de ani.

Unde se afla si cand se poate vizita

Muzeul Taranului Roman se afla pe Soseaua Kiseleff, la numarul 3, in apropiere de Piata Victoriei. Este deschis de marti pana duminica, intre orele 10:00 – 18:00.

Biletul de intrare costa 6 lei pentru adulti si 3 lei redus pentru elevi, studenti si pensionari. Taxa pentru fotografiere este de 50 de lei. In ziua a 26-a a fiecarei luni, intrarea la muzeu este gratuita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea