De prin lume adunate

#ce vizitam azi #muzeu #expoztie #muzeul filatelic

Ce vizitam azi: Muzeul National Filatelic

O carte postala din coaja de mesteacan , o goarna din os sau timbre in serie limitata cu Luciano Pavarotti si printesa Diana sunt doar cateva dintre atractiile Muzeului National Filatelic din Bucuresti. Chiar daca tehnologia si telecomunicatia au evoluat considerabil in ultimii ani, o vizita la acest muzeu iti va arata fata nevazuta a comunicarii postale de acum mai bine de 100 de ani. 

 

Muzeul National Filatelic, un muzeu tanar

 

Muzeul National Filatelic este o institutie culturala tanara care promoveaza istoria timbrelor, a scrisorilor si a altor mijloace de comunicare prin posta. Muzeul s-a infiintat pe data de 1 octombrie 2004 si are sediul in cladirea Muzeului de Istorie a Romaniei, fostul Palat al Postelor. Cladirea a fost construita in stil neoclasic in anul 1894 de catre arhitectul Alexandru Savulescu. Posta Centrala a Bucurestiului a functionat aici pana in anul 1970, cand au inceput lucrarile de renovare si amenajare a muzeului.

Primul muzeu al postei a fost deschis la Bucuresti in jurul anului 1900, de catre Grigore Cerchez, directorul general al Postelor din aceea vreme. Acesta amenajeaza muzeul intr-un vechi han de posta unde expune piese de istorie postala si timbre. Acest prim muzeu al filateliei a avut insa o viata scurta. De-abia in anul 2004 a fost reinfiintat si amenajat.

Muzeul National Filatelic este compus in prezent din trei sali de expozitie, unde pasionatii de filatelie si obiecte postale pot admira o parte din tezaurul Postei Romane.

 

Expozitii permanente la Muzeul National Filatelic

 

In Sala George Lahovary (semnatarul din partea Romaniei a actului de fondare a Uniunii Postale Universale) se gaseste o parte importanta din patrimoniul de timbre al Postei Romane. Printre piesele rare se numara timbrele Cap de Bour, emis in 1858 si Carol I cu favoriti, din anul 1866. In aceasta sala sunt expuse si matritele originale din otel cu care s-au tiparit primele emisii de timbre Cap de Bour.

In sala Cezar Librecht (dupa numele primului director general al postei) vei putea admira obiecte postale vechi, tablouri, efecte postale, mobilier din oficiile postale, trasuri de posta sau lazi de valori. Tot in aceasta sala sunt expuse si costume de surugii (cei care conduceau trasurile de posta) si o inedita carte postala din coaja de mesteacan, expediata in timpul bataliei de la Marasesti.

In Sala Dimitrie C. Butculescu (presedintele fondator al Societatii Filatelice Romane) se gasesc carti, cataloage, diplome si medalii obtinute de Posta Romana .

 

Exponate inedite la Muzeul National Filatelic

 

Pe langa timbre si insemne postale vechi, la muzeu vei putea admira si cateva exponate inedite. Un vagon de tren in miniatura reprezinta momentul in care trenurile au inceput sa transporte corespondenta si in Romania, la sfarsitul anului 1860.

In sala Cezar Librecht se gaseste o placa in memoria unui conducator postal care a devenit erou aparand valorile statului. Tot in sala Cezar Librecht poti admira diverse modele de goarne, cea mai interesanta fiind o goarna din os. Printre emisiile de timbre inedite se numara cele cu Luciano Pavarotti si printesa Diana.

 

Unde se afla si cand se poate vizita Muzeul National Filatelic

 

Muzeul National Filatelic se afla pe Calea Victoriei, la numarul 12, in incinta Muzeului National de Istorie a Romaniei. Muzeul se poate vizita de miercuri pana duminica, intre orele 9.00 - 17.00. Pretul unui bilet este de 8 lei integral si 2 lei redus pentru elevi, studenti si pensionari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea