De prin lume adunate

#muzeu #muzeu bucuresti #program muzee

Ce vizitam azi: Muzeul Municipiului Bucuresti

Muzeul Municipiului Bucuresti are sediul central in Bd. I. C. Bratianu, nr. 2. Patrimoniul muzeului numara aproape 400.000 de exponate provenite din descoperiri arheologice, achizitii si donatii. Salile Muzeului Municipiului Bucuresti gazduiesc expozitii temporare, intalniri stiintifice si literare, precum si o biblioteca.



Istoric


Consiliul Comunal Bucuresti a aprobat in iunie 1921 propunerea primarului dr. Gh. Gheorghian de infiintare a 'Muzeului Comunal Bucuresti'.

In februarie 1930 Consiliul Comunal a dat muzeului un sediu: Casa Moruzi de pe Calea Victoriei nr.117, cunoscuta si sub numele de 'Casa cu lanturi'. Inaugurarea propriu-zisa a muzeului a avut loc la 22 noiembrie 1931, in prezenta premierului Nicolae Iorga si a primarului general Dem I. Dobrescu.

In anul 1940 patrimoniul muzeului continea deja 4330 de piese. Din pacate, in vara aceluiasi an activitatea expozitionala a muzeului a fost intrerupta din cauza conditiilor improprii ale imobilului din Calea Victoriei , nr.117.

In perioada urmatoare, muzeul isi schimba sediul de nenumerate ori. In 1956, primeste ca sediu Palatul Sutu din Bd. I.C. Bratianu, nr.2, in care functioneaza si azi.

Construit intre anii 1833 - 1835, Palatul Sutu se remarca prin stilul neogotic si spatialitatea interiorului conferita de cupola. Muzeul de Istorie Bucuresti a fost redeschis in noul sau local la 23 ianuarie 1959, in ajunul centenarului Unirii Principatelor.

Prin unificarea Muzeului de istorie cu Muzeul de Arta (infiintat ca sectie a Muzeului Municipal in 1933) ia fiinta in 1984 Muzeul de Istorie si Arta al Municipiului Bucuresti, devenit in decembrie 1999 Muzeul Municipiului Bucuresti.

Sectiile de evidenta, conservare si prelucrare patrimoniu isi desfasoara activitatea in imobilul din Calea Victoriei nr.151, cunoscut sub numele de casa Cesianu. Aici se afla si banca de date a institutiei care cuprinde peste 15.000 de fise de case, strazi, piete si monumente demolate in perioada comunista.


Program


Program de vizitare: miercuri-duminica (10.00 - 18.00).

Intrarea este gratuita pentru copii care au pana in 7 ani. Pretul unui bilet pentru adulti este de 6 lei, in timp ce elevii, studentii, militarii, pensionarii si grupurile organiziate platesc 3 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea