De prin lume adunate

#ce vizitam azi #muzeul kalinderu #kalinderu media lab #muzeu #expozitie #fotografie

Ce vizitam azi: Muzeul Kalinderu

O bomba din cel de-al doilea razboi mondial a reusit sa distruga in cateva clipe unul dintre cele mai importante muzee de arta ale Bucurestiului. Peste alti zeci de ani, o alta bomba, cea comunista, a distrus si farama de cultura ramasa in urma razboiului. muzeul kalinderu din Bucuresti este martorul tacut al masacrului cultural, devenind din cel mai bogat si interesant muzeu al capitalei, o caricatura care inca mai viseaza la colectiile de altadata.

Mic istoric

Muzeul Kalinderu a fost construit la inceputul secolui XX, de catre Ion Kalinderu, jurist si presedinte al Academiei Romane. Cladirea a fost realizata de arhitectul I.D. Berindei intre anii 1906-1908. Berindei a mai realizat alte doua cladiri importante pentru arhitectura bucuresteana: Casa cu Lei (Palatul Cantacuzino) si Casa Assan (Casa Oamenilor de Stiinta).

Complexul Kalinderu era format din trei cladiri, iar scopul sau era de a daposti colectia de arta a lui Ion Kalinderu. Dupa moartea academicianului, muzeul intra in patrimoniul statului in 1914. Singura conditie impusa era ca muzeul sa isi pastreze numele de Ion si dr. Nicolai Kalinderu. In acea vreme, muzeul avea peste 30 de spatii de expunere si o colectie impresionanta de obiecte arta. Aici erau depozitate obiecte de arta medievala, arta traditionala romaneasca, arta franceza, italiana, flamanda si germana. Muzeul adapostea si o colectie impresionanta de arta moderna romaneasca, iar un spatiu generos era destinat lui Nicolae Grigorescu .

O parte din colectia muzeului pleaca in Rusia, odata cu tezaurul Romaniei. In 1944, una dintre cladirile muzeului este distrusa in timpul bombardamentelor, iar muzeul este inchis. O mare parte din obiectele de arta sunt distruse in acest bombardament. Cele mai importante lucruri distruse au fost cele realizate de Theodor Pallady si Ion Jalea.

In 1946, odata cu venirea comunistilor la puterea tarii, muzeul Kalinderu este desfiintat, iar colectiile sale sunt integrate Muzeului de Arta si Antichitati, iar cladirea intra in patrimoniul Ministerului Artelor. In cladirea muzeului Kalinderu functioneaza pana in 1984 mai multe institutii. Muzeul este pe rand sediul Institutului de arta plastica Nicolae Grigorescu si al Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

Din 1986, muzeul incepe odiseea restaurarilor si renovarilor, care insa mai mult au distrus cladirea. Tot in aceasta perioada dispar alte opere de arta, inclusiv cateva basoreliefuri de bronz. In anul 2002, muzeul Kalinderu trece in patrimoniul Muzeului National de Arta Contemporana , care organizeaza aici diferite spatii de expunere a creatiilor multimedia. Tot in aceasta perioada se deschide kalinderu media lab.

Kalinderu Media Lab

Kalinderu Media Lab promoveaza arta contemporana media: fotografie, arta electronica, imagine video si digitala, pictura, desen, sculptura si diverse forme de arta sociologica. Kalinderu Madia Lab este un centru al artelor media recunoscut international. Centrul este printre primele centre media din Europa de Est. Proiectiile video, muzica si expozitiile de fotografie alcatuiesc un muzeu de arta contemporana, in cadrul Muzeului Kalinderu.

Ce vedem la Muzeul Kalinderu?

In aceasta perioada, pana pe 31 octombrie, poti vedea expozitia de fotografie "Bucurestiul ne-iubit". Sapte fotografi, Adrian Bulboaca, Serban Mestecaneanu, Sergiu Mihaiescu, Camil Iamandescu, Lucian Muntean, Dan Piersinaru si Cosmin Gogu, propun o privire contemporana asupra starii patrimoniului bucurestean. Expozitia este un semnal de alarma, care vrea sa atraga atentia publicului asupra ravagiilor care se petrec in orasul in care traiesc.

Unde se afla Muzeul Kalinderu?

Muzeul Kalinderu se afla pe strada Vasile Sion, la numarul 2, in zona Stirbei Voda. Mai multe detalii obtii la numarul de telefon 021.313.30.30.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea