De prin lume adunate

#unde iesim #timp liber #muzee #muzeul national de antichitati

Ce vizitam azi: Muzeul National de Antichitati

In peisajul colorat al Capitalei, Muzeul National de Antichitati reprezinta unul din locurile ce nu trebuie ratate in aceasta vara. Infiintat inca din 1864 printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati a luat numele istoricului Vasile Parvan, din 1992.

Personalitati care si-au pus amprenta asupra evolutiei acestui asezamant

Printre cei care au avut un cuvant de spus in evolutia acestui asezamat, trebuie amintiti banul Mihalache Ghica sau generalul Nicolae Mavros.

Banul Mihalache Ghica este primul donator, a carui colectie formata atat din obiecte arhelogice: sculpturi, monede, cat si din piese din domeniul stiintelor naturale a constituit, in 1834, baza primului muzeu din Bucuresti.

Generalul Nicolae Mavros a oferit muzeului, in 1862, o valoroasa colectie de antichitati cuprinzand piese epigrafice, numismatice si ceramice.

Printre cei care, in decursul timpului, au facut parte din Comitetului Arheologic si au avut un rol in dezvoltarea acestui muzeu ii amintim pe Alexandru Odobescu, Vasile Alexandrescu - Urechia, Augustin Treboniu-Laurian, Dimitrie Berindei, Cezar Boliac, D. A. Sturdza, Mihail C. Sutzu.

Colectiile Muzeului National de Antichitati

O mare parte din patrimoniul acestui muzeu a trecut in patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei, in perioada 1970-1972.

Totusi, asezamantul are si in momentul de fata importante colectii cu obiecte din paleolitic pana in epoca romana (de exemplu, lapidariumul alcatuit din monumente sculpturale si epigrafice romane, cipriote si egiptene)

Totodata, aici se regasesc o serie de colectii particulare prestigioase (Pappazoglu, Bolliac, Sturza, Rosetti, Kretzulescu, Cantilli, Casotti, Kogalniceanu, Enciulescu, Beldiceanu, Butculescu, Zamfirescu, Lens, Solacolu, Vendelin, Ardos, Mititelu, Slobozianu, Lucaciu, Tzigara-Samurcas), colectia de vase grecesti de la muzeul Kalinderu, unele piese din colectia M. Sutzu preluate de la Academia Romana, obiecte din vechile colectii ale Universitatii, din colectia muzeului Saint Georges.

Muzeul si Institutul Arheologic Vasile Parvan are ca sediu vechea Casa Macca, o constructie de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Unde se afla muzeul

Sediul Muzeului National de Antichitati se afla pe strada Henri Coanda, nr. 11.

Foto: forum.softpedia.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea