De prin lume adunate

#muzeu #muzeul militar national #armata

Ce vizitam azi: Muzeul Militar National

Daca vrei sa vezi o pagina din istoria poporului roman, poti merge la Muzeul Militar National. Aici vei avea ocazia sa vezi numeroase documente si obiecte militare capturate in razboaie. Obiecte precum steaguri, medalii, calesti sau accesorii de calarie sunt alte mostre de istorie pura pe care le poti admira la acest muzeu.

 

Mic istoric

 

Ideea unui muzeu cu caracter militar a existat in Romania inca de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Acesta a emis un ordin prin care obiectele scoase din dotarea armatei sa fie adapostite de Arsenalul Armatei. Obiectele depozitate de Alexandru Ioan Cuza erau drapele, uniforme si arme iesite din dotare. Astfel, in anul 1893, se infiinteaza Muzeul Artileriei care in anul 1914 devine o sestie de exponate a Muzeului National de Antichitati. In anul 1919, muzeul se muta intr-o cladire a patrimoniului Miniserului Agriculturii, aflata in Parcul Carol.

Cladirea era cunoscuta sub numele de Palatul Artelor, iar aici sunt adapostite expozitiile si patrimoniul muzeului militar. Pe 18 decembrie 1923, Regele Ferdinand legifereaza infiintarea Muzeului Militar National, o institutie de sine statatoare. Colectiile si patrimoniul muzeului a fost imbogatit de-a lungul timpului si de achizitiile si capturile de razboi. Din anul 1938, activitatea Muzeului Militar a fost suspendata intai de un incediu puternic, apoi de declansarea celui de-al doilea razboi mondial. Muzeul a fost redeschis pe data de 9 mai 1957, sub numele de Muzeul Militar Central.

De-a lungul timpului, muzeul a avut mai multe sedii, printre care si in imobilul de pe bulevardul Nicolae Balcescu, iar mai tarziu in cladirea fostei scoli de infanterie si cavalerie de pe strada Izvor. Din anul 1985, muzeul s-a mutat in actualul sediu, de pe Mircea Vulcanescu , in sediul fostei cazarme a regimentului de infanterie. Dupa Revolutia din 1989, muzeul revine la denumirea de Muzeul Militar National.

 

Ce vedem la Muzeul Militar

 

Patrimoniul Muzeului Militar National este alcatuit din peste 300.000 de obiecte tridimensionale si materiale documentare care se reunesc in expozitii permanente si temporare si participarea la proiecte culturale din tara si strainatate. Exponatele de la Muzeul Militar sunt structurate in 42 de colectii. Dintre acestea, cele mai reprezentative sunt uniforme romanesti si straine, arme albe si de foc, ordine, medalii, drapele, stindarde, obiecte de aviatie si marina, calesti, accesorii de calarie si fonoteca.

Dintre expozitiile prezente in muzeu, cele mai importante sunt expozitia de istorie militara veche, medievala, moderna si contemporana, parcul de tehnica militara, expozitii de aviatie, atelaje, harnasamente si accesorii de calarie. Colectia Armament alb si de foc este una dintre cele mai importate din cadrul muzeului. Aici vei vedea piese de armament de vanatoare, armament civil, armament sportiv, munitie si accesorii de armament si accesorii de protectie individuala . 

 

Unde se afla Muzeul Militar

 

muzeul militar national se afla pe strada Mircea Vulcanescu , la numarul 125 si poate fi vizitat zilnic, de marti pana duminica, intre orele 9.00 - 17.00. In ziua de luni, muzeul este inchis.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea